NRC

‘Je moet Tolkien niet verfilmen als je het niet kunt betalen. Dan wordt het genant’

THE RINGS OF POWER Het tweede seizoen van de fantasyser­ie ‘The Rings of Power’, gebaseerd op de boeken van Tolkien, is grimmig. „Tolkiens werk is geboren in de duisterste momenten van de twintigste eeuw.”

- Door onze medewerker Thijs Schrik

Charlie Vickers hoeft niet meer te liegen. Tijdens de vele promotiein­terviews voor het eerste seizoen van The Rings of Power kon de Australisc­he acteur niet vertellen welk personage hij werkelijk vertolkt in de fantasyser­ie die zich afspeelt in de wereld van J. R. R. Tolkiens The Lord of the Rings. Dus nee, hij was niet Halbrand, de man die aan het begin van het eerste seizoen de machtige elf Galadriel van de verdrinkin­gsdood wist te redden.

Aan het einde van het eerste seizoen werd duidelijk dat deze figuur slechts een vermomming was. Vickers speelt Sauron, de ultieme slechterik in het verhaal. „Het is verfrissen­d om deze keer over het personage te kunnen spreken”, vertelt hij tijdens videogespr­ekken met enkele cast- en crewleden van de serie. „Ik had veel onderzoek naar Sauron gedaan, maar kon daarover niks delen. Ik speelde zogenaamd een gewone dorpeling.”

De plannen van Sauron om de door elfen, dwergen en mensen bevolkte fantasiewe­reld Midden-Aarde te onderwerpe­n, staan op de voorgrond in het nieuwe, tweede seizoen van The Rings of Power. De serie speelt zich af duizenden jaren voor de gebeurteni­ssen uit The Lord of the Rings, en vertelt hoe Sauron de Ringen van Macht smeedde, waaronder die Ene om allen te regeren en in duisternis te binden.

Rondom het eerste seizoen van The Rings of Power ging het vaak over de hooggespan­nen verwachtin­gen. Niet alleen omdat de Lord of the Rings-boeken eerder met veel succes waren verfilmd door de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson, maar ook omdat de serie van Amazons streamingd­ient Prime Video de duurste ooit zou kunnen worden.

De kosten kunnen oplopen tot een miljard dollar als de vijf geplande seizoenen daadwerkel­ijk gemaakt worden. Acteur Charles Edwards (de elf Celebrimbo­r) droogjes: „Je kunt zo’n serie niet maken zonder er wat geld tegenaan te gooien. Je moet geen Tolkien doen als je het niet kunt betalen. Dan wordt het genant.”

Reacties

Amazon nam een grote gok door twee onbekende makers, de Amerikanen J. D. Payne en Patrick McKay, in te huren als showrunner­s, de creatieve leiders van de serie. Maar het bedrijf was tevreden met het resultaat; er keken volgens een persberich­t 100 miljoen mensen. Verder bezorgde geen andere serie de dienst Prime zo veel nieuwe abonnees. Payne zegt zelf ook blij te zijn met de reacties op de eerste reeks. En zelfs met sommige kritiek. „Mensen doken vol in de materie. We houden van discussie, we zijn blij dat mensen erop reageren. Met dit tweede seizoen kunnen we meteen in hoog tempo verder: de introducti­e is achter de rug.”

Toch blijft de schaduw van de films over de serie hangen, weet ook Payne. „Patrick en ik zijn groot bewonderaa­rs van die films. Maar we willen niet dat onze serie drijft op nostalgie. Die moet op zichzelf staan en niet aanvoelen als zomaar een spin-off of puur iets wat alleen fans willen zien. Het moet anders voelen. Als zijn films de moderne tijd zijn, dan speelt onze serie in het oude Rome.”

Het oorspronke­lijke idee voor de serie komt uit de proloog van de eerste Jackson-film (The Fellowship of the Ring) waarin de ‘magische ringen’, de Ringen van Macht, kort worden geïntroduc­eerd: drie ringen voor de elfen, zeven voor de dwergen, negen voor mensen. Sauron smeedt in het geheim de Ene Ring. Die proloog is gebaseerd op ‘aanhangsel­s’ die Tolkien schreef bij The Return of the King. Payne: „We zeiden: als we van die vijf minuten proloog nou een serie van vijftig uur zouden kunnen maken. Hoe zou dat eruitzien? Wie zijn dan die elven? Waarom wilden ze die ringen? Hoe haalde Sauron ze over om die te maken?”

Grimmiger

Een verhaal dus over de opkomst van het ultieme kwaad. De toon is grimmiger dan het eerste seizoen. „Tolkiens werk is geboren in een van de meest duistere momenten van de twintigste eeuw, de Eerste Wereldoorl­og.” Dat had invloed op de schrijver, zegt Payne daarover. „Maar er zal altijd een klein lichtstraa­ltje door de duisternis schijnen. Dat is onderdeel van wat Tolkien zo speciaal maakt. De basis van Midden-Aarde is optimistis­ch. Het voedt de ziel. Maar niet op een goedkope manier.”

Charlotte Brändström, de regisseur van de meeste aflevering­en dit seizoen, vult aan: „Het is een kwestie van balanceren. Dat doe je ook tijdens de montage, in die zin ben je eigenlijk constant aan het herschrijv­en.” De scripts voor het tweede seizoen waren al af voordat het eerste te zien was. Wel kon er tijdens het filmen en de montage ingesprong­en worden op de feedback van kijkers. „De grootste les: hoe dichter je bij Tolkien blijft, hoe beter”, aldus de showrunner. „De uitdaging is alleen dat zijn verbeeldin­g zo groot was. Of je nu een film van drie uur hebt of een serie van vijftig uur, het is alsof je een oceaan in een badkuip probeert te proppen. Hoe diep je ook in Tolkien duikt, er zit altijd nog een laag onder. Wij moeten wel zorgen dat elke verhaallij­n ook op een basisnivea­u werkt.” De serie moet werken voor fans en reguliere kijkers. Hoe pakken ze dat aan? „Je moet zorgen dat elke aflevering een bepaalde hoeveelhei­d ingrediënt­en heeft. Het moet een bevredigen­de Tolkien-ervaring zijn. Soms is dat een groot episch avontuur, een veldslag of iets met bijzondere wezens. En soms draait het om paleisintr­iges.” De opnames vonden ditmaal plaats in Engeland in plaats van Nieuw-Zeeland, waar het eerste seizoen en ook de films zijn geschoten. Vickers vond dit fijn: „Tijdens het eerste seizoen waren we ver van huis, tijdens de pandemie ook nog. In Engeland keerden we terug naar onze normale levens. In die zin voelde het meer ‘gewoon’ als werk.” Amazon heeft veel geïnvestee­rd in studioruim­te voor meerdere producties. De erven van Tolkien, die regelma

tig overleggen met de makers, hadden een voorkeur voor deze plek omdat de schrijver er woonde. Payne: „We zijn nu in de bossen en velden die Tolkien van inspiratie voorzagen. Dus op een bepaalde manier is Midden-Aarde weer thuis.” Fans van de Nieuw-Zeelandse natuur zullen het land nog terugzien: er zijn veel shots van landschapp­en gemaakt die in latere seizoenen nog gebruikt zullen worden.

The Rings of Power seizoen 2: vanaf donderdag 29 augustus op Prime Video.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Als Celebrimbo­r. ?? Boven: Morfydd Clark vertolkt de elf Galadriel in de serie ‘The Rings of Power’.
Onder: Charlie Vickers als Sauron en Charles Edwards
Als Celebrimbo­r. Boven: Morfydd Clark vertolkt de elf Galadriel in de serie ‘The Rings of Power’. Onder: Charlie Vickers als Sauron en Charles Edwards

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands