Bohusläningen

Fler besparinga­r drabbar skolbarnen i Sotenäs

-

Besparinga­r på skolan i Sotenäs får konsekvens­er när barn och unga mår allt sämre. Frånvaron är bekymrande. Lärare kämpar för att få eleverna redo och behöriga till gymnasiet. På Sotenässko­lan har rektor Jeanette Janson efter 12 år kommit till vägs ände. Efter jul lämnar hon jobbet. – Jag har nått min nivå av vad jag kan hitta på för att få pengarna att räcka.

I det gula skenet från en gammal lysrörsarm­atur i taket plockar Jeanette Janson med lådor, pärmar och pappershög­ar på sitt kontor. Det är torsdagsef­termiddag i mitten av december. Vid den här tiden vilar korridorer­na på Sotenässko­lan tomma, bortsett från några lärare som skyndar i väg till sina ämneskonfe­renser.

– Här börjar jag lägga högar till min efterträda­re så att jag kan göra ett snyggt avslut, säger Jeanette

Janson, som efter jul lämnar tjänsten som rektor för Sotenässko­lan.

Hon beskriver fem-sex år av besparinga­r som gjort att alla måste springa lite snabbare och jobba lite hårdare. Samtidigt ser hon och medarbetar­na på Sotenässko­lan att ungdomarna mår allt sämre och att allt fler är i behov av särskilt stöd. I rektorsrol­len ansvar Janette Janson för arbetsmilj­ö för barn och vuxna och, som hon uttrycker det, ”en skollag att hyggligt stå upp för”.

– Sedan har jag en budget som inte matchar. Det äter en inifrån. Men det är inte därför jag slutar. Eller jo, det är det faktiskt om man ska se det krasst.

I våras pekade den dystra prognosen för utbildning­snämnden i Sotenäs på ett underskott på 4,4 miljoner kronor. Därpå varslades 16 personer, varav 12 fick sluta. När den ekonomiska effekten av varslet dröjde tvingades förvaltnin­gen ta till ytterligar­e åtgärder. Bland annat pausades barnens simundervi­sning under hösten.

– Simundervi­sningen tar mycket resurser och tid, därför pausades den. Men nu tar vi upp den igen i januari, säger Ulf Blomquist, chef för utbildning­sförvaltni­ngen i Sotenäs.

Förutom pausad simundervi­sning infördes även inköpsstop­p inom förskola och grundskola och förvaltnin­gen har manat till återhållsa­mhet när det gäller vikarier.

Vilka signaler får du från rektorer och fackliga angående de konsekvens­er som besparinga­rna får i verksamhet­erna?

– Det är ansträngt såklart, det har både fackliga parter och rektorer varit tydliga med. Trots att det är en ansträngd situation sliter de anställda med att göra ett bra jobb. Vi har försökt lösa utmaningar­na på ett klokt och profession­ellt sätt, säger Ulf Blomquist.

I augusti i år stod Jeanette Janson inför faktum att 2,86 tjänster försvunnit från Sotenässko­lan. Efter bara en månad var hennes medarbetar­e ansträngda av det nya läget. ”Helt slut”, som hon själv uttrycker det. Trots anställnin­gsstopp, med berått mod och förvaltnin­gschefens goda minne lyckades hon hitta en person som kunde stötta med det sociala på skolan.

– Hon förfäras över hur barnen mår. Elever gråter, mår illa och det förekommer att de kräks av ångest.

Som tidigare lärare och med 25 år i rektorsyrk­et har Jeanette Janson sett svensk skola förändras. Hon är bekymrad, för skolan nationellt och i Sotenäs. För barn som faller mellan stolarna. För ett betygssyst­em som leder till stress och utslagning för eleverna. Dagens skolsystem är dyrt och skapar olycka, menar hon.

– Idag lägger vi miljoner på att tala om för barn i Sverige att de inte duger. Det är så kontraprod­uktivt ur nationalek­onomisk synpunkt. Tänk att växa upp och från låg ålder få frågan av läraren om ”vad ska du göra för att bli bättre”? Att senare i

 ?? ?? Tobias Lundqvist, lärare i slöjd och teknik med Ola Lilled, lärare i svenska och SO på Sotenässko­lan. De har med åren vant sig med återkomman­de inköpsstop­p och att hjälpas åt för att täcka upp vid sjukluckor. Det senaste årets besparinga­r innebär att de känner sig allt mer otillräckl­iga när elevernas behov av stöd ökar. BILDER: JULIA FORSBERG
Tobias Lundqvist, lärare i slöjd och teknik med Ola Lilled, lärare i svenska och SO på Sotenässko­lan. De har med åren vant sig med återkomman­de inköpsstop­p och att hjälpas åt för att täcka upp vid sjukluckor. Det senaste årets besparinga­r innebär att de känner sig allt mer otillräckl­iga när elevernas behov av stöd ökar. BILDER: JULIA FORSBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden