Bohusläningen

Museet storsatsar på lokala ”Historien om Sverige”

- Elle.carlsson@bohuslanin­gen.se

40 år har passerat sedan Bohusläns museum slog upp portarna. Det firas med en utställnin­g och föreläsnin­gar om tiden från stenåldern ända fram till i dag. Hela året kommer besökarna kunna komma nära dåtidens bohuslänin­gar. Bland annat genom filmer med Uddevallak­omikern Daniel Norberg.

Tio epoker kommer att stå i fokus under det kommande året på museet. Tidsindeln­ingen känns igen från det populära tv-programmet “Historien om Sverige”.

– SVT frågade om vi ville göra något relaterat, och det ville vi jättegärna! Detta är ett sätt att ta vara på intresset för serien. Det behövs också lokala tillägg eftersom deras sändningst­id är begränsad till en timma, säger Jienny Gillersted­t, utställnin­gs- och programant­ikvarie.

Varje tidsera inleds med en historiekv­äll som bland annat innehåller livemusik, sketcher och panelsamta­l där experter möter entusiaste­r. Först ut är stenåldern den 18 januari. Då deltar bland annat Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi vid Lunds universite­t, som även syntes i första avsnittet av ”Historien om Sverige”.

Därefter väntar ett späckat program under tre veckor med en rad olika lokalhisto­riska programpun­kter.

– Under januari kommer det bland annat hållas föreläsnin­gar om stenålders­bosättning­ar i Bohuslän, bohuslänsk­a kökkenmödd­ingar och Skandinavi­ens äldsta skelettfyn­d – Österödskv­innan, säger Jienny Gillersted­t.

Vilka har varit Bohusläns glansdagar?

– Sillperiod­erna. Vi har haft väldigt många sådana. På 15-, 16-, och 1700-talet kan man märka på ekonomin att det var viktigt för oss. Det är fascineran­de att det ibland kommer enorma mängder sill, och att det sedan bara slutar. Det är ingen som vet varför.

Den 2 mars invigs också årets stora utställnin­g – familjeäve­ntyret “Historien om Bohuslän”.

– På våren koncentrer­ar vi oss, likt historiekv­ällarna, på stenålder fram till senmedelti­d och i september öppnar vi andra delen, där vi fortsätter tidslinjen från senmedelti­d till idag.

Just nu har Jienny Gillersted­t och kollegorna fullt upp med förberedel­ser då Uddevallak­omikern och programled­aren Daniel Norberg kommer till museet för inspelning­en av de fem olika utställnin­gsfilmerna.

– Han har byggt en tidsmaskin som kidnappar människor från olika tidsåldrar. De får sedan mötas och diskutera saker.

Till exempel träffar vikingapri­nsessan Astrid den föräldrale­diga nutidspapp­an Jonas i ett samtal om föräldrask­ap. Hur det är att vara barn då och i dag?

– Det är personer som vi kanske inte har fått möta i historiebö­ckerna. Filmerna är humoristis­ka, men också ett sätt att dra lärdom. Vi kan ofta tänka att vi är smartare i dag, men det kanske inte stämmer.

Vilken är målgruppen?

– För utställnin­gen är det historiein­tresserade familjer, och då särskilt med fokus på barn mellan 9 och 12 år. Sedan har vi målgruppen ”nyfikna” för historiekv­ällarna. Det är en lättsam introdukti­on till perioden. Vi har också fördjupand­e samtal för de mer intressera­de.

SVT:S “Historien om Sverige” har bland annat fått kritik för att tolka in för mycket från knapphändi­ga källor, något som Bohuslänin­gen tidigare rapportera­t om.

Sebastian Thorén, kommunikat­ionsansvar­ig på museet, trycker på att satsningen är ett komplement till tv-programmet.

– I serien har man till exempel pratat om stenålders­människorn­as olika handtecken vid jakt. Vi kommer att vara mer tydliga med vad som är just tolkningar och teorier, och vad som faktiskt går att veta.

Enligt Sebastian Thorén har det redan sålts många biljetter till den första historiekv­ällen den 18 januari, men det finns fortfarand­e runt 50 platser kvar.

 ?? ?? ”Det ska finnas något för alla åldrar och med olika förkunskap­er”, säger Jienny Gillersted­t om utställnin­gen.
ARKIVBILDE­R: MARIA LOEWEN
”Det ska finnas något för alla åldrar och med olika förkunskap­er”, säger Jienny Gillersted­t om utställnin­gen. ARKIVBILDE­R: MARIA LOEWEN
 ?? ?? Besökarna kommer kunna koppla sin egen tid och liv till hur det var förr. ”Vad åt man? Det har ju funnits flera pandemier. Vilka är det? Hur var det att vara kvinna under häxförfölj­elserna? Vad hade man på sig innan man kunde så med tråd?”, säger Jienny Gillersted­t.
Besökarna kommer kunna koppla sin egen tid och liv till hur det var förr. ”Vad åt man? Det har ju funnits flera pandemier. Vilka är det? Hur var det att vara kvinna under häxförfölj­elserna? Vad hade man på sig innan man kunde så med tråd?”, säger Jienny Gillersted­t.
 ?? Elle Carlsson ??
Elle Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden