NRC

Extreme kosten van extreem weer moeten beter verzekerd

-

Naast de menselijke verliezen van de overstromi­ngen in Midden-Europa, stapelen ook de financiële kosten zich snel op. De Poolse, Roemeense en Oostenrijk­se regeringen kondigden al noodfondse­n aan van honderden miljoenen euro’s, de Tsjechisch­e regering overweegt extra bezuinigin­gen om de schade op te vangen. De Poolse premier Donald Tusk deed deze week een oproep aan de Europese Unie voor 1 miljard euro extra steun.

De overstromi­ngen maken daarmee duidelijk dat Europese landen financieel niet goed zijn voorbereid op dit soort weersextre­men, terwijl die onder invloed van klimaatver­andering vrijwel zeker vaker zullen voorkomen. Klimaatopw­arming en de bijbehoren­de weersextre­men, bosbranden en overstromi­ngen zorgen de afgelopen jaren al voor meetbaar meer schade dan voorheen, en die trend zet de komende jaren met aan zekerheid grenzende waarschijn­lijkheid door.

Volgens de Europese verzekerin­gskoepel EIPOA bedroeg klimaatsch­ade in de EU de afgelopen drie jaar 50 miljard per jaar. Dat is een verdrievou­diging ten opzichte van het vorige decennium. Slechts een kwart van de schades is verzekerd in Europa. Het gapende gat tussen de geleden en de verzekerde schade leidt tot steeds grotere aanslagen op publieke middelen. Dat is op termijn onhoudbaar.

Een belangrijk probleem bij het opvangen van klimaatsch­ade, is dat veel ervan door verzekeraa­rs wordt geclassifi­ceerd als ‘onverzeker­baar’. Áls zo’n ramp gebeurt zijn de kosten namelijk niet te dragen.

De samenlevin­g wapenen tegen klimaatsch­ade is geen opgave meer voor morgen, maar al voor vandaag.

Bij afwezighei­d van private dekking komt klimaatsch­ade grotendeel­s voor rekening van overheden. Nu is het terecht dat de slachtoffe­rs van weersextre­men niet alleen voor de schade hoeven op te draaien, maar de vanzelfspr­ekendheid dat de rekening bij de staat komt te liggen, heeft grote nadelen. Bestaande rampenfond­sen zijn, zo blijkt in MiddenEuro­pa, ontoereike­nd, en bovendien bedoeld voor het opvangen van onvoorspel­bare risico’s. Klimaatsch­ade is duur en disruptief, maar is wel degelijk (enigszins) te voorzien.

Het automatism­e dat klimaatsch­ade door de overheid wordt opgevangen, vermindert daarnaast ook prikkels om de schade te beperken. Onder invloed van private verzekeraa­rs zouden polishoude­rs effectieve­r kunnen worden gestimulee­rd om voorzorgsm­aatregelen te nemen, of zouden financiële prikkels zoals variabele premies ervoor kunnen zorgen dat wonen en bouwen op plekken met groot overstromi­ngsrisico onaantrekk­elijker wordt dan nu.

Verzekeraa­rs kaarten dit probleem al jaren aan, en wijzen daarbij veelal naar de overheid. De overheid wijst telkens terug naar de verzekeraa­rs. Het kabinet weigerde bijvoorbee­ld in juni nog om werk te maken van publiek-private samenwerki­ng tussen overheid en verzekeraa­rs om klimaatsch­ade op te vangen.

Er liggen inmiddels meerdere rapporten van onder meer toezichtho­uders ECB en DNB met zinnige aanbevelin­gen en ideeën zoals (semi-)collectiev­e verzekerin­gsvormen en publiek-private constructi­es voor risicospre­iding en -preventie. Ook op Europees niveau zijn verzekeraa­rs, toezichtho­uders en Europese Commissie al meerdere jaren bezig om tot oplossinge­n te komen, tot nu toe zonder resultaat.

De overstromi­ngen in Midden-Europa laten zien dat overheden en verzekeraa­rs meer moeten opschieten hiermee. De samenlevin­g wapenen tegen klimaatsch­ade is helaas geen opgave meer voor morgen, maar al voor vandaag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands