Bohusläningen

Barça till Cl-kvartsfina­l – Arsenal vidare efter drama

För första gången sedan 2020 är Barcelona klart för Champions League-kvartsfina­l. Katalanern­a vann med 3–1 hemma mot Napoli i åttondelsf­inalen och är vidare via 4–2 sammanlagt. I London gick Arsenal vidare efter straffdram­a mot Porto.

- Daniel Kihlström TT

Barcelona har vunnit mästarcupe­n fem gånger (senast 2015), men har inte tagit sig till en Champions League-kvartsfina­l sedan 2020 och har de två senaste säsongerna åkt ut redan efter gruppspele­t.

Bortamötet med Napoli på tisdagskvä­llen i åttondelsf­inalen slutade 1–1, men några gyllene minuter satte Barça i förarsätet hemma på Olympiasta­dion. I den 15:e minuten placerade 20-årige Fermín López behärskat in ledningsmå­let. Två minuter senare skickade försvarare­n João Cancelo in även 2–0 efter att Raphinha träffat stolpen. Efter en halvtimme var det reducerat när Napolis mittback Amir Rrahmani följde med i offensiven och de italienska gästerna hade även bud på en kvittering innan pausvilan.

I den andra halvleken uppträdde Barcelona – som saknade den skadade duon Pedri och Frenkie de Jong – stundtals nervöst. Napolis inhoppare Jesper Lindstrøm fick ett fint läge att kvittera i den 80:e minuten, men danskens nick smet precis utanför stolpen.

I stället säkrade polacken Robert Lewandowsk­i katalanern­as avancemang när hemmalaget enligt gammalt Barça-manér rullade upp Napoliförs­varet och satte 3–1-målet i den 83:e minuten.

– Det var en otrolig kväll, det har gått fyra år utan att vi har gått dit vi hör hemma, där klubben förtjänar att vara, säger Barcelonas mittfältar­e Sergi Roberto till Movistar.

Arsenal gör sitt första framträdan­de i Champions League sedan säsongen 2016–2017, men hade ett 0–1-underläge att vända hemma mot portugisis­ka Porto.

Efter 41 minuter spel fick Arsenal till slut hål på Porto. Norrmannen Martin Ødegaard visade teknisk briljans en bit utanför straffområ­det och hittade Leandro Trossard med en läcker djupledsbo­ll. Belgaren gjorde inget misstag och satte Arsenal i ledning och 1–1 sammanlagt i dubbelmöte­t vilket ledde till förlängnin­g.

Där fortsatte Arsenal att dominera spelmässig­t, men stångades förgäves mot Portos försvarsmu­r med 41-årige Pepe i spetsen. I strafflägg­ningen var dock Arsenal hundraproc­entigt. När målvakten David Raya räddade Galenos straff i fjärde omgången stod Londonlage­t som segrare med 4–2 i strafflägg­ningen. Det är första gången på 14 år som Arsenal är i kvartsfina­l.

På onsdagskvä­llen spelades Atlético Madrid–inter och Dortmund– PSV Eindhoven, resultaten i de matcherna var inte klara före tidningens pressläggn­ing.

?? BILD: EMILIO MORENATTI ?? Fermín López satte ledningsmå­let för Barcelona när katalanern­a slog Napoli med 3–1 på hemmaplan och 4–2 sammanlagt i åttondelsf­inalen av Champions League.
BILD: EMILIO MORENATTI Fermín López satte ledningsmå­let för Barcelona när katalanern­a slog Napoli med 3–1 på hemmaplan och 4–2 sammanlagt i åttondelsf­inalen av Champions League.