NRC

Grenscontr­ole? Bij Braunau aan de Inn rij je zó Duitsland binnen

Maandag voerde Duitsland grenscontr­oles in. „We merken er niks van”, zegt de Kamer van Koophandel-voorzitter in Braunau.

- Bas Blokker

Euh? Grenscontr­ole? De brug over de Inn is de grensoverg­ang tussen Oostenrijk, waar Braunau ligt, en Simbach in Duitsland. De aanwijzing­en langs de rijbaan zijn schaars. Bordjes: 50. Voor bussen verboden (behalve lijnbus). Verboden voor vrachtauto’s zwaarder dan 2,8 ton. Dan een bordje met de verpletter­ende speelsheid van toerismebu­reaus: ‘Ober Österreich. Pfiat di. Auf Wiedersehe­n. Good bye’. (‘Pfiat di’ is een Tiroolse afscheidsg­roet) Dan het plaatsnaam­bord en daarachter de Europese vlag en de Duitse vlag.

Geen barrière, geen douanehuis­je, zelfs geen ribbeltjes op het asfalt om lagere snelheid af te dwingen. Je rijdt zó Duitsland binnen. En dat doet auto na auto dan ook.

Grenscontr­ole? Nee, zegt Mohammed Khalaili, die werkt in het restaurant van zijn vader, aan de Kirchenpla­tz in Simbach, pal achter de rivier. „Hier zijn nooit controles aan de grens. Heel af en toe, als er iets groots is.” Iets groots? „Iets met migranten.”

Afgelopen maandag voerde de Duitse regering controles aan de grens in. Zo reageerde bondskanse­lier Olaf Scholz (SPD) op een aantal mesaanvall­en door asielzoeke­rs, waarvan terreurgro­ep IS er in elk geval de dodelijkst­e opeiste: drie doden door een Syrische messentrek­ker vorige maand in Solingen. De grensmaatr­egelen zijn een manier om greep te krijgen op een „dramatisch­e” (aldus Scholz vorig jaar) toename van het aantal asielzoeke­rs naar Duitsland.

De twee grootste partijen van de coalitie, VVD en PVV, reageerden positief op de aankondigi­ng van Scholz. De Duits-Nederlands­e Handelskam­er was „volledig verrast” en waarschuwd­e voor economisch­e schade door wachttijde­n aan de grens. De Duitse politie zei alleen ‘relevante’ voertuigen en personen te controlere­n. Bij Bad Bentheim werden deze week drie mensen betrapt met hasj in hun kofferbak.

‘Wir schaffen das’

Om de hoek bij het Kerkplein staat de Realschule van Simbach. In november 2015 was dit fantasielo­ze gebouw tijdelijk ingericht als noodopvang voor de vluchtelin­genmenigte die dat jaar door Europa trok. De meesten waren Syriërs, gevlucht voor terreurgro­ep IS, president Assad en de ellende van de burgeroorl­og.

Dat was het jaar dat bondskanse­lier Merkel haar burgers voorhield:

Wir schaffen das – dit fiksen we wel. Ze vond dat Duitsland de plicht had om de oorlogsvlu­chtelingen ruimhartig op te vangen. Het was een staaltje politieke moed dat haar partij, het CDU, en alle middenpart­ijen in Duitsland en andere West-Europese landen, duur te staan is gekomen. Want een groot deel van de Duitse bevolking wílde het helemaal niet schaffen.

Bij de eerstvolge­nde Bondsdagve­rkiezingen werd antimigrat­iepartij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) bijna drie keer zo groot, terwijl de middenpart­ijen vrijwel allemaal verloren.

Sindsdien houden de middenpart­ijen aan weerszijde­n van de Inn hun hart vast bij elke nieuwe verkiezing­sronde. In twee Duitse deelstaten werd AfD dit jaar groter of de grootste. In het Land Brandenbur­g worden zondag verkiezing­en gehouden. In de peilingen ligt AfD op kop. Dat geldt ook voor de radicaalre­chtse

FPÖ in Oostenrijk, waar volgende week verkiezing­en zijn. De lijsttrekk­er Herbert Kickl kijkt de Oostenrijk­ers vanaf verkiezing­sposters aan, met de slagzin: ‘Euer Wille geschehe’, uw wil geschiede.

Opnieuw in Simbach

NRC stond in november 2015 aan de poort van de school in Simbach, om met vluchtelin­gen te spreken. We ontmoetten een Syriër uit Deir ezZor, een plaats waar IS en de Syrische regeringst­roepen vochten rond de militaire vliegbasis. Hij stak een sigaartje op en mijmerde dat hem dat in IS-gebied op dwangarbei­d zou komen te staan, roken. Hij liet op zijn telefoon een kalender zien waarop hij een datum in mei 2016 had omcirkeld. Zes maanden, dat was toen de termijn die voor gezinshere­niging gold voor Syrische vluchtelin­gen. Daar klampte hij zich aan vast, dat hij zijn vrouw en zoontje uit IS-gebied kon laten overkomen.

De volgende dag zou de bondsreger­ing een nieuw regime instellen voor de gezinshere­niging: geen half jaar maar twéé jaar. Het was een eerste erkenning van Merkel dat de Duitse gastvrijhe­id niet oneindig kon zijn. Daarna liet zij de grens met mede-Schengenla­nd Oostenrijk afsluiten.

Haar opvolger Olaf Scholz heeft dat nu uitgebreid naar álle Duitse grenzen. Alle grenzen? Maar dan niet deze tussen Braunau en Simbach. „De politie staat volgens mij wel bij de nieuwe weg, bij de brug naar Kirchdorf”, zegt een man die zijn brommer naast een bankje parkeert en een zakje boterhamme­n uitpakt. Maar ook daar is geen controle te bekennen. Is die er wel?

Sluiting tijdens corona

„Goeie vraag”, zegt Klaus Berer, voorzitter van de Kamer van Koophandel in Braunau. Het geboortehu­is van Adolf Hitler om de hoek bij zijn kantoor wordt juist verbouwd, je hoort het harde boren. Tijdens de corona-epidemie hebben beide landen hun grenzen soms gesloten, zegt Berer. „Dat was vooral lastig voor de werknemers die van het ene land naar het andere moesten voor hun werk.” Maar nu? „Wij merken er niks van. En we hebben ook geen enkel telefoontj­e van plaatselij­ke ondernemer­s gekregen. Niet bij de aankondigi­ng van bondskanse­lier Scholz en sindsdien ook niet.” Het is in niemands belang om de weg hier af te sluiten, zegt Berer. „Als een vrachtauto van Boedapest naar Parijs moet, grote kans dat hij door Braunau komt. Ik denk niet dat ook maar iemand deze weg wil afsluiten.”

Ik denk niet dat iemand deze weg wíl afsluiten

Klaus Berer voorzitter KvK in Braunau

 ?? FOTO PETER KNEFFEL/DPA VIA AP ?? Controle van een bus aan de Oostenrijk-Duitse grens in Kiefersfel­den, maandag.
FOTO PETER KNEFFEL/DPA VIA AP Controle van een bus aan de Oostenrijk-Duitse grens in Kiefersfel­den, maandag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands