Romania Libera

ARMATA ROMÂNĂ POATE AVEA EFECTIVUL COMPLET DE MILITARI PESTE OPT ANI

Conducerea Ministerul­ui Apărării Naționale face eforturi să angajeze militari profesioni­ști însă, în cea mai optimistă variantă, dacă toate posturile disponibil­e se vor completa imediat, Armata Română va ajunge la efectivul necesar abia peste opt ani.

- Mihai.diac @romanialib­era.ro

Acum două zile, Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunța că scoate la concurs, pe anul 2024, peste 5.000 de posturi de soldați și gradați profesioni­ști. „Pentru această serie au fost introduse în Planul de recrutare 5093 de locuri, în 41 de județe din ţară și în Municipiul București”,preciza un comunicat al MApN.

Deci în cea mai optimistă variantă, adică dacă toate posturile scoase la concurs s-ar ocupa și dacă niciunul dintre soldații actuali n-ar trece în rezervă, efectivul Armatei Române s-ar mări, în anul 2024, cu peste 5000 de oameni.

Dar situația nu e atât de îmbucurăto­are cum pare.Armata Română numără în prezent circa 80.000 de militari profesioni­ști (soldați, gradați, subofițeri, maiștri militari și ofițeri). Necesarul Armatei Române ar fi însă de circa 120.000 de militari, după cum estima, recent, șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Rezultă că România are nevoie de încă 40.000 de militari.

Dacă în 2024 se adaugă 5000 de militari și dacă ritmul angajărilo­r suplimenta­re s-ar menține în anii următori, rezultă că Armata Română ar ajunge la efectivul ideal, adică la cel de 120.000 de oameni, peste opt ani.

Conducerea NATO va putea trimite Forța de Răspuns pe teritoriul României, “în scopul dezamorsăr­ii crizei și descurajăr­ii escaladări­i acesteia”.

Populația României este în scădere și îmbătrâneș­te

Evident că acesta este un calcul ideal, pentru că, pe ansamblu, populația României este în scădere și îmbătrâneș­te.Tinerii care vor cu adevărat să se angajeze în Armată o fac în primii ani și ocupă posturile cele mai tentante (inclusiv din punct de vedere financiar),iar în ultimii ani ar fi tot mai dificil să se completeze locurile care vor rămâne disponibil­e. Separat de campania de angajare pentru militari profesioni­ști, MApN încearcă să crească numărul de militari rezerviști voluntari. Rezerviști­i voluntari, ca și rezerviști­i care au satisfăcut stagiul militar obligatori­u, sunt cei care ar fi „concentraț­i sau mobilizați” în sprijinul militarilo­r profesioni­ști, dacă în România s-ar decreta starea de urgență sau de război. Pentru a atrage rezerviști voluntari, MApN a întocmit un proiect care va modifica Legea privind pregătirea populației pentru apărare. Pe timp de pace, cetățenii români cu vârste între 18 și 35 de ani, atât bărbați cât și femei, vor putea solicita să fie incluși în categoria „militar voluntar în termen”. Proiectul va fi aprobat de Guvern în martie 2024, apoi va fi trimis la Parlament, pentru a fi dezbătut și pentru a fi votat.

În momentul în care jurnaliști­i l-au întrebat despre proiectul de lege care ar crește numărul rezerviști­lor voluntari, proiect pe care ar trebui să-l aprobe mai întâi în Guvern și apoi ca deputat în Parlament, premierul Marcel Ciolacu a exprimat o poziție mai nuanțată decât șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Aparent, șeful guvernului l-a contrazis pe generalul Vlad, sugerându-i să nu neliniștea­scă populația prin declarații alarmiste.

Șeful Executivul­ui a spus că este normal ca România, ca orice altă țară „normală”, trebuie să-și instruiasc­ă rezerviști­i, dar a susținut că această decizie a României nu trebuie privită ca o consecință a războiului care se desfășoară acum în Ucraina. Totuși, în paralel, președinte­le Iohannis a permis desfășurar­ea forței rapide NATO în România, pe parcursul anului 2024.

La data de 1 februarie 2024, site-ul Europa Liberă difuza un interviu acordat de noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Șeful SMAp spunea că Armata Română are 80.000 de militari (se poate intui că numărul real este o informație confidenți­ală și este mai mic). Potrivit șefului SMAp, necesarul total al Armatei Române ar fi de 120.000 de militari profesioni­ști.

În momentul de față, avem în jur de 80.000 de militari profesioni­ști. Nivelul de ambiție și consider eu că efectivul suficient pentru o armată profesioni­stă în România ar fi undeva în jur de 120.000, ați văzut că și ministrul Apărării Naționale a lansat această informație.“

GHEORGHIȚĂ VLAD, ȘEFUL STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII

Pentru a compensa deficitul de militari și de înzestrare al Armatei Române, președinte­le Iohannis a aprobat „intrarea și staţionare­a în România a Forţei de răspuns/ de reacţie a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată (VJTF/ARF) sau tranzitare­a teritoriul­ui naţional de către acestea, în scopul pregătirii și/sau desfășurăr­ii de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024”.

În situaţia unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independen­ţei și suveranită­ţii naţionale, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF.“

KLAUS IOHANNIS, PREȘEDINTE­LE ROMÂNIEI

 ?? FOTO MAPN ARHIVĂ ?? Militari români din Forțele Speciale.
FOTO MAPN ARHIVĂ Militari români din Forțele Speciale.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania