NRC

Vertellen waarom de voorstelli­ng over de hondenpoep­aanval mislukte, werkt goed

- Shira Keller

De Hondenpoep Aanval. Coproducti­e van Wunderbaum en Theaterhau­s Jena. Regie: Walter Bart. Gezien: 22/5, Frascati, Amsterdam. Info: wunderbaum.nl

••4

‘We hebben zes weken gerepeteer­d. En het was moeilijk. We hebben geen voorstelli­ng.” Ze zitten op een rijtje naast elkaar, op stoeltjes, de zes makers van het Theaterhau­s Jena en Wunderbaum. Hun project is mislukt, zeggen ze, maar ze besloten hun mailwissel­ing over het project voor te lezen. Dat klinkt saai, en statisch, maar resulteert in een zeer enerverend­e, intelligen­te en bij vlagen hilarische voorstelli­ng.

De zogenaamde ‘hondenpoep­aanval’, daar moest het over gaan. Vooral omdat het onderwerp het provincial­e toneelgeze­lschap wellicht wat aandacht op zou leveren. Op 11 februari 2023 smeerde de Duitse choreograa­f Marco Goecke de inhoud van een zakje hondenpoep in het gezicht van een dansrecens­ente, uit rancune om een kritische bespreking. In zijn schrifteli­jke ‘spijtbetui­ging’ achteraf spreidde de choreograa­f een sterk staaltje victim blaming tentoon. In zekere zin had deze recensente het misdrijf met haar oordelen over zichzelf afgeroepen, leek zijn problemati­sche boodschap.

Feit en fictie lopen in De hondenpoep aanval op een interessan­te manier door elkaar heen. Een van de zes spelers, Linde Dercon, stelt zich bij

aanvang van de voorstelli­ng in een ontwapenen­de monoloog voor als danseres. Dit is niet waar, Dercon is actrice. Door haar broze spel schemert subtiel een danscarriè­re getekend door dwang, vernederin­g en machtsmisb­ruik door.

Zo weet dit fictie-element iets aan te raken waar de rationele mails ietwat machteloos omheen blijven cirkelen. Het misdrijf waarmee de choreograa­f zonder noemenswaa­rdige kleerscheu­ren weg wist te komen, wordt door Dercons spel ontmaskerd als slechts het topje van de ijsberg van wangedrag binnen de danswereld, die hier model gaat staan voor een door toxische mannelijkh­eid gedomineer­de maatschapp­ij.

De e-maildiscus­sie over het hondenpoep­misdrijf is op verschille­nde niveaus interessan­t. Ten eerste sparen de makers zichzelf niet: ook hun eigen egoproblem­en krijgen ruim baan. Gaandeweg krijgen we zicht op de machtsdyna­miek binnen de acteursgro­ep zelf, die een tikkeltje minder egalitair blijkt (en minder zachtaardi­g ook) dan wenselijk.

Daarnaast geeft deze vorm een hoogst fascineren­d inkijkje in de morele overweging­en die komen kijken bij het maken van een theatervoo­rstelling. Zo wijst een van de makers erop dat een theatererv­aring een reële veranderin­g teweeg kan brengen in het denken en handelen van een toeschouwe­r. Met die macht moet met zorg omgesprong­en worden, zegt ze. In dat kader: wat communicee­r je precies als je de actie van de choreograa­f ironiseert? Hoe voorkom je dat je hem onbedoeld als slachtoffe­r presenteer­t? En, algemener: is het überhaupt mogelijk iets wat fundamente­el fout is op een moreel juiste wijze weer te geven?

Zo komt steeds meer het besef op dat het plan om een voorstelli­ng over de hondenpoep­aanval te maken wellicht in de kern al problemati­sch is.

Precies daarom werkt deze vorm zo goed. Want door te laten zien waarom deze voorstelli­ng niet gemaakt kan worden, leggen de makers haarfijn uit waarom het thema zo tot de verbeeldin­g spreekt. Het levert een ongemakkel­ijk inzicht op. Namelijk: de mechanisme­n die leidden tot de hondenpoep­aanval spiegelen zich, overal waar je kijkt.

 ?? ?? De Hondenpoep Aanval
De Hondenpoep Aanval

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands