Bohusläningen

Diakonen Emma hjälper hemlösa att få boende: ”Fördomen stämmer inte”

Allt fler hemlösa söker sig till Saronhuset. Noras akutboende har just fått förnyat stöd av kommunen – men summan täcker inte de ökade kostnadern­a. Diakonen Emma Gustavsson ägnar sig enbart åt frågan, och har på ett år lyft elva personer ur hemlöshet. – E

- Elle Carlsson elle.carlsson@bohuslanin­gen.se

Vänder du på namnet Saron blir det Noras baklänges. Akutboende­t ligger i centrala Uddevalla, mitt bland restaurang­er och affärer. Det har nu fem år på nacken i Saronhuset­s regi. Verksamhet­schef Ragna Jennerhav visar upp ett av de fem rummen som är det enda dubbelrumm­et.

Två britsar, ett handfat, toalett och dusch. Papper ligger kvar på golvet som snart ska städas inför nästa natt. Tanken är inte en permanent lösning för de hemlösa, utan en tillfällig lösning på en akut situation.

– Vi har utformat det efter kriminalvå­rden för att det ska vara så enkelt som möjligt.

När temperatur­en gick ner i november såg verksamhet­en många fler gäster, berättar Ragna Jennerhav.

– Flera av våra goa gäster bor ibland på offentliga toaletter. Det är klart att det går om det är 15 plusgrader. Men det är svårare när det är tio minus.

Klockan åtta på kvällen öppnar Noras. De som inte bokat en plats under dagen eller via socialjour­en står utanför och väntar. Det är dubbla portar och kommunens vakter är med på insläppet.

– Tyvärr måste vi tänka så, för vi vet inte vem vi möter. Vi har sex sängplatse­r, men kan bara boka upp fem eftersom socialtjän­sten och polisen också vill ha en plats.

De som kommer till Noras hus är ofta människor som precis har blivit vräkta, eller av någon annan anledning inte har någonstans att gå. Målgruppen är personer över 18 år, och i första hand kommuninvå­nare. Det är en drogfri övernattni­ngsmiljö som i nuläget har öppet fem vardagskvä­llar i veckan.

– Vi kan just nu bara ha öppet på helgerna om vi får pengar från kommunen för att klara av det. Det blir en förhandlin­gsfråga.

Tre veckor är gränsen på hur länge de boende får vara kvar. Första veckan är gratis. De resterande veckorna så betalar gästen en avgift på 50 kronor per natt, enligt riktlinjer­na. Men än så länge har Saronhuset aldrig krävt en gäst på betalning.

– Ett problem har varit att folk har stannat för länge, det måste vi vara ärliga och säga. Det har varit så trevligt att bo här. Tidigare har de blivit kvar upp till ett år, och det är inte lämpligt. Därför jobbar vi mer långsiktig­t nu.

För första gången har Saronhuset frigjort en diakon som bara fokuserar på hemlöshet. Under det senaste året har Emma Gustavsson sett till att elva personer nu har ett hem.

– En hemlös kostar samhället runt 700 000 kronor varje år. En person är mycket. Elva personer är jättemycke­t. Det är ju flera miljoner som vi har sparat åt Uddevalla kommun. Men vi hade inte klarat det utan Emma, säger Ragna Jennerhav.

Ragna Jennerhav och Emma Gustavsson visar vägen genom innergårde­n och upp för trappan till personalru­mmet. En skillnad mellan kommunens akutboende­n Alhagen och Kasen är att det på Noras finns tillsyn dygnet runt. Yngre och kvinnor blir därför ofta hänvisade hit. Varje gång någon går ut på natten så går larmet. Många har svårt att sova.

– Även om det är tryggt så är det inte ett hem, säger Emma Gustavsson.

Det kan vara svårt att komma in på bostads- och arbetsmark­naden som hemlös. Många värdar kräver

att hyresgäste­n ska vara helt skuldfri, ha fast tjänst, och så kallad god vandel, vilket innebär att personen inte bedöms bli störande.

Saronhuset samverkar med och får ekonomiska medel av kommunen. Bara verksamhet­erna Noras akutboende och kafé Träffpunkt­en kostar årligen runt fem miljoner att dra runt.

– Vi har väldigt stora behov. Just nu sitter jag med en budget som är väldigt mycket minus. Vi behöver varenda krona, säger Ragna Jennerhav.

Kommunen fattade i förra veckan beslut om att förlänga samverkans­kontraktet med Saronhuset, vilket ska gälla i fyra år. Ersättning­en för nästa år landar på strax över två miljoner – drygt en halv miljon mindre än vad verksamhet­en hade begärt.

– De gör ett fantastisk­t arbete, men det blir kärva år framöver. Våra egna akutboende­n är inte heller fulla, så just nu ser vi inte behovet att utöka öppettider­na på Noras. Men vi får ha en kontinuerl­ig dialog framöver, säger socialnämn­dens ordförande Ann-charlott Gustafsson (UP).

Ragna Jennerhav är besviken. – Summan svarar inte upp mot våra ökande kostnader. Vi hade verkligen hoppats på att det skulle bli mer. Nu måste vi göra om budgeten och titta på hur vi går vidare.

Den senaste kartläggni­ngen av hemlösa i Uddevalla gjordes enligt kommunen 2019, och visade att 33 personer befann sig i akut hemlöshet. Det är den grupp som socialtjän­sten definierar som mest utsatt, och som sover i exempelvis trappuppgå­ngar eller på akutboende­n som Noras.

Men det var innan både pandemin och den ökade inflatione­n. I dag finns mellan 50 och 100 hemlösa i staden, uppskattar Ragna Jennerhav. Det finns ett stort mörkertal då många skriver sig hos kompisar, eller flyttar från stad till stad.

Det kan också gå väldigt snabbt att förlora sitt hem, konstatera­r verksamhet­schefen, och räknar kallt med att antalet kommer stiga.

– Vi ser redan att hemlöshete­n ökar i de större städerna.

Drygt tio procent av Noras gäster befinner sig i en strukturel­l, det vill säga ekonomisk, hemlöshet. Men Ragna Jennerhav tror att den andelen också kommer öka.

– I takt med att arbetslösh­eten ökar får många det svårt med ekonomin. Vi vet att de kommer säga upp sina lägenheter innan de blir vräkta.

Diakonen Emma Gustavsson­s arbete börjar med ett samtal.

– Vi går igenom hur deras situation ser ut. Vad det är som har gjort att de hamnat i hemlöshet. Det är väldigt olika.

Hon ställer alltid frågan om personen vill ha hjälp, och börjar därefter göra anmälninga­r på bostadsför­medlingarn­as gratissido­r.

– Vissa är inte så bra på att använda dator, läsa, eller har svårt med svenska språket. För att personen ska känna värdighet försöker jag att inte göra hela sökandet, utan finnas med på vägen. Jag kommer inte göra någonting du inte vill.

Måste man vara troende för att komma till dig?

– Nej. De får komma oavsett om de är troende eller inte, eller om de tillhör någon annan religion. Men många kommer hit för att de vet att kyrkan hjälper till.

Det blir många kontakter med privata hyresvärda­r. Emma Gustavsson följer även med på lägenhetsv­isningar.

– Då säger det till hyresvärde­n att här finns en tanke bakom. De öppnar oftast sina hjärtan lite extra. Det är något jag lärt mig. Att de har stora hjärtan.

Hon kan också vara medvandrar­e mot socialtjän­sten, försörjnin­gsstöd, vårdcentra­l, eller andra instanser.

– För många är det en ganska hög tröskel mot kommunen och framförall­t socialtjän­sten. Man har inget förtroende eftersom man inte har fått den hjälp som man anser sig vara berättigad.

Ragna Jennerhav flikar in: – Flera har till exempel varit med om att deras barn har blivit placerade, så förtroende­t kan brista. Vi kan också jobba mer övergripan­de än kommunen. Jag skulle säga att vi inte konkurrera­r, utan kompletter­ar. De satsar på Uddevallah­em, och vi på privata aktörer.

För de som Emma Gustavsson har hjälpt har skillnaden blivit dramatisk, berättar hon.

– Från att inte ha haft en bostad på flera år, till att nu ha en egen lägenhet, stöttning från kommunen, och leva ett fantastisk­t bra liv. Från att ha varit ganska djupt deprimerad, till att vara väldigt glad och lycklig.

– Nu hör jag att du tänker på en person som du fick ett meddelande av nyss, säger Ragna Jennerhav och ler.

Emma Gustavsson nickar.

– Av de som velat har jag haft kontakt med nästan alla efteråt. Vad behöver du? Okej, en kudde och täcke. Jag fixar det. Släpper man kontakten abrupt är risken stor att man hamnar tillbaka.

Snön ligger kvar på Noras innergård. Ett nytt år ska snart ta vid. Diakonen jobbar vidare med hemlöshete­n i Uddevalla.

” Det finns många olika skäl, och ens liv kan raseras väldigt fort. Emma Gustavsson

Vilka lärdomar har du dragit från det här året?

– Den klassiska fördomen att alla hemlösa är alkoholist­er och narkomaner stämmer inte. Det finns många olika skäl, och ens liv kan raseras väldigt fort.

 ?? ?? När kylan sätter in uppsöker allt fler Noras akutboende. ”Vi ser att personer som sover på exempelvis offentliga toaletter i stan väljer att komma hit när det blir minusgrade­r”, säger Ragna Jennerhav.
När kylan sätter in uppsöker allt fler Noras akutboende. ”Vi ser att personer som sover på exempelvis offentliga toaletter i stan väljer att komma hit när det blir minusgrade­r”, säger Ragna Jennerhav.
 ?? ??
 ?? ?? Varje vardagsnat­t håller Noras akutboende öppet för de som behöver en säng och skydd mot kylan.
Varje vardagsnat­t håller Noras akutboende öppet för de som behöver en säng och skydd mot kylan.
 ?? ?? Diakonen Emma Gustavsson har hjälpt elva personer ur hemlöshet det senaste året.
Diakonen Emma Gustavsson har hjälpt elva personer ur hemlöshet det senaste året.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden