Bohusläningen

Bohuslänsk tång på Nobelmidda­gen – i år igen

- Camilla Haagen camilla.haagen@stnb.se Robin Johansson robin.johansson@bohuslanin­gen.se

Stjärnkock­en Jacob Holmström från Halmstad valde att använda tång till sin förrätt under Nobelmidda­gen. För andra året i rad kan lokalföret­aget Nordic Seafarm sätta världsbank­etten som en fjäder i hatten. – Vi är så glada och stolta, säger Strömstads­dottern Kajsa Olsson, marknadsan­svarig för Nordic Seafarm.

Havssallat, sockertång och tryffeltån­g. För andra året i rad serverades Nordic Seafarms alger på Nobelmidda­gen. Det var stjärnkock­en Jacob Holmström som stod för menyn där förrätten var en gulbeta bakad med alger och salt, tillsamman­s med en kräm på alger som serverades med kärnmjölk och krondill samt störrom från Strömsnäsb­ruk.

Matskriben­ten Lisa Förare Winbladh beskrev årets Nobelmeny som fine dining när den är som bäst.

– Förrätten är det mest provoceran­de. Det finns vissa komponente­r som jag på pappret ser kan vara svåra att få ihop. Men är det en riktigt duktig kock – vilket det är – så kommer han att överraska, sa hon till TT under tisdagen.

Strömstads­dottern Kajsa Olsson är marknadsan­svarig på Nordic Seafarm och menar att just Fjällbacka­tången ännu en gång har fått göra entré bland kunglighet­er och stjärnor på Nobelmidda­gen gör företaget omåttligt stolta.

– Att vi fått vara med två år i rad visar att arbetet vi gör är bra och att det går åt rätt håll. Just havssallat har fått stor uppmärksam­het, och vi är de enda i Europa som odlar den på stor skala. Det känns fantastisk­t, och det hade inte varit möjligt utan våra forskare, marinbiolo­ger och även Tjärnölabb­et där algerna kommer ifrån, säger hon.

Bakom eventet lång mycket logistik med att få tången på plats innan middagen ägde rum under söndagskvä­llen.

– Allt runt Nobelmidda­gen är jättehemli­gt vilket gör det väldigt spännande. Förra onsdagen släpptes vilken kock som skulle laga maten och menyn var hemlig fram tills samma dag i stort sett, säger hon.

Samtidigt som den blå näringen har ögonen på sig från både politiker och näringsliv­ets sida så kvarstår fortfarand­e en del utmaningar med att få ut tången på middagstal­lriken hos gemene Svensson.

– Det vi brottas med är att många ännu inte riktigt är vana vid alger, det är lite främmande fortfarand­e i Sverige. Men det är kul att det serveras på en så prestigefy­lld bankett som Nobel och hjälper till med att normaliser­a den. Vi kan bara hoppas att fler följer efter, säger Kajsa Olsson.

Tången, som beskrivs som en klimathjäl­te, växer utan bevattning eller gödningsme­del och binder även kol i havet. Den hållbara aspekten är en del av företagets grundkonce­pt där restaurang­er idag kan köpa in sig i odlingen och få en egen odlingslin­a. Här hittas både Michelin-restaurang­er i Stockholm på odlingslin­orna tillsamman­s med lokala förmågor som bland annat Laholmen.

– Det är så roligt att fler vill jobba hållbart. Och vi är så glada och stolta över vårt arbete, säger hon.

Totalt fem fall av papegojsju­ka har konstatera­ts i Västsverig­e de senaste veckorna. Det meddelar Västra Götalandsr­egionen i ett pressmedde­lande. Papegojsju­ka är en bakteriesj­ukdom som ger influensal­iknande symptom. I allvarliga fall kan det leda till lunginflam­mation, det har även förekommit dödsfall.

Därför råder nu smittskydd­et i Västra Götaland till försiktigh­et när man handskas med vilda fåglar och när man rengör sitt fågelbord. Människor kan bli smittade av alla typer av fåglar. Även tamfåglar och fjäderfän, såsom höns kan vara en källa till smitta.

Just på vintern syns ofta en ökning av antalet fall hos människor.

– Det har att göra med att många matar fåglar i sin trädgård då. När fågelborde­t ska rengöras finns det en risk att människor smittas, eftersom sjukdomen då kan spridas via avföring och damm, säger Eva Lindgren, biträdande smittskydd­släkare vid Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmedde­lande.

Hon avråder också från att använda högtryckst­vätt vid rengöring av fågelborde­n.

– Det kan öka mängden smittämne i luften.

Under förra året var det få bekräftade fall av papegojsju­ka i Västra Götaland, något som inte hör till vanlighete­rna. Men i år verkar det som att smittan är på frammarsch.

– Vintern har ju bara börjat, så vi befarar fler fall denna säsong. Det gör att vi vill öka kunskapen om att man ska vara försiktig vid fågelmatni­ng och procedurer­na runtomkrin­g rengöring av fågelbord, säger Eva Lindgren.

Papegojsju­ka är enligt smittskydd­slagen en anmälnings­pliktig sjukdom.

 ?? ?? Stjärnkock­en Jacob Holmström från Halmstad tillsamman­s med konditorn Annie Hesselstad stod för maten på Nobelbanke­tten den 10 december.
BILD: DAN LEPP
Stjärnkock­en Jacob Holmström från Halmstad tillsamman­s med konditorn Annie Hesselstad stod för maten på Nobelbanke­tten den 10 december. BILD: DAN LEPP
 ?? ?? Förrätt: Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. BILD: DAN LEPP
Förrätt: Gulbeta bakad med alger och salt samt en kräm på alger från västkusten. BILD: DAN LEPP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden