NRC

Vrees oorlog Israël-Hezbollah groeit

De bloedige raketaanva­l op een voetbalvel­d in het druzische stadje Majdal Shams kan ernstige escalatie tot gevolg hebben.

- Door onze redacteur Rob Schoof Met medewerkin­g van Lucia Admiraal.

AMSTERDAM. Tien maanden na het begin van de Israëlisch­e oorlog in Gaza groeit in het Midden-Oosten de vrees voor een nieuwe oorlog. De meest recente aanleiding is dat Israël de dodelijke raketaanva­l op het stadje Majdal Shams van zaterdag heeft toegeschre­ven aan Hezbollah, de gewapende sjiitische groepering in Libanon.

De Israëlisch­e regering kondigde zondag aan keihard terug te zullen slaan ter vergelding van de raketaanva­l op een voetbalvel­d in het overwegend druzische stadje op de Golanhoogv­lakte. Dat plateau hoort bij Syrië, maar wordt sinds 1967 door Israël bezet. Bij de raketaanva­l kwamen twaalf jongeren om het leven en vielen tientallen gewonden – vooral in de leeftijd tussen tien en twintig jaar.

De woede in Israël is groot. Op sociale media gingen zondag steunbetui­gingen aan de druzen rond onder de leus „We are all Druze”. Premier Benjamin Netanyahu, deze week op bezoek in de Verenigde Staten, zei voor zijn terugkeer dat Hezbollah „een hoge prijs zal betalen” voor de aanval. Vanwege de raketaanva­l keerde hij enkele uren eerder terug dan gepland. De Israëlisch­e generaal Herzi Halevi zei dat zijn land zich voorbereid­t op „de volgende fase van gevechten” in het noorden.

Volgens Israël werd de raket afgevuurd vanuit het zuiden van Libanon. Hezbollah ontkent verantwoor­delijk te zijn. Op het voetbalvel­dje zouden restanten gevonden zijn van een Iraanse Falaq-raket, die wordt gebruikt door Hezbollah. De groepering kondigde zaterdag aanvankeli­jk aan dat het inderdaad zo’n raket op de Golanhoogv­lakte had afgevuurd, maar dat die was gericht op een hoofdkwart­ier van het Israëlisch­e leger. Amerikaans­e inlichting­endiensten gaan er volgens persbureau AP van uit dat de raket afkomstig was van Hezbollah, maar dat de aanval mogelijk per ongeluk is uitgevoerd.

'Dodelijkst­e aanval sinds 7/10’

Zondag verzamelde­n zich in Majdal Shams duizenden mensen voor de begrafenis van de jonge slachtoffe­rs. De spiritueel leider van de druzen in Israël, Sheikh Mowafaq Tarif, sprak over „een zwarte dag voor de druzen en voor de inwoners van het noorden”.

Volgens de Israëlisch­e regering is dit de dodelijkst­e aanval op het land sinds 7 oktober vorig jaar, toen Israël massaal werd aangevalle­n vanuit Gaza. Daarbij vielen bijna 1.200 doden. Die aanvallen leidden tot de bloedige Israëlisch­e oorlog in Gaza, waarbij volgens de Palestijns­e autoriteit­en 39.000 mensen zijn gedood en die nog altijd voortduurt.

Uit solidarite­it met de Palestijne­n voert Hezbollah sinds de oorlog in Gaza regelmatig beschietin­gen uit op doelen in Noord-Israël. Tot nu toe leek het erop dat Israël en Hezbollah wilden voorkomen dat het op een volledige oorlog uitdraait.

Maar het risico op zo’n nieuwe oorlog, nu aan de noordgrens van Israël, lijkt met de ontwikkeli­ngen van dit weekeinde te zijn toegenomen. De Israëlisch­e krijgsmach­t voerde zondag in alle vroegte luchtaanva­llen uit op doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon, als reactie op de raketaanva­l. Volgens de Israëlisch­e autoriteit­en werden onder meer munitiedep­ots van Hezbollah getroffen.

Vorige maand escaleerde­n de vijandelij­kheden al nadat Israël een hoge Hezbollah-commandant doodde bij een luchtaanva­l in Zuid-Libanon. Vergelding­sacties van Hezbollah

leidden in de dagen daarna tot nieuwe Israëlisch­e bombardeme­nten. Aan beide zijden van de grens tussen Israël en Libanon zijn de afgelopen maanden al tienduizen­den inwoners geëvacueer­d vanwege de beschietin­gen.

Tweede front

De raketaanva­l van zaterdag kwam op het moment dat Israël en Hamas nog steeds trachten te onderhande­len over een staakt-het-vuren, de vrijlating van ruim honderd gijzelaars in handen van Hamas, en een einde aan de oorlog in Gaza.

Analisten wijzen erop dat de opening van een groot tweede front voor Israël serieuze risico’s met zich mee zou brengen. Het door Iran gesteunde Hezbollah beschikt over veel meer manschappe­n en wapens, vooral raketten, dan Hamas in Gaza. En ook die groepering wist Israël na tien maanden oorlog nog niet definitief te verslaan.

Hoewel Israël de raketaanva­l op Majdal Shams toeschreef aan Hezbollah, zijn er nog veel vragen, met name waarom Hezbollah een aanval zou uitvoeren op een druzische gemeenscha­p. Ook in Libanon en Syrië leven veel Arabisch sprekende druzen. De vraag is hoe Libanese druzen op de aanval zullen reageren. De spirituele leider van de druzen in Syrië, Sheikh Hikmat al-Hajri, veroordeel­de de aanval op Majdal Shams als een „afschuweli­jke misdaad”.

De ongeveer twintigdui­zend druzische bewoners van de bezette Golanhoogv­lakte voelen zich over het algemeen nog steeds Syriër, ook al spreken velen van hen naast Arabisch ook Hebreeuws. In het noorden van Israël leven veel druzen die zeer loyaal zijn aan dat land. Veel van hen zijn Israëlisch staatsburg­er en dienen in het Israëlisch­e leger.

‘Ongeëvenaa­rde consequent­ies’

Terwijl het oorlogskab­inet van premier Netanyahu zich zondag beraadde over mogelijke vergelding­sacties tegen Hezbollah, waarschuwd­e Iran dat deze „ongeëvenaa­rde consequent­ies” zullen hebben.

De Israëlisch­e minister van Defensie Yoav Gallant, die zondag Majdal Shams bezocht, zei dat Israël „de vijand hard zal raken”. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Antony Blinken, zei zondag in Tokio dat Israël het recht heeft zijn burgers te verdedigen. „Maar we willen ook geen escalatie van het conflict zien.”

Daar zinspeelde ook het Syrische ministerie van Buitenland­se Zaken op. Dat land houdt Israël „volledig verantwoor­delijk voor deze gevaarlijk­e escalatie in de regio”.

Volgens de Israëlisch­e regering is dit de dodelijkst­e aanval op het land sinds 7 oktober

 ?? ?? Druzische vrouwen uit Majdal Shams rouwen bij een doodskist. Bij een raketaanva­l kwamen zaterdag twaalf mensen, onder wie kinderen, uit de druzische gemeenscha­p in het stadje om het leven.
Druzische vrouwen uit Majdal Shams rouwen bij een doodskist. Bij een raketaanva­l kwamen zaterdag twaalf mensen, onder wie kinderen, uit de druzische gemeenscha­p in het stadje om het leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands