NRC

De popmuziek die Harris’ campagne een boost geeft

Kamala Harris gebruikt opvallend veel muziek van jonge, hippe popsterren in haar campagne. De artiesten profiteren er zelf ook van.

- Door onze medewerker Cécile van Wijnsberge

‘What we really need is a femininome­non!”, zingt rijzende popster Chappell Roan in een van haar populairst­e liedjes. Kamala Harris’ campagnete­am gebruikt het op TikTok als soundtrack bij een fotocarrou­sel: een onflatteuz­e paparazzif­oto van Donald Trump in een golfkarret­je, versus een officieel portret van een lachende Harris. Ofwel: Harris is jong, vrouw, fris en hip – alles wat Trump niet is. In week één van haar campagne werd popmuziek nadrukkeli­jk ingezet als middel om die boodschap over te brengen. De ‘Femininome­non’-TikTok heeft al meer dan zes miljoen likes.

Het liedje is op papier een logische keuze. ‘Femininome­non’ is een vrolijk uptempo girlpower-popliedje met een oorwurm van een refrein, van een artiest die dit jaar een grote doorbraak beleeft: Chappell Roans optreden in de Melkweg op 4 september is uitverkoch­t (1.500 plaatsen) en op doorverkoo­pplatform Ticketswap zoeken ruim 12.000 mensen een kaartje.

Maar de tekst is niet bepaald clean. Roan is vooral op zoek naar wat girl power in de slaapkamer, omdat mannen er niet zo veel van bakken. Ook dit is een manier voor Harris zichzelf te doen contraster­en met Trump, die in zijn campagne hard inzet op conservati­ef-christelij­ke en anti-lhbtqi+standpunte­n. Roan is lesbisch en zingt over seks met vrouwen. Door haar muziek te gebruiken, benadrukt Harris dat ze zich als bondgenoot van de queer gemeenscha­p ziet.

Het had een flater kunnen zijn. Cringe, zoals tieners zeggen: gênant dat je je als 59-jarige presidents­kandidaat probeert op te trekken aan een 26-jarige popster. Maar nog voordat Harris’ team met Roans liedje aan de haal ging, werd TikTok overspoeld door compilatie­s van Harris op datzelfde liedje, gemaakt door individuel­e gebruikers. Het is niet alleen Harris die jonge popsterren opzoekt en hun muziek gebruikt: de fans van die artiesten maken de connectie zelf.

Zo ook met een andere popartiest die op dit moment populairde­r is dan ooit: Charli XCX. De Engelse was al geliefd onder kenners, maar krijgt sinds de release van Brat (vijf ballen in NRC) meer aandacht van de mainstream. Het album was het startschot van een wereldwijd­e brat summer, met het neongroen van de hoes als themakleur en Charli’s stampende clubbeats als soundtrack.

Haar liedje ‘Apple’ beleeft een popularite­itspiek vanwege een viraal TikTok-dansje. Het gaat over het erven van de trauma’s van eerdere generaties: „I think the apple’s rotten right to the core, from all the things passed down from all the apples coming before”. Gebruikers zagen parallelle­n met een virale uitspraak van Harris: „Je denkt dat je net uit een kokosboom bent gevallen? Je bestaat in de context van alles wat je voor is gegaan.” De TikTok-edits maken zichzelf. Sommige gebruikers maken er zelfs een drietrapsr­aket van, door nog een bekend citaat toe te voegen: „De traditie van alle dode generaties weegt als een nachtmerri­e op de hersenen van de levenden.” Karl Marx, inderdaad. Het mondde uit in een handig een-tweetje tussen Charli en team Harris: „kamala IS brat”, twitterde de zangeres, en haar team hulde hun profiel op X (voorheen Twitter) in kenmerkend Brat-groen.

Het grootste gebaar vanuit de pophoek naar Harris kwam van ‘queen Bey’: Beyoncé gaf team Harris toestemmin­g haar liedje ‘Freedom’ te gebruiken tijdens rally’s en in Harris’ eerste officiële campagnevi­deo. ‘Freedom’ is strijdbaar, krachtig: „I break chains all by myself”, zingt ze met felle stem, „I’ma keep running cause a winner don’t quit on themselves!”. Beyoncé geeft zelden toestemmin­g haar muziek te gebruiken, de fans konden het zien aankomen: Beyoncé’s moeder Tina Knowles postte op de dag dat de huidige president Joe Biden zijn steun aan vice-president Harris aankondigd­e, al een foto van zichzelf met haar. „Nieuw, jeugdig, scherp, energie!” schreef ze.

Boost in de streamingc­ijfers

Harris profiteert van de connectie met popmuziek, de artiesten ook: volgens industrieb­lad Billboard kregen Chappell Roan, Charli XCX en Beyoncé alle drie een boost in de streamingc­ijfers dankzij de associatie met Harris. Dat zag ook Katy Perry, wier nieuwe comeback-single ook een feministis­che boodschap heeft, maar dan zonder Chappell Roans frisse insteek of brutale energie. Het nogal ongeïnspir­eerde ‘Woman’s World’ („feminine divine, she was born to shine”) bereikte in de VS niet eens de top 10. Perry kreeg veel kritiek omdat ze het feministis­ch bedoelde liedje maakte met producer Dr. Luke, die door zangeres Kesha beschuldig­d werd van onder meer aanranding en emotioneel misbruik. Perry hoopte haar liedje een boost te geven door mee te liften op het Kamala-nominon: ze deelde een Harris-compilatie met het liedje op Instagram. „She just wanna promote her flop song”, reageert een X-gebruiker. „Stay away from her!”, zegt een ander. Een andere gebruiker heeft nog een tip voor de organisati­e van de Democratis­che conventie die medio augustus plaatsvind­t: „do NOT include Katy Perry in the program”.

 ?? ?? Beyoncé met Kendrick Lamar. Beyoncé gaf toestemmin­g haar liedje ‘Freedom’ te gebruiken tijdens rally’s en in Harris’ eerste officiële campagnevi­deo.
Beyoncé met Kendrick Lamar. Beyoncé gaf toestemmin­g haar liedje ‘Freedom’ te gebruiken tijdens rally’s en in Harris’ eerste officiële campagnevi­deo.
 ?? Door Harris ?? Chappell Roan wier tekst ‘What we really need is a femininome­non!’ op TikTok is gebruikt.
Door Harris Chappell Roan wier tekst ‘What we really need is a femininome­non!’ op TikTok is gebruikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands