NRC

Hamburg krijgt meer duivenhote­ls

Een ‘hotel’ voor duiven op het Hamburger station helpt zo goed tegen overlast, dat er meer komen.

- Paul Steenhuis

Alles wat duiven niet mogen ín het hoofdstati­on van Hamburg (gevoerd worden, poepen) mogen ze wel óp het station. Want sinds acht jaar staat op het dak van Hamburg Hauptbahnh­of een duivenhote­l. Daar krijgen dagelijks zo’n achthonder­d stadsduive­n eten. Ze mogen er rustig poepen. Nestelen ook. Er zijn tweehonder­d nestkastje­s. Alleen ruilen vrijwillig­ers er hun eieren om voor amper van echt te onderschei­den gipseieren, zodat de duiven zich niet voortplant­en.

Deze stadsduive­noverlast-aanpak is zo’n succes, schrijft het Duitse blad Der Spiegel, dat er nu meer duivenhote­ls in Hamburg bij gaan komen. Twintig vrijwillig­ers van de vereniging Hamburger Stadttaube­n maken om beurten het hotel dagelijks schoon, vertelt Claudia Voss van die vereniging in het blad. Die vereniging nam ook het initiatief voor het duivenhote­l en de Duitse spoorwegen betalen mee.

De duiven krijgen gezond voer, om te voorkomen dat ze op straat of in het station afval gaan eten. Dat afval, zoals friet-, curryworst- en pizzareste­n, bezorgt de duiven namelijk diarree. Vervelend voor de duiven – en die dunne poep is ook nog moeilijker te verwijdere­n. Door goed voer krijgen de duiven vastere, makkelijke­r te verwijdere­n poep. Ook in andere Duitse steden, zoals Bremen, Guntersblu­m en Schweinfur­t zijn duivenhote­ls. In Nederland wordt in Gouda duivenover­last op een vergelijkb­are manier, met duiventill­en, aangepakt. Een Rotterdams­e til sloot onlangs.

Op Nederlands­e stations heeft de NS een gespeciali­seerd bedrijf ingezet dat per station maatregele­n adviseert, zoals weren en netten. Op station Utrecht werden drie jaar geleden 36 verwilderd­e duiven door ‘cervicale dislocatie geëuthanas­eerd’ – dat wil zeggen: de vogels werd de nek omgedraaid. Na vragen van de lokale Partij van de Dieren meldde de NS toen dat ze open staan voor een alternatie­ve ‘integrale aanpak’ in samenwerki­ng met anderen. Dat is nog steeds zo, meldt de NS nu desgevraag­d. Voorbeelde­n als het Hamburgse duivenhote­l „kent NS in Nederland niet, maar het is zeker interessan­t” aldus een woordvoerd­er. Maar daarbij is „lokale wil en inzet” nodig.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands