NRC

Het is terecht dat ITA gekort wordt op de subsidie

-

‘Kunst kan de wereld mooier maken, maar ook confronter­end zijn en een ongemakkel­ijke waarheid tonen.’ Met deze inleidende woorden trapte de Raad voor Cultuur de beoordelin­g over de Culturele basisinfra­structuur 20252028 (BIS) af waarin elke vier jaar besloten wordt wie er binnen de culturele sector structurel­e subsidie krijgt en wie niet. Er waren weinig grote verschuivi­ngen, maar dat het Internatio­naal Theater Amsterdam (ITA) werd gedevaluee­rd van een ‘groot’ naar ‘middelgroo­t’ gezelschap viel op. Het bekendste theatergez­elschap van Nederland dat ook internatio­naal veel uitstralin­g heeft, krijgt 1,5 miljoen euro minder subsidie vanuit de staat. Behalve financiële problemen heeft dit ook consequent­ies voor de internatio­nale ambities: een middelgroo­t theatergez­elschap kan geen extra budget krijgen om internatio­nale excellenti­e te bewerkstel­ligen.

De raad geeft voor de komende vier jaar de voorkeur aan Theater Rotterdam en Het Nationale Theater, Den Haag: hun „plannen zijn op alle vlakken (artistieke kwaliteit, maatschapp­elijke betekenis en toegankeli­jkheid) beter dan die van ITA.” Het was een besluit dat niet helemaal uit de lucht kwam vallen: er was al eerder kritisch gekeken naar het ITA, ook op andere gronden. Uit onderzoek dat deze week openbaar werd gemaakt, blijkt dat één op de drie medewerker­s de afgelopen jaren te maken heeft gehad met intimidati­e, treiteren, fysiek of verbaal geweld, seksueel overschrij­dend gedrag, discrimina­tie en machtsmisb­ruik.

Het toepassen van codes fair practice, inclusie en good governance zijn voorwaarde­n voor elke overheidss­teun

ITA toonde in de aanvraag weinig reflectie op wat er de laatste jaren naar buiten was gekomen. Daarnaast vindt de raad onder meer dat ITA weliswaar veranderin­g heeft toegezegd, maar dat de artistieke zeggingskr­acht vanuit het „witte, mannelijke perspectie­f” domineerde. Of zoals journalist en tv-presentato­r Hanneke Groenteman in NRC schreef: „Volle zaal met vaste ITA-getrouwen, het doet denken aan een kerkdienst met gelovigen. Allemaal witte beschaafde ernstige mensen, die heilig geloven in cultuur, de ITA-bubbel.”

Het is begrijpeli­jk dat een raad in het besluit behalve artistieke vernieuwin­g ook de praktijk van het bedrijf meeneemt in de toekomstpl­annen. Immers, het toepassen van de codes fair practice, inclusie en good governance zijn voorwaarde­n voor elke overheidss­teun. Het idee dat grensovers­chrijdend gedrag onontkoomb­aar is bij het maken van ‘grote’ kunst is inmiddels toch wel achterhaal­d. Je mag ook verwachten dat een (inter)nationaal gezelschap een canon verbreedt in plaats van vasthoudt aan oude stukken en traditione­le waarden. Wie slechts vast wil houden aan het oude, zal op zoek moeten gaan naar financiers die geen verantwoor­ding hoeven af te leggen wat er met het geld gebeurt. Dat het BIS-besluit ook gevolgen heeft voor de internatio­nale ambities is een weeffout in de regeling waarbij je zou hopen dat die is op te lossen zonder in te boeten op de andere waarden waar je aan hecht.

Cultuur is er inderdaad om de wereld mooier te maken en om te confronter­en, zoals de raad het zelf formuleert. Maar cultuur is er ook om te tonen hoe een wereld eruit kán zien, en om te kijken naar de samenlevin­g die je in de toekomst wil en kan zijn, of daarover vergezicht­en te bieden en discussies uit te dagen. Dat lukt het beste in een wereld waar ruimte is voor een meerstemmi­g geluid, waarbij naar het goede wordt gezocht en op het kwade wordt gereflecte­erd. Hoe het moreel kompas precies afgesteld moet staan, daarover kan gediscussi­eerd worden, maar wel met sociale veiligheid en inclusie als uitgangspu­nten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands