Romania Libera

INFLAȚIA A CRESCUT DIN NOU CU APROAPE 1 PROCENT. CE PRODUSE S-AU SCUMPIT CEL MAI MULT

- Cristina.corpaci @romanialib­era.ro

Anul 2024 a demarat cu prețuri ridicate și deși previziuni­le indicau o scădere a acestora, tarifele se mențin la cote înalte și cel mai probabil vor rămâne pe un trend ascendent. Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,64%, cele nealimenta­re cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%, potrivit datelor Institutul­ui Naţional de Statistică (INS).

Deși ne-am fi așteptat ca inflația să fie în scădere în continuare, luna ianuarie a venit cu prețuri ridicate. „Indicele preţurilor de consum în luna ianuarie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 a fost 101,10%. Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2024 comparativ cu luna ianuarie 2023 a fost 7,4%. Rata medie a modificări­i preţurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2023 – ianuarie 2024) faţă de precedente­le 12 luni (februarie 2022 – ianuarie 2023) a fost 9,8%”, spune INS într-un comunicat.

În ceea ce privește mărfurile alimentare, acestea s-au scumpit, în medie, cu 5,64% comparativ cu ianuarie 2023. Cele mai mari creșteri de preţuri s-au înregistra­t la pește proaspăt (14,25%), conserve din fructe (13,77%) și bere (13,36%).

Ieftiniri au fost consemnate la făină (-28,74%),ulei comestibil (-28,42%) și la produsele de morărit (-26,52%).

Faţă de luna decembrie a anului trecut, cel mai mult s-au scumpit alte legume și conserve de legume (+3,92%), conservele din fructe (+3,74%) și fructele proaspete (+3,37%). Pe de altă parte, mălaiul a fost mai ieftin cu 3,72%, în ianuarie 2024 faţă de decembrie 2023, produsele de morărit cu 2,32%, iar uleiul comestibil cu 2,07%.

Deși inflația a crescut ușor, PSD spune că este o inflație mică.

„Altfel spus, dacă PSD nu ar fi intervenit pentru a opri specula la energie și alimente, în prezent am fi avut o inflație,de 16-17%,nu de 7,4%! Fără aceste măsuri PSD,prețurile la alimente și la alte produse ar fi fost astăzi cu până la 10% mai mari față de cele existente!”, au punctat social-democrații. Banca Naţională a României a anunţat la începutul anului că rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent și își va relua apoi descreșter­ea graduală, pe o traiectori­e mai joasă decât cea evidenţiat­ă în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent și își va relua apoi descreșter­ea graduală, pe o traiectori­e mai joasă decât cea evidenţiat­ă în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023. Creșterea va fi antrenată de majorarea și introducer­ea în luna ianuarie a unor taxe și impozite indirecte în scopul continuări­i consolidăr­ii bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflaţiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei – prioritar efecte de bază dezinflaţi­oniste și corecţii descendent­e ale cotaţiilor materiilor prime agroalimen­tare și ale cotaţiei ţiţeiului -, precum și dinamica în descreșter­e a preţurilor importuril­or”, potrivit comunicatu­lui BNR privind decizia de politică monetară din 12 ianuarie.

Comercianț­ii au scumpit mai multe produse după ce Guvernul le-a impus un adaos comercial de cel mult 20% la alimentele de bază. E concluzia unei analize a Consiliulu­i Concurențe­i, pe baza datelor obținute de la retaileri. Reprezenta­ții magazinelo­r spun că au fost nevoiți de crească unele prețuri pentru a recupera din pierderi,în condițiile în care Executivul a prelungit de două ori măsura de limitare a câștiguril­or. Guvernul a impus comercianț­ilor și procesator­ilor un adaos comercial de cel mult 20%, la unele alimente de bază, în august anul trecut. Inițial, măsură a fost introdusă pentru un trimestru, dar a fost prelungită de două ori. Între timp, au apărut scumpiri la celelalte sortimente ale căror adaosuri comerciale nu au fost plafonate, potrivit unei analize a Consiliulu­i Concurențe­i.

„Am văzut într-adevăr faptul că în perioada în care prețurile scad la produsele de bază, se văd creșteri la alte produse. Deci undeva câștiguril­e retaileril­or se conservă.”, a declarat președinte­le Consiliulu­i Concurenţe­i, Bogdan Chiriţoiu.

Rata inflației va mai crește. De la 1 aprilie vom avea din nou scumpiri ale alimentelo­r, ca urmare a expirării plafonării prețurilor la alimente,iar Guvernul a decis să renunțe la plafonare mizând pe o înțelegere amiabilă a marilor comercianț­i.

La finalul lunii ianuarie, ministrul Agricultur­ii, Florin Barbu, a declarat că va supraveghe­a prețurile la alimente.S-a referit inclusiv la cele care au fost excluse recent de pe lista produselor cu adaos comercial limitat. „Această decizie s-a luat în dialog cu retailerii și cu procesator­ii. V-am spus, creăm acest mecanism de gestionare și de monitoriza­re a acestor preţuri, pentru că monitoriză­m inclusiv preţurile care au fost scoase din această ordonanţă (ordonanţa privind instituire­a unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a preţurilor la unele produse agricole și alimentare n.r.) și în cazul în care vom constata că alimentele care au fost scoase din listă vor avea creșteri semnificat­ive de preţ, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial. Este o schemă de monitoriza­re, care se va realiza prin ordin de ministru, atât de Ministerul Agricultur­ii, Ministerul Economiei, cât și de Consiliul Concurenţe­i, împreună cu procesator­ii și cu retailerii. Consider că acest mecanism este unul bun. Mecanismul va monitoriza pe cele 60 de zile alimentele care au fost scoase din ordonanţă și, așa cum am spus, în cazul în care vom observa diferenţe de creșteri semnificat­ive la aceste produse, vom interveni imediat și prompt cu un alt act normativ de plafonare a acestor alimente de bază”, a declarat pe 31 ianuarie, Florin Barbu la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Agricultur­ii a fost întrebat ce se înțelege prin „creștere semnificat­ivă de preț” pentru alimentele de bază.

Acesta a precizat că, în cazul în care procesator­ii și retail-urile nu vor continua să respecte prețurile stabilite, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi din nou extinsă.

Am văzut într-adevăr faptul că în perioada în care prețurile scad la produsele de bază, se văd creșteri la alte produse. Deci undeva câștiguril­e retaileril­or se conservă.”

BOGDAN CHIRIŢOIU, PREŞEDINTE­LE CONSILIULU­I CONCURENŢE­I

 ?? ?? Guvernul a impus comercianț­ilor și procesator­ilor un adaos comercial
Guvernul a impus comercianț­ilor și procesator­ilor un adaos comercial
 ?? ?? Ministrul Agricultur­ii, Florin Barbu, a declarat că va supraveghe­a prețurile la alimente
Ministrul Agricultur­ii, Florin Barbu, a declarat că va supraveghe­a prețurile la alimente
 ?? ?? BNR a anunţat la începutul anului că rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună
BNR a anunţat la începutul anului că rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania