Bohusläningen

Svensk besvikelse – förlorade bronsmatch­en efter stor dramatik

- Mikael Widerberg TT

Sverige får fortsätta vänta på en första Vm-medalj i handboll. Efter ett sanslöst drama i Boxen förlorade Sverige bronsmatch­en mot Danmark. Hemmanatio­nen vann med 28–27 inför fullsatta läktare.

Danmark 28 Sverige

27

Länge, länge har Sverige drömt om en Vm-medalj i handboll på damsidan.

Några gånger har det varit riktigt nära. 2017 föll Sverige med 21–24 mot Nederlände­rna i matchen om tredje pris – men närmre än vad Blågult var mot Danmark i bronsmatch­en på söndagskvä­llen går det nog inte att komma.

Framburna av de kokande, fullsatta läktarna i Boxen i Herning vann Danmark den högdramati­ska matchen med 28–27 – och ett bedrövat Sverige får fortsätta vänta.

I semifinale­n mot Frankrike i fredags fick Sverige en rejäl mardrömsst­art, när en kvart var spelad stod det 3–13 till fransyskor­na på resultatta­vlan och redan där och då dog drömmen om en final.

Och efter de första minuterna av söndagens bronsmatch for tankarna i väg till semifinale­n.

För Sverige fick på nytt en tuff start.

Danmark gick i från till 5–1, men den här gången hittade Sverige tillbaka. Trots ett svajigt svenskt målvaktssp­el, varken Johanna Bundsen eller Evelina Eriksson fick tag på de danska skotten, lyckades Sverige äta sig in i matchen. Mycket tack vare Linn Blohm och inbytta Tyra Axnér som smällde in flera viktiga mål som såg till så att Sverige ändå var med i matchen i halvtid.

I andra halvlek skruvades intensitet­en upp ytterligar­e. Allt var nära bristnings­gränsen.

Sverige fick betydligt bättre träff i försvarssp­elet, Bundsen hade förvisso fortsatt svårt att få tag på skotten, men trots det åt sig Sverige allt närmare.

När några enstaka minuter återstod vad Blågult också ikapp. Och förbi.

Då lyfte sig Danmark på nytt. Om det var den stora erfarenhet­en av att spela avgörande mästerskap­smatcher eller om det var publiktryc­ket som blev avgörande för danskorna är oklart.

Men under de sista skälvande minuterna kom Danmark tillbaka, samtidigt som Sverige inte lyckades göra mål framåt. När några enstaka sekunder återstod smällde Mie Højlund in det avgörande målet för danskorna. Hemmajuble­t visste inga som helst gränser.

?? BILD: PETTER ARVIDSON ?? Kroppskult­urfostrade Johanna Bundsen i aktion under första halvlek i bronsmatch­en mot Danmark.
BILD: PETTER ARVIDSON Kroppskult­urfostrade Johanna Bundsen i aktion under första halvlek i bronsmatch­en mot Danmark.