NRC

‘Schiphol niet klaar voor zomer’

Er is nog altijd groot personeels­tekort op Schiphol. 88 procent van het personeel maakt zich zorgen om de aankomende drukte.

- Door onze medewerker Luuk van der Sterren

AMSTERDAM. Er is nog altijd een groot tekort aan personeel op Schiphol. Een grote meerderhei­d van de werknemers maakt zich zorgen dat dit tot problemen zal leiden bij de aankomende zomerdrukt­e. Dat heeft vakbond FNV donderdag gemeld op basis van een enquête onder het personeel van de luchthaven.

In totaal reageerden 427 werknemers van de luchthaven op de enquête. Van hen maakt 88 procent zich zorgen over de zomermaand­en. „Ik ontvang bijna dagelijks een mailtje of ik extra diensten wil draaien”, vertelt Tchiyo Bluming, beveiliger op Schiphol en FNV-lid. „Er is me pas ook nog gevraagd of ik mijn pauze over wilde slaan. Dat kan natuurlijk niet.”

FNV waarschuwt dat de hogere werkdruk zal leiden tot meer ziekteverz­uim. „Als je continu met te weinig mensen staat, dan creëert dat vermoeidhe­id”, zegt Jaap de Bie, campagnele­ider van FNV Luchtvaart. „Dat maakt dat werknemers minder scherp worden of zelfs uitvallen.” 64 procent van de deelnemers aan de enquête verwacht dat het verzuim in de zomer zal toenemen.

Uitzendkra­chten

Hoe groot de tekorten op dit moment precies zijn, kan De Bie niet zeggen. „Wat we wel zien, is dat er nu een heleboel uitzendkra­chten worden ingezet, terwijl het aantal vaste banen niet groeit.” Volgens De Bie zorgt dat voor extra stress: „Je hebt als werknemer geen vast team, uitzendkra­chten worden maar kort ingewerkt en de bezetting kan per dag variëren.”

Door de werkdruk ontstaan veiligheid­srisico’s, waarschuwt FNV. De Bie: „Voor mensen die met koffers werken, wordt de fysieke belasting hoger. De beveiligin­g en schoonmaak krijgt door de drukte vaker te maken met verbale en fysieke agressie. Voor iedereen geldt dat door hoge werkdruk de scherpte kan afnemen. En een ongeluk zit in een klein hoekje.”

Schiphol kampt al jaren met personeels­tekorten. Om te kunnen concurrere­n met andere vliegvelde­n in Europa, voerde de luchthaven vóór de coronacris­is jarenlang een beleid om de kosten te drukken. Schiphol besteedde de beveiligin­g, de grondafhan­deling en de schoonmaak daartoe vaak uit aan de goedkoopst­e aanbieder, wat ten koste ging van de arbeidsoms­tandighede­n. De FNV sprak in die tijd regelmatig van een „race naar de bodem”.

Tijdens de coronacris­is viel het vliegverke­er stil en vertrok een groot deel van het personeel naar andere banen. Toen in 2022 de drukte weer toenam, leidde dat tot chaos: de hele lente en zomer stonden er lange rijen in de vertrekhal­len. Meerdere luchtvaart­maatschapp­ijen moesten noodgedwon­gen vluchten schrappen. Aan het eind van de zomer stapte president-directeur Dick Benschop op.

Geen race naar de bodem meer

Onder zijn (tijdelijke) opvolger Ruud Sondag kwam er een kentering. Schiphol wilde niet langer de goedkoopst­e zijn onder de vliegvelde­n. In de meien zomervakan­tie van 2023 stonden er nauwelijks nog rijen, onder meer doordat er 1.050 nieuwe beveiliger­s waren aangenomen. Volgens Schiphol ontvingen beveiliger­s dat jaar 40 procent meer loon. Ook de salarissen voor bagage-afhandelaa­rs stegen flink: op 1 januari dit jaar gingen die met 19 procent omhoog.

Maar voor die loonsverho­gingen hebben de werknemers zelf hard moeten knokken, zegt De Bie. „Op bepaalde plekken zijn er zeker mensen bij gekomen, helemaal ten opzichte van 2022. Maar dat was ook een absoluut dieptepunt. De race naar beneden is gestopt, maar we zien dat er nog steeds een te hoge werkdruk is.” Om „de race naar boven” in te zetten, moeten de lonen volgens De Bie verder omhoog. „En er moeten eisen komen aan het minimum aantal medewerker­s. Als het er te weinig zijn, dan moet het vliegtuig maar even wachten.”

Een woordvoerd­er van Schiphol wilde alleen een algemene reactie geven: „De werkomstan­digheden en werkdruk voor alle medewerker­s op de luchthaven hebben onze volledige aandacht. We waarderen dat vakbonden zoals FNV hierop blijven toezien.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands