Romania Libera

MINISTRUL FINANŢELOR PROPUNE ADAPTAREA LEGISLAŢIE­I PENTRU ACHIZIŢIA DE AVIOANE F 35, CU FINANŢARE SUA

România vrea să obţină fonduri în valoare de 4 miliarde de dolari în condiţii financiare foarte avantajoas­e oferite de către guvernul Statelor Unite prin intermediu­l mecanismul­ui FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă).

- Adelina.toader @romanialib­era.ro

Astfel, Ministerul Finanţelor propune adaptarea cadrului legislativ pentru a putea accesa instrument­e de finanţare pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare și securitate naţională.

Instituția “a publicat în transparen­ţă un proiect de act normativ care să reglemente­ze posibilita­tea Guvernului României de diversific­are a instrument­elor de finanţare specifice puse la dispoziţie de guverne și entităţi guvernamen­tale pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare și securitate naţională”, potrivit unui comunicat al Ministerul­ui de Finanțe.

Nota de fundamenta­re a proiectulu­i de act normativ menţioneaz­ă că pentru asigurarea nevoilor urgente de capabilită­ţi militare este necesară identifica­rea și diversific­area instrument­elor de finanţare a achiziţiei de tehnică și echipament­e militare. În document este menționată suma de 4 miliarde de dolari sub formă de împrumutur­i directe și până la 8 de miliarde de dolari prin împrumutur­i de pe piețele financiare, garantate de către guvernul SUA.

“În contextul derulării cu Guvernul SUA a unor programe de înzestrare cu impact semnificat­iv asupra dezvoltări­i capabilită­ţilor militare, coroborat cu situaţia actuală de securitate regională, reprezenta­ţii Guvernului SUA au informat partea română cu privire la posibilita­tea accesării de fonduri, în condiţii avantajoas­e, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă) pentru finanţarea unor contracte de achiziţii în scop militar încheiate cu departamen­te/agenţii coordonate de către Departamen­tul Apărării din SUA”, se arată în document. De asemenea, conform sursei citate, în cadrul mecanismul­ui FMF sunt aprobate fonduri la dispoziţie de până la 4 miliarde de dolari pentru împrumutur­i directe, cu posibilita­te de rambursare în 12 ani, după o perioadă de graţie de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoas­ă (apropiată de costul de finanţare al SUA,respectiv ratele de dobândă ale obligaţiun­ilor emise de Trezoreria SUA la care se adaugă o marjă),precum și fonduri de până la 8 miliarde de dolari, atrase prin contractar­ea de împrumutur­i din pieţele financiare, garantate de către Guvernul SUA.

„Disponibil­itatea acestor sume se modifică pe măsură ce se încheie acorduri de împrumut cu partenerii. Polonia a fost singurul stat care a beneficiat anterior de acest program”, mai informează documentul.

Achiziţion­area de avioane F-35, cea mai posibilă direcţie a fondurilor SUA România, printre obiectivel­e pe care marina rusă se antrenează să le ţintească cu rachete nucleare

Decizia de a întări capacități­le militare ale României este determinat­ă și de contextul geopolitic și de pericolele în creștere de la graniță.

Potrivit unor dosare secrete văzute de Financial Times (FT), Rusia și-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO.

FT a relatat anterior, pe baza aceleiași arhive de 29 de dosare militare ruse secrete, că Moscova a repetat utilizarea armelor nucleare tactice în primele etape ale unui conflict cu o mare putere mondială. Hărţile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât pentru utilizare operaţiona­lă, menţioneaz­ă FT, ilustrează un eșantion de 32 de ţinte NATO din

Europa pentru flotele navale ale Rusiei. Astfel, ţintele flotei ruse din Marea Baltică se află în mare parte în Norvegia și Germania - inclusiv baza navală din Bergen, precum și amplasamen­te radar și facilităţi ale forţelor speciale.

Flota Rusiei din Marea Nordului ar trebui să ţintească obiective industrial­e de apărare, cum ar fi șantierul naval de submarine de la Barrow-in-Furness,în nord-vestul Angliei. O ţintă de lângă Hull poate fi un sit industrial - este marcată cu un coș de fum.

Prezentare­a ilustrează, de asemenea, modul în care doctrina sa s-ar putea aplica în eventuale războaie în Marea Neagră, Marea Caspică, dar și în Pacific.

În ceea ce privește Marea Neagră, pe harta respectivă figurează trei ţinte din România (aparent baza Deveselu, baza Mihail Kogălnicea­nu și podul Giurgiu-Ruse), două din Bulgaria și cinci din Turcia.

 ?? ?? Angel Tîlvar declara luna trecută că România se așteaptă să semneze un acord cu SUA pentru achizițion­area de avioane de luptă F-35
Angel Tîlvar declara luna trecută că România se așteaptă să semneze un acord cu SUA pentru achizițion­area de avioane de luptă F-35
 ?? ?? Ministerul Finanţelor propune adaptarea cadrului legislativ pentru a accesa instrument­e de finanţare pentru proiecte de interes strategic naţional
Ministerul Finanţelor propune adaptarea cadrului legislativ pentru a accesa instrument­e de finanţare pentru proiecte de interes strategic naţional

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania