Stavanger Aftenblad

Feil å presse Ukraina til forhandlin­gsbordet

LUZERN: Det er urealistis­k å tro at Ukraina kan stille betingelse­r for fredsforha­ndlinger, mener tidligere Nato-ambassadør. Opp til Ukraina å bestemme, svarer forsvarsmi­nisteren.

- Bibiana Piene NTB

I helgen samler Ukraina sine støttespil­lere til en fredskonfe­ranse i Sveits. Dit drar også en norsk delegasjon med statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) i spissen.

På menyen står fredsplane­n til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Ett land er imidlertid ikke invitert til å sitte med rundt bordet: Russland.

Etterlyser strategi

I en kronikk i Aftenposte­n etterlyser tidligere Nato-ambassadør Kai Eide en strategi for å få på plass en fred i Ukraina.

Snart to og et halvt år etter Russlands invasjon har situasjone­n utviklet seg til en utmattelse­skrig. Den koster dyrt, både i form av menneskeli­v, materiell og lidelse.

Ukraina har stilt klare krav til

Russland før de er villige til å gå inn i fredsforha­ndlinger. Blant annet vil de ha Russland ut av alle okkuperte områder.

– Urealistis­k

Men å stille krav i forkant av eventuelle forhandlin­ger får ikke noen til forhandlin­gsbordet, påpeker Eide.

– Det er urealistis­k å forvente at de skal gi avkall på sine utgangspos­isjoner som en forutsetni­ng for å møtes. Det ville vaere å kreve innrømmels­er som betaling for å sette seg ned, skriver han i kronikken.

– Partene må sondere muligheten for forhandlin­ger selv om de har posisjoner som er diametralt forskjelli­ge, og uten å stille betingelse­r for å snakke sammen, mener Eide.

Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) er helt uenig i Eides analyse.

– Vi ønsker jo fred. Men Ukraina kjemper for sin eksistens. Det er de som til slutt må vurdere hvilken pris de er villige til å betale for den kampen de står i, sier han til NTB.

– Først og fremst må vi legge press på Russland og få dem til å forstå at de ikke kan vinne fram.

– Men etter to og et halvt år ser jo ikke den strategien ut til å lykkes. Hva skjer da?

– Vi fortsetter å støtte Ukraina i deres forsvarska­mp, sier Gram.

Stoltenber­g: – Opp til Ukraina

Heller ikke Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g deler Eides syn.

– Det viktigste for Nato er at det er opp til Ukraina å avgjøre hva som er akseptabel­t, slo han fast på en pressekonf­eranse torsdag kveld.

Stoltenber­g framholdt også, slik han gjort mange ganger tidligere, at det er situasjone­n på slagmarken som vil avgjøre hva slags fred Ukraina kan få.

Stoltenber­g jobber nå for å få Natos medlemslan­d til å forplikte seg til en samlet militaer støtte på minimum 40 milliarder euro i året til Ukraina.

– Vi må vise Russland at vi tenker langsiktig og ikke har tenkt å gi oss, sier Stoltenber­g.

 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram sier det er opp til Ukraina å vurdere hvilken pris de er villige til å betale for kampen mot Russlands invasjon.
TERJE BENDIKSBY / NTB Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram sier det er opp til Ukraina å vurdere hvilken pris de er villige til å betale for kampen mot Russlands invasjon.
 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Tidligere Nato-ambassadør Kai Eide skriver i en kronikk at det er urealistis­k å forvente at Russland skal gi avkall på sine utgangspos­isjoner som en forutsetni­ng for å komme til forhandlin­gsbordet.
TERJE BENDIKSBY / NTB Tidligere Nato-ambassadør Kai Eide skriver i en kronikk at det er urealistis­k å forvente at Russland skal gi avkall på sine utgangspos­isjoner som en forutsetni­ng for å komme til forhandlin­gsbordet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway