NRC

Radicaal-rechts zet AfD uit fractie Europees Parlement

Fractie met onder anderen Le Pen wil afstand nemen van de uitspraken over de SS van Maximilian Krah, de Europese AfD-lijsttrekk­er.

- Door onze redacteure­n

AMSTERDAM. Twee weken voor de Europese verkiezing­en heeft de radicaal-rechtse parlements­groep Identiteit en Democratie (ID) de Duitse partij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) per direct uit de fractie in het Europees Parlement gezet. Aanleiding zijn de relativere­nde uitspraken van lijsttrekk­er Maximilian Krah in een Italiaanse krant over de paramilita­ire SS in Nazi-Duitsland.

„De ID-groep wil niet langer geassociee­rd worden met de incidenten rond Maximilian Krah”, meldt de fractie in een korte verklaring. Krah en andere kopstukken van de AfD kwamen de laatste tijd vaker in opspraak, terwijl de ID-groep juist poogt een milder imago op te bouwen.

Krah stelde zaterdag in La Repubblica dat een SS-lid „niet automatisc­h een crimineel” was en dat „onder de 900.000 SS-mannen ook veel boeren” waren. Daarop liet het Franse Rassemblem­ent National (RN) dinsdag weten na de verkiezing­en niet meer met de AfD in één fractie te willen zitten. De partij van Marine Le Pen nam al eerder afstand van de AfD toen een Duits onderzoeks­platform in januari een ontmoeting beschreef waarin ondernemer­s en AfD-politici vrijuit spraken over een „masterplan” om miljoen Duitsers te laten „remigreren”.

Na de vorige Europese verkiezing­en had ook de PVV van Geert Wilders zich aangeslote­n bij deze fractie. Ook Vlaams Belang en onder andere Lega in Italië zitten erin.

Alle verschille­nde delegaties zijn vóór het besluit geconsulte­erd. Volgens de AfD-parlements­leden Christine Anderson en Gunnar Beck was de uitkomst „heel nipt”. In een verklaring schrijven zij dat alleen het RN, Lega en Vlaams Belang voor het verwijdere­n van de AfD gestemd zouden hebben. Een voorstel om alleen Krah te schorsen, heeft het niet gehaald.

De verwijderi­ng tussen de verschille­nde partijen in de ID-groep lijkt de voorbode voor een bredere verschuivi­ng binnen radicaal-rechts in het Europees Parlement. Die stroming is nu verdeeld over twee verschille­nde fracties: behalve de ID-groep is er ook de groep van Europese Conservati­even en Hervormers (ECR).

De partij van Le Pen is de machtigste partij bij de ID-groep, de Italiaanse premier Giorgia Meloni is de facto de leider van ECR. Bij die laatste groep zitten vanuit Nederland onder andere de SGP en JA21. Ook Le Pens Franse concurrent, Reconquête, zit bij de ECRgroep. Haar nicht Marion Maréchal is voor deze partij EU-lijsttrekk­er.

De AfD ligt al langer onder een vergrootgl­as. Niet alleen wegens terugkeren­de vergoelijk­ende opmerkinge­n over nazi’s, ook vanwege mogelijke beïnvloedi­ng vanuit Rusland en China. Een naaste medewerker van Krah is opgepakt op verdenking van spionage voor China. De Duitse politie deed vorige week een inval bij de nummer twee van de partij, Petr Bystron, in verband met onderzoek naar Russische omkoping.

Volgens peilingen kan radicaalre­chts flink groeien bij de Europese verkiezing­en en, na de christen-democraten en de sociaal-democraten, de derde stroming worden. Door regelmatig­e interne onrust is de slagkracht van deze groep wel beperkt.

Ook vraagteken­s over contacten AfD’ers met Rusland en China

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands