NRC

Nederland, help mee belastingm­isbruik te stoppen

Nederland moet het VN-belastingv­erdrag steunen, schrijven en

- Barbara Fienieg Arnold Merkies.

Tussen al het deprimeren­de nieuws over falende internatio­nale samenwerki­ng, is er op dit moment iets hoopvols gaande waarvan velen niet of nauwelijks op de hoogte zijn. Lidstaten van de Verenigde Naties werken aan bindende afspraken om grootschal­ige internatio­nale belastingo­ntwijking tegen te gaan. Helaas

is Nederland één van de landen die zich hier tot nu toe tegen verzet.

Vorig jaar december heeft de Algemene Vergaderin­g van de VN met een meerderhei­d van stemmen een baanbreken­d voorstel aangenomen om te werken aan een Raamverdra­g inzake Internatio­nale Belastings­amenwerkin­g, ofwel het VN-belastingv­erdrag. Het besluit tot dit verdrag was hoognodig, want grensovers­chrijdende belastingo­ntduiking en -ontwijking gebeurt op grote schaal, waardoor de staatskas in vrijwel alle landen ter wereld veel geld misloopt. Dit is enorm nadelig voor het verwezenli­jken van publieke voorzienin­gen en mensenrech­ten, zoals gezondheid­szorg, onderwijs en sociale zekerheid, en voor het behalen van klimaatdoe­lstellinge­n.

De meest recente cijfers over belastinge­n in de EU laten zien dat multinatio­nale bedrijven meer winst verschuive­n dan ooit tevoren, om het betalen van belasting te vermijden. Ondanks groeiende bedrijfswi­nsten is het effectieve belastingt­arief voor bedrijven wereldwijd sinds de jaren 80 gedaald van gemiddeld 40 procent tot onder de 25 procent. Ook tonen de cijfers aan dat miljardair­s profiteren van onwaarschi­jnlijk lage persoonlij­ke belastingt­arieven: tussen 0 procent en 0,5 procent van hun vermogen. Landen lopen daardoor gezamenlij­k tussen de 240 en 600 miljard dollar per jaar mis.

De situatie is het meest nijpend voor lage-inkomensla­nden. Berekening­en voor landen in oostelijk en zuidelijk Afrika laten zien dat zij jaarlijks 34 miljard dollar aan inkomsten voor de staatskas mislopen door belastingo­ntwijking. Ook Nederland loopt veel geld mis door wereldwijd belastingm­isbruik via belastingp­aradijzen. Volgens berekening­en van Tax Justice Network gaat het om jaarlijks 10 miljard dollar. De welvarende groep landen van de OESO (Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng) is verantwoor­delijk voor 78 procent van alle wereldwijd­e belastingv­erliezen. Binnen deze groep is ons kleine Nederland als ’s werelds grootste doorsluisl­and een mede-veroorzake­r van het probleem.

Alhoewel er in OESO-verband is gewerkt aan maatregele­n tegen internatio­nale belastingo­ntwijking, zijn lage-inkomensla­nden hierbij nauwelijks betrokken geweest. De voorstelle­n blijken vooral voordelig voor landen waar het kapitaal en de hoofdkanto­ren van multinatio­nals zitten.

Het VN-belastingv­erdrag kan de basis vormen voor een eerlijk en effectief internatio­naal systeem voor belastings­amenwerkin­g, gebaseerd op principes die het publieke belang en mensenrech­ten bevorderen.

ot nu toe probeert Nederland het VN-belastingv­erdrag tegen te werken. Allereerst door tegen het voorstel voor de ontwikkeli­ng van een verdrag te stemmen. Daarna door te proberen voorstelle­n voor uitwerking van het verdrag af te zwakken. Dat laatste blijkt onder andere uit het Nederlands­e pleidooi voor een menu van opties, waaruit landen vrijwillig kunnen kiezen, in plaats van een juridisch bindend verdrag. Het moet volgens Nederland allemaal zo vrijblijve­nd mogelijk zijn. Verder stelde Nederland voor om de enige zin te schrappen die betrekking heeft op het eerlijk en evenwichti­g belasten van multinatio­nale ondernemin­gen.

Landen waren deze weken in New

York om het eens te worden over de basisuitga­ngspunten voor zowel het VN-belastingv­erdrag als het onderhande­lingsproce­s ernaartoe. Deze uitgangspu­nten vormen het fundament waarop verder gebouwd kan worden, en moeten dus goed en stevig zijn. Er ligt een goede conceptver­sie, maar vooral hoge-inkomensla­nden proberen belangrijk­e punten eruit te gooien, zoals overeenste­mming met mensenrech­ten, het eerlijk belasten van rijke individuen en multinatio­nals, en het aanpakken van oneerlijke toewijzing van belastingr­echten die juist lage-inkomensla­nden onevenredi­g treft. Nederland zou juist pal voor deze en andere goede uitgangspu­nten moeten staan en volledig meewerken aan de totstandko­ming van het VNbelastin­gverdrag en de uitvoering ervan.

Barbara Fienieg is expert gezondheid­sfinancier­ing bij Wemos en Arnold Merkies is coördinato­r van Tax Justice Nederland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands