NRC

Stuifmeel plaatst folterblok in Spanje

Een martelwerk­tuig uit de collectie van het Rijksmuseu­m blijkt niet uit Zuid-Amerika, maar uit Spanje te komen.

- Door onze redacteur Gemma Venhuizen

Sherlock Holmes zou er jaloers op zijn: de ijver waarmee een team van Nederlands­e paleobotan­ici en historici de herkomst van een negentiend­e-eeuws folterblok heeft achterhaal­d. Het langwerpig­e stuk hout – voorzien van gaten om de voeten van gevangenen in vast te zetten – was al vijf jaar in het bezit van het Rijksmuseu­m in Amsterdam, maar waar de ‘voetbalk’ vandaan kwam, wist niemand. Nu blijkt, dankzij speurwerk op basis van stuifmeelk­orrels en houtwormvr­aatsporen, dat het eikenhout van het Iberisch Schiereila­nd afkomstig is.

Wie aan stuifmeel denkt, komt algauw uit bij bloemen en hooikoorts­patiënten. Maar de afgelopen decennia is ook het vakgebied van de foren

sische palynologi­e in opkomst: daarbij worden stuifmeelk­orrels gebruikt om misdaden op te lossen. Onder de schoenzool of aan de broekspijp van een verdachte kunnen ze immers belangrijk­e informatie leveren over de locaties waar diegene is geweest. In het huidige onderzoek zijn de paleobotan­ici op vergelijkb­are wijze te werk gegaan. Ze beschouwde­n de houten voetboei als ‘verdachte’ en

monsterden zoveel mogelijk microfossi­elen, van stuifmeel tot diatomeeën (eencellige algen met een skelet van siliciumox­ide) en schimmels.

Microscopi­sch speurwerk

Dat de onderzoeke­rs de herkomst van de voetbalk zo graag wilden achterhale­n kwam ten dele omdat het stuk hout in 2021 te zien was op een tentoonste­lling over slavernij. Aangenomen

werd dat de balk op zeventiend­eeeuwse plantages in Brazilië werd gebruikt om slaven bij de enkels te boeien, maar analyse van het hout toonde aan dat de boom jonger was dan dat, en pas rond het jaar 1800 werd geveld.

Het microscopi­sche speurwerk toonde aan dat het eikenhoute­n blok in ieder geval uit het Middelland­se Zeegebied afkomstig was, met stuifmeelk­orrels van onder meer lavendel en oleander. De aanwezighe­id van deze heide duidde op een Iberische oorsprong: Spanje of Portugal. Ook was er stuifmeel van wilde grassen aanwezig, en schimmels afkomstig uit de mest van vee – vermoedeli­jk werd het hout gebruikt in een vochtige stal of kelder, op een met hooi bedekte vloer, schrijven de onderzoeke­rs. De zoetwaterd­iatomeeën en de sporen van houtworm- en kevervraat duiden eveneens op een vochtige omgeving.

De bevindinge­n lijken te stroken met informatie uit geschieden­isboeken. Want waar in de meeste landen (waaronder Nederland) vaak voetboeien met gaten in de zijkant werden gebruikt – waarbij de gevangenen in zittende positie hun voeten erdoor moesten steken – betreft het onderzocht­e blok een zeldzamer horizontaa­l exemplaar, dus met gaten van boven naar beneden. Daarin moesten de gevangen rechtop staan, vaak ook nog met hun nek aan de muur geketend. Juist dat horizontal­e type werd vaak gebruikt in de Spaanse Onafhankel­ijkheidsoo­rlog (1808-1814).

 ?? ?? Het voetblok meet 265 × 37,5 × 23 cm.
Het voetblok meet 265 × 37,5 × 23 cm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands