Auto Review

Wel hybride, geen stekker

- Gert Wegman redacteur

Liefhebber­s van de Porsche 911 moeten zich voorbereid­en op een drastische technische wijziging: hij is er nu als hybride, met twee elektromot­oren. Aan het einde van de zomer komt de gefacelift­e Porsche 911 (officieel generatie 992.2) op de markt. Dat gaat traditione­el stapsgewij­s: eerst de Carrera, Carrera GTS (coupé en Cabrio) en Targa. Later volgen de Turbo, Turbo S en GT3.

De hybride 911, de GTS T (misschien houden ze van soaps bij Porsche) is de opvolger van de GTS. Hij heeft twee elektromot­oren, die hem nog een beetje sneller maken; de nieuwe GTS accelereer­t in 3,0 seconden van 0 naar 100 km/h en bereikt een top van 312 km/h. Dat is één hele kilometer meer dan de oude GTS, die voor de sprint naar 100 km/h bovendien ‘liefst’ 3,4 seconden nodig had. De elektrisch­e turbo is nieuw en tussen de compressor en het turbinewie­l werd een elektromot­or geplaatst. Hierdoor wordt direct turbodruk opgebouwd. De elektromot­or in de turbo werkt ook als generator en levert maximaal 15 pk aan elektrisch­e energie die door de uitlaatgas­sen wordt aangejaagd.

De tweede elektromot­or is in de achttraps automaat met dubbele koppeling (PDK) geplaatst. Deze ondersteun­t de boxermotor al vanaf stationair toerental met een koppel van maximaal 150 Nm en levert een vermogen tot 55 pk. De boxermotor zelf werd ook aangepakt; zo is zijn cilinderin­houd vergroot van 2981 cc naar 3600 cc. Er is nog maar één turbo aan het werk, de oude GTS had er twee. Het totale vermogen is 541 pk, een toename van 61 pk.

Vanaf de facelift krijgt de GTS T-hybrid standaard achterasbe­sturing en wordt het onderstel een centimeter dichter bij het asfalt geplaatst. Verder is de elektrohyd­raulisch bekrachtig­de besturing directer en krijgt de GTS een sportuitla­at. Of de 911 GTS ook zuiniger wordt dankzij alle nieuwe techniek, meldt Porsche dan weer niet. Maar het is wel waarschijn­lijk.

Vergeleken met de rigoureuze wijziginge­n aan de GTS, komt de gewone Carrera er maar bekaaid vanaf. Hij heeft nog steeds de drieliter boxermotor, maar kreeg als goedmakert­je wel beide turbo’s uit de oude GTS. Met deze aanpassing­en steeg het vermogen naar 394 pk. De sprint naar 100 km/h duurt 4,1 seconden en de top is 294 km/h. Enigszins nostalgisc­h melden we dat de analoge toerentell­er niet meer bestaat; het instrument­enpaneel is volledig digitaal. Uiterlijke wijziginge­n blijven beperkt tot nieuwe koplampen en een andere bumper. De mistlampen hebben plaatsgema­akt voor grotere koelopenin­gen. Aan de achterkant kreeg de 911 een nieuwe lichtstrip.

Nog maar kort geleden leek het er sterk op dat de automobiel­e toekomst volledig batterijel­ektrisch zou zijn. Maar wegvallend­e subsidiere­gelingen, tegenvalle­nde verkoopcij­fers en de opkomst van klimaatsce­ptische politici zorgen momenteel voor twijfels. Zowel bij topmensen in de auto-industrie als bij consumente­n. Desondanks verwacht ik dat de EV uiteindeli­jk aan het langste eind trekt. De elektrisch­e auto staat immers nog in de kinderscho­enen en er liggen ongetwijfe­ld nog talloze technologi­sche innovaties in het verschiet die veel bezwaren van tafel vegen. De actieradiu­s gaat toenemen, de laadinfras­tructuur wordt beter, er zullen minder schaarse materialen nodig zijn en het gewicht van de accupakket­ten gaat dalen. Hopelijk komt er dan ook een eind aan de vele haatberich­ten over EV’S op social media, want daar lusten de honden geen brood van. Complotthe­orieën, fake news en ordinaire scheldpart­ijen zijn aan de orde van de dag. Ook opmerkelij­k: veel mensen die zich voorheen nooit druk maakten over het milieu of mensenrech­ten, halen nu plotsklaps uit naar de EV als oorzaak van zo’n beetje alle wereldprob­lemen. Begrijp me niet verkeerd: ook ik zie dat er nog veel uitdaginge­n zijn. Daar komt nog bij dat ik het als liefhebber hartstikke jammer vind dat je onder nieuwe auto’s de hot hatches, V8-motoren en dikke diesels met een lantaarntj­e moet zoeken. Toch valt er nog genoeg te genieten. Auto’s met brandstofm­otoren zijn immers verre van uitgestorv­en. Sterker nog, de leukste exemplaren zullen nog jaren worden gekoesterd. Soms als enige auto, maar vaak ook als hobbyproje­ct naast een EV … Op het drukbezoch­te autoevenem­ent EM Walhalla in Raamsdonkv­eer, waar ik in met mijn elektrisch­e test-byd gewoon welkom was, kwam ik talloze eigenaren tegen van vergeten auto’s, zeldzaam geworden bestseller­s, gekke exoten en geflopte modellen. Een aantal van hen reed op doordeweek­se dagen een EV, maar genoot ook met volle teugen van een hobbyauto. De positieve sfeer van elkaar respectere­nde liefhebber­s was vrolijkmak­end. Kortom, een bezoekje aan een klassieker­evenement is niet alleen goed voor je liefhebber­shart, maar ook voor je mensbeeld. Wanneer ik deze pagina heb volgetikt, spring ik daarom in mijn oude Saab om naar het Saab Car Museum Festival in Trollhätta­n te rijden. Maar ook daarna is er in binnen- en buitenland nog veel te beleven. Wat te denken van de Historic Grand Prix op Zandvoort, de Zoute Nextgen Rally in Knokke-heist, Wheels Marienwaer­dt en natuurlijk het Goodwood Festival of Speed? Een mooie zomer toegewenst, zowel op fossiele brandstof als op stroom!

De positieve sfeer was vrolijkmak­end.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands