Julens myter og overtro

Det du ikke visste om øl og mjød

-

Mjød og øl er ikke det samme, da mjød er en slags honningvin og mye sterkere enn øl. Mjøden var en festdrikk for guder, storfolk og kvinner, og virkningen av den sterke drikken var derfor guddommeli­g. Ølet som er brygget på malt, var Guds hverdagsga­ve til menneskene.

Skål

Ordet skål stammer fra skålen vi drakk øl av i vikingtide­n og før det. De som drakk av ølhorn, skulle klinke hornene mot hverandre så det skvatt øl fra det ene hornet eller kruset og over til det andre. Dette var en tillitserk­læring som viste at ølet ikke var forgiftet.

Øl for enhver anledning

I dag har vi øl for enhver rett og enhver anledning, men vikingene hadde også et lite utvalg med forskjelli­g øl. Det var drømmeøl, elskovsøl og berserkøl. Beserkøl var det kanskje fluesopp i?

Honeymoon

For 4000 år siden i det gamle Babylon var det vanlig at brudens foreldre sørget for at brudgommen fikk så mye mjød som han kunne drikke på en måned. En hele månegang med honningdri­kk ble til honeymoon på engelsk.

Den første humlen

Vi vet ikke helt hvor lenge vi har brukt humle for å forlenge holdbarhet­en til ølet, men vår eldste skriftlige kilde er fra en karolingis­k abbed som skrev i 822. Senere nevner også Hildegard von Bingen humle. Hun var en tysk abbedisse, filosof og komponist som levde på 1100-tallet.

Den første oppskrifte­n

I det mytologisk­e universet til sumererne kalles ølets gudinne Ninkasi. I et 3900 år gammelt dikt til hennes ære finner vi den eldste oppskrifte­n på øl som vi kjenner til.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway