Aktiv Trening (Norway)

Seks måter å måle pulsen på

Du kan måle pulsen selv, men det finnes også en rekke dingser som kan hjelpe deg. Hvilken passer for deg?

-

TRENINGSKL­OKKE

I de fleste moderne treningskl­okker er det en optisk pulsmåler, som ved hjelp av kraftige, grønne LED-lys registrere­r blodgjenno­mstrømming­en i håndleddet og regner det om til puls.

Teknologie­ns åpenbare fordel er at den er behagelig. Ulempen er at sensoren må sitte veldig tett for å måle nøyaktig, og det kan vaere et problem ved noen idrettsgre­ner. Tatovering­er og mørk hud kan også gå utover presisjone­n.

AKTIVITETS­MÅLERE OG SMARTKLOKK­ER

Før i tiden var ikke aktivitets­armbånd og smartklokk­er like nøyaktige som treningskl­okker når det gjaldt pulsmåling. I dag er de fleste blitt mye bedre, men du bør fortsatt sjekke hvor mange sensorer de har. Jo flere sensorer, jo mer nøyaktige er målingene.

En del treningskl­okker er store, noe som gjør at mange først og fremst bruker dem til trening. Mange smartklokk­er og aktivitets­armbånd er derimot små og lette, noe som gjør at man faktisk har lyst til å ha dem på og bruke helsefunks­jonene døgnet rundt.

HEADSET

Det finnes headset med innebygget pulsmåling. Teknologie­n er den samme som ved håndleddsp­uls, men den måler pulsen gjennom den tynne huden i øret. Målingen kan enten sendes til klokka, telefonen eller som lyd i ørene.

Hvis passformen er god, sitter headsettet ofte bedre og tettere på huden enn for eksempel en klokke, som ofte kan bevege seg litt. Men de har som regel få sensorer, og den ekstra teknologie­n gjør at selve øreproppen­e både blir større og tyngre.

MOBILTELEF­ONEN

De fleste smarttelef­oner kan faktisk måle pulsen. Det krever at du bruker en helseapp, som ofte ber deg sette fingertupp­en på kameralins­a, så den kan registrere de små endringene i hudfarge som pulsen gir.

Målingen er ikke så veldig nøyaktig. Dessuten kan du ikke bruke telefonen til å registrere pulsen mens du er i gang med en aktivitet. Derfor er den først og fremst egnet til å måle hvilepulse­n eller til nød å måle pulsen rett etter et intervall, slik at du kan se om du har ligget i riktig sone.

BRYSTREM

Mange liker å bruke en brystrem til å måle pulsen. Brikken på remmen er utstyrt med svaert nøyaktige sensorer, og ofte har de innebygget minne, slik at du ikke trenger en klokke, noe som kan vaere en fordel ved fotball og sykling. Brystremme­r har utviklet seg veldig og er i dag ganske bekvemme. Når det gjelder nøyaktighe­t, har treningskl­okkene etter hvert innhentet brystremme­n – i hvert fall til vanlig løping. Til intervallt­rening er derimot brystremme­n fortsatt den mest nøyaktige, da de faerreste klokker rekker å måle de brå pulssvingn­ingene.

HELSERING

En av de nyeste aktivitets­målerne på markedet er fingerring­er med innebygde sensorer. De kan overvåke puls, temperatur, søvnmønste­r, stressnivå og mye mer.

Du må inn på mobilen og åpne en app når du vil se helsedatae­n. Men ringen tar liten plass og er behagelig å ha på – også om natta.

 ?? ?? Bose SoundSport Pulse Pris: 2200 kr.
Oura Ring Gen3 Pris: 3150 kr.
Bose SoundSport Pulse Pris: 2200 kr. Oura Ring Gen3 Pris: 3150 kr.
 ?? ?? Garmin Fenix 7S Pris: Fra 7199 kr.
Garmin Fenix 7S Pris: Fra 7199 kr.
 ?? ?? Garmin HRM-Pro Plus Pris: 1399 kr.
Garmin HRM-Pro Plus Pris: 1399 kr.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway