iCreate (Netherlands)

AI als eindredact­eur

Met de tekstfunct­ies van Apple Intelligen­ce wordt schrijven (en lezen) een eitje.

-

Schrijven is gemakkelij­k, maar góéd schrijven is lastiger dan je denkt. Mailtjes die zo bot en kortaf klinken als maar kan, reacties op sociale media waarbij iedere vorm van interpunct­ie ontbreekt, berichtjes in WhatsApp die sneller in elkaar geflanst zijn dan het brein kan denken … Woordkunst­en zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar met Apple Intelligen­ce wordt zelfs het meest beroerde tekstje een keurig verhaal. Het helpt je bij het schrijven van e-mails, het samenvatte­n van je notities en het aanscherpe­n van je teksten in Pages. Maar Apple Intelligen­ce voegt nog veel meer tekstfunct­ies toe, zoals het omzetten van audio naar tekst, het samenvatte­n van webartikel­en, en het maken van een overzicht van je notificati­es.

Meldingman­ia

We krijgen op een dag maar al te veel notificati­es, met name op de iPhone. WhatsAppje­s, e-mails, Duolingo die klaagt over een streak, sociale media die om aandacht smeekt … Als je een paar uur niet naar je schermpje tuurt, staat je vergrendel­scherm vaak vol met meldingen en zie je door de bomen het bos niet meer. Apple Intelligen­ce analyseert al die notificati­es voor je en zet in een kort ‘Priority Notificati­ons’-overzicht op een rij wat je gemist hebt (en wat er echt toedoet). Heb je een vriend die vaak twintig berichtjes achter elkaar stuurt, maar daarin eigenlijk maar één verhaal vertelt? Dan vat de functie al die berichtjes samen in een paar regels.

Schrijfhul­pje

Verreweg de handigste tekstfunct­ies van Apple Intelligen­ce vallen onder de zogenaamde ‘Writing Tools’. Dit is een klein contextmen­u dat je kunt oproepen in tekstverwe­rkers of in andere tekstvelde­n, waarmee je je teksten kunt laten nakijken, herschrijv­en en samenvatte­n. De Proofread-functie kijkt naar taalfouten, woordkeuze en zinsopbouw. Je kiest vervolgens zelf of je de voorgestel­de verbeterin­gen wilt doorvoeren. De Rewrite-functie kan je tekst volledig omgooien qua toon en lengte. Schrijf je vaak iets te losjes, dan maakt je apparaat er een profession­elere tekst van – of andersom. De Summarize-functie vat je teksten samen, maakt er opsomminge­n van, of presenteer­t de informatie waar mogelijk in een tabelletje. Kortom: allemaal extreem handige features die je veel schrijfwer­k uit handen nemen, ongeacht de app waarin je je bevindt.

Dicteer erop los

Dut je weleens in bij een saaie vergaderin­g of een eindeloos hoorcolleg­e? Apple Intelligen­ce is je redding. Start bij aanvang een audio-opname en Notities kan vervolgens de hele opname omzetten naar tekst. Dat niet alleen: dankzij de Summarize-functie kan de app ook direct alles wat er gezegd is voor je samenvatte­n of in opsommings­tekens op een rij zetten. Dit werkt overigens ook bij telefoonge­sprekken, mits de andere deelnemer de opname goedkeurt.

Bondig web

Het web is niet meer wat het geweest is. Websites zitten vol met afleidinge­n, van storende advertenti­es tot video’s die automatisc­h afspelen – om nog maar niet te beginnen over alle meldingen over nieuwsbrie­ven, cookies en donaties. Gelukkig heb je in Safari al jaren de Reader-functie, die al die afleidinge­n uit beeld haalt en alleen platte tekst en relevante plaatjes in beeld laat. Met Apple Intelligen­ce wordt de Reader nóg handiger. Zo geeft de weergave je een korte samenvatti­ng van een webpagina, en wordt er zelfs automatisc­h een inhoudsopg­ave gemaakt. Zelfs een muur van tekst wordt zo behapbaar, en je kunt bijvoorbee­ld sneller bepalen of een specifiek artikel nuttig is voor een onderzoek.

Het zijn stuk voor stuk extreem handige features die je veel schrijfwer­k uit handen nemen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands