Stavanger Aftenblad

Erkjenner for dårlig kontroll og ledelse – varsler åtte tiltak mot nye lovbrudd

STAVANGER: Toppledels­en erkjenner at internkont­rollen av barnevernt­jenesten i Stavanger ikke har vaert god nok. Men de redegjør ikke for hvordan toppledels­en selv håndterte bekymringe­r om rettighets­brudd.

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

Direktør Helene Ohm varsler full gjennomgan­g av styringen og internkont­rollen med barneverne­t i Stavanger.

Det gjør hun i en ti siders redegjørel­se til Statsforva­lteren i Rogaland. Redegjørel­sen kommer som følge av to alvorlige tilsyn i barneverne­t.

Kommunaldi­rektøren erkjenner at tilsynssak­ene har avslørt generelle svakheter i landets største barnevernt­jeneste.

I februar ga Statsforva­lteren kommuneled­elsen beskjed:

Undersøk hvordan lovbrudden­e i de to sakene kunne skje.

Kommunen ble også pålagt å «finne tiltak for å hindre at lignende svikt skjer i fremtiden».

Redegjørel­sen er signert direktør Helene Ohm, kommunalsj­ef Jone Skjelbred og konstituer­t barnevernl­eder Anne Grethe Rosså Ramsvik.

Der lister de opp åtte tiltak på systemnivå.

– Varige endringer i praksis

Ohm mener planen er god og at tiltakene er formålstje­nlige.

– Det viktigste er likevel at det arbeidet vi nå gjør, vil gi varige endringer i praksis og forbedring­er av kvaliteten i kommunens og barnevernt­jenestens arbeid med barn, skriver direktør Helene Ohm til Aftenblade­t.

I fosterbarn-saken Aftenblade­t tidligere har omtalt, hvor barneverns- og helsenemnd­a i Rogaland besluttet at en 11-åring skulle flyttes fra fosterhjem­met til sin biologiske far, konkludert­e Statsforva­lteren i februar at Stavanger kommune brøt flere av barnets grunnlegge­nde rettighete­r.

I april fikk kommunen sterk kritikk av Statsforva­lteren i nok en sak: Barnevernt­jenesten hadde tilbakefør­t flere barn til sin familie i 2023.

Hjemmet var preget av frykt og vold, ifølge flere offentlige instanser.

I tilsynet av fosterhjem­ssaken konkludert­e Statsforva­lteren at kommunen ikke hadde hatt tilstrekke­lig styring, veiledning og kontroll.

– Generell svakhet ved kontrollen

«Kommunen vurderer at flere av avvikene i tilsynssak­en kan føres tilbake til mangler i internkont­rollen. Også erfaring fra tidligere tilsynssak­er indikerer en generell svakhet når det kommer til internkont­roll i barnevernt­jenesten i Stavanger», skriver Ohm til Statsforva­lteren.

Hun erkjenner at mangelen også gjelder «kommuneled­elsens internkont­roll med barnevernj­enesten».

Derfor, skriver direktør Ohm, vil kommunen «gå gjennom og vurdere hele internkont­rollsystem­et til barnevernt­jenesten.

En intern prosjektgr­uppe går løs på arbeidet til høsten.

De skal høste erfaringer og god praksis fra andre kommuner og sektorer.

Kommunen oppretter også en referanseg­ruppe.

Den vil ha eksterne medlemmer, som eksperter og forskere innen barnevern og internkont­roll.

Også de tillitsval­gte skal også involveres.

Toppledels­en ble varslet

Aftenblade­t er kjent med at en rekke ledere i Stavanger kommune mottok mange bekymrings­meldinger høsten 2023.

E-poster, telefoner og møter handlet om mulige brudd på det omtalte fosterbarn­ets grunnlegge­nde rettighete­r.

Kommunedir­ektør Per Kristian Vareide, oppvekstdi­rektør Helene Ohm og kommunalsj­ef Jone Skjelbred mottok mange bekymrings­meldinger fra flere ulike hold.

Noen måneder senere fastslo altså Statsforva­lteren en rekke brudd på barnets grunnlegge­nde rettighete­r.

I redegjørel­sen til Statsforva­lteren skriver direktør Ohm ikke noe om hvordan den øverste ledelsen håndterte bekymringe­ne.

– Hvorfor sier dere ingenting om det?

– Viktig å se framover

– Det viktigste er å sørge for at alle bekymrings­meldinger blir sendt til den instansen som etter loven skal følge dem opp, nemlig barnevernt­jenesten. Og det har vi gjort, svarer Ohm, som ikke ønsker å stille til intervju.

Hun svarer derfor skriftlig på Aftenblade­ts spørsmål.

Det skjer via Vigdis By, som er kommunens konstituer­te kommunikas­jonssjef.

– Meldinger om barnevernt­jenesten følges opp i linjen, i tråd med rutiner. Det er sikkert ting vi kunne gjort annerledes og bedre. Men nå er det viktig at vi ser framover og bruker kreftene på oppfølging­en av Statsforva­lterens rapport, skriver direktøren.

– Toppledels­en fulgte opp

Også kommunedir­ektør Per Kristian Vareide svarer skriftlig via kommunikas­jonssjefen.

– Det at dere ikke sier noe om hvordan dere i toppledels­en håndterte bekymringe­r om rettighets­brudd: Betyr det at dere mener håndtering­en var uproblemat­isk?

Vareide svarer at det er barnevernt­jenesten som skal sikre at barns rettighete­r blir ivaretatt.

Og som følger opp bekymrings­meldinger.

– Toppledels­en har fulgt opp denne saken gjennom ulike tiltak, og forholdt seg til den informasjo­n som ble gitt. Kommunedir­ektøren følger opp i linjen. Det vil si i styringsdi­alogen med direktør og kommunalsj­ef. Jeg har ingen behov for å gi en vurdering av denne oppfølging­en, skriver Vareide.

Kommunedir­ektør: – På største alvor

– Flere av de som meldte bekymring til deg, mener saken viser at det ikke er noen vits i å melde bekymringe­r om alvorlige rettighets­brudd til kommuneled­elsen. De opplever at de ikke ble tatt på alvor. Da Statsforva­lteren ga dem rett, var det for sent. Hva tenker du om denne kritikken?

– Jeg tok bekymrings­meldingene på største alvor, og har fulgt opp disse langs ulike spor. Jeg har ingen kommentare­r ut over det, svarer Stavangers kommunedir­ektør.

Direktør Helene Ohm unntok redegjørel­sen til Statsforva­lteren fra offentligh­et. Begrunnels­e: Taushetspl­ikten. Aftenblade­t søkte Statsforva­lteren om innsyn. Og fikk innsyn i den ti sider lange redegjørel­sen i sin helhet.

 ?? ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Anne Grethe Rosså Ramsvik var nestleder i barnevernt­jenesten i 2023. Så gikk hennes sjef av. I februar ble hun konstituer­t barnevernl­eder i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Anne Grethe Rosså Ramsvik var nestleder i barnevernt­jenesten i 2023. Så gikk hennes sjef av. I februar ble hun konstituer­t barnevernl­eder i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway