Stavanger Aftenblad

«Du har sikkert bare mensen»

NYE STEMMER: Jeg har tatt meg frihet til å se litt på kvinnehels­e – og resultaten­e er interessan­te. Blant annet svarer 40 prosent at de har blitt møtt med fordommer og ufine kommentare­r i møte med helsevesen­et.

- Ulrikke Valvik Mitchell Journalist og sykepleier

råder egentlig ganske stor politisk og samfunnsme­ssig enighet om at det må forskes mer på kvinnehels­e. Men er det noe vi alle vet, så er det at ting tar tid.

Av egen nysgjerrig­het laget jeg derfor en kort – lavterskel – spørreunde­rsøkelse om kvinnehels­e. Fire spørsmål. Sendte den ut og lot den leve noen dager, uten saerlig store forventnin­ger.

Til min overraskel­se fikk jeg i løpet av få dager svar fra over 100 kvinner. 122, for å vaere nøyaktig. Det er såpass mange at jeg synes resultaten­e fortjener å deles med allmennhet­en. 30 prosent svarer at de har en kvinnesykd­om, og naermere 17 prosent at de har problemer som tilsier det, men at de ikke har fått en diagnose.

30 prosent svarer at de i møte med helsevesen­et har opplevd å bli tatt mindre på alvor fordi de er kvinner, uavhengig av årsak til kontakt – og 15 prosent sier de har opplevd dette når helseprobl­emene har vaert kvinnerela­terte.

På spørsmål om de opplever at kvinner og menn er likestilte når det kommer til helsebehan­dling i Norge, svarer 90 prosent nei.

Fjerde og siste spørsmål handlet om de hadde blitt møtt med fordommer eller ufine kommentare­r i kontakt med helsevesen­et, og om de kunne komme med eksempler dersom dette var tilfelle. Hele 40 prosent har opplevd dette i en eller annen grad, og eksemplene flere av dem kommer med, er alt annet enn kjekt lesestoff.

Du er ikke alene

lig også smertelig godt hvordan det er å vaere pasient.

«Det er helt normalt å ha vondt i underlivet som kvinne» viste seg i mitt tilfelle å vaere alt annet enn normalt. En privat gynekolog rådet meg til å bli gravid og føde vaginalt, for å få en «naturlig utviding» som en mulig løsning på smerteprob­lematikken. Hun visste ikke engang om jeg hadde partner eller ønske om barn.

I ettertid har jeg blitt diagnostis­ert med blant annet lichen sclerosus og pyoderma gangrenosu­m. En vaginal fødsel kunne gjort vondt verre.

Nå ble det litt ubehagelig personlig, men i beste fall kan noen kvinnelige lesere med lignende opplevelse­r få bekreftet at de ikke er alene.

Den unormale nye normalen

At store smerter knyttet til blant annet menstruasj­on og sex er «normalt» og noe man som kvinne «bare må tåle», går dessverre igjen i flere av svarene jeg fikk på undersøkel­sen.

Sitatet i overskrift­en – «slutt å sutre, du har sikkert bare mensen» – ble forresDet

Jeg er selv helseperso­nell, og pasientgru­ppen min ved gynekologi­sk avdeling er utelukkend­e biologisk fødte kvinner.

Jeg elsker jobben min og har et hårete mål om både master- og doktorgrad i fremtiden, slik at jeg kan forske på ordentlig.

På kvinnehels­e, hvis noen lurte.

Jeg brenner kanskje over gjennomsni­ttet mye for temaet, og det er ikke av

nem-nd totalt uegoistisk­e grunner. Jeg vet ten sagt av helseperso­nell til en kvinne som viste seg å ha sprukket blindtarm.

Smerter i indre og ytre organer som kun biologisk fødte kvinner besitter, har i verste fall blitt ganske vanlig, men dersom man har tillatt det å gå så langt at det har blitt normalt, er det et resultat av at vi som samfunn har sovet for lenge i timen og latt kvinnehels­e seile sin egen sjø i vindstille.

Fra vindstille til frisk bris

For knappe to uker siden åpnet et nytt senter for kvinnehels­eforskning i Bergen, med mål om at kvinnehels­e skal likestille­s med andre helseområd­er i samfunnet. Bra!

Til høsten skal regjeringe­n legge fram en ny abortlov til votering i Stortinget. Bra!

Helseminis­teren har nylig uttalt at han er i innspurten med arbeidet knyttet til en egen kvinnehels­estrategi, som skal følge opp NOU-rapporten fra i fjor. Bra!

Ok. Nå begynner vi altså omsider å se antydning til vind i seilene. På tide!

Jeg håper at dersom jeg sender ut samme spørreunde­rsøkelse om et par år, så vil ikke 90 prosent svare «nei» på spørsmålet om de opplever at kvinner og menn er likestilte i den norske helseomsor­gen.

For det er faktisk ikke akseptabel­t.

At store smerter knyttet til blant annet menstruasj­on og sex er «normalt» og noe man som kvinne «bare må tåle», går dessverre igjen.

 ?? NTB ?? 40 prosent av 122 kvinner i artikkelfo­rfatterens egen undersøkel­se oppga å ha blitt møtt med fordommer eller ufine kommentare­r i kontakt med helsevesen­et.
NTB 40 prosent av 122 kvinner i artikkelfo­rfatterens egen undersøkel­se oppga å ha blitt møtt med fordommer eller ufine kommentare­r i kontakt med helsevesen­et.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway