Israel Hayom

מהפכה בניהול מצבי חירום: "ליצור שפה משותפת בין כלל הגורמים"

אפקט טראומת 7 באוקטובר - שלב היישומים: ישראל מתכוננת לעתיד בזכות מערכת חדשנית שצפויה לפעול לסנכרון מידע בין הגופים השונים ● "תשמש גם ככלי לשליפת נתונים מהירה לאירועי חירום"

- דניאלה גינזבורג חדשות טכנולוגיה

בעוד הדי אירועי זוועות אוקטובר עדיין מהדהדים, מערך הדיגיטל הלאומי, בשיתוף צה"ל, משטרת ישראל ומשרדי הממשלה השונים פעלו בחודשים האחרונים לשיפור המוכנות למצבי חירום עתידיים. במרכז - מערכת חדשנית לסנכרון מידע בין גופי החירום השונים.

"הפרויקט נולד כתוצאה מהלק חים שנלמדו ב 7 באוקטובר", מס ביר בשיחה עם "ישראל היום" אוהד גריינר, מנהל פרויקטים במערך הדיגיטל הלאומי. "ראינו שיש פע רים משמעותיים בין המידע שנא סף מהשטח על ידי הגורמים שונים, שמנעו מהממשלה לייצר תמונת מצב לאומית של כמות הנפגעים, הנ עדרים והמתים. במקביל לא היתה הסכמה על הנתונים שנאספו, כי כל גורם חישב את המידע באופן שונה ועצמאי, ולא היה שום סנכרון".

המטרה: שפה משותפת

המערכת החדשה, ששמה מנו"ח )ראשי תיבות של "מערכת ניהול וסנכרון חללים"( מבוססת על פלט פורמת Salesforce ונועדה לגשר על הפערים הללו. "המטרה של מנו"ח היא להתחבר למערכות היומיומיות של הגופים השונים, ליצור שפה משותפת ולשמש גם ככלי לשלי פת נתונים מהירה לאירועי חירום", גריינר מסביר.

לדבריו, "מדובר על סנכרון מלא בין המערכות של כל הגורמים הח שובים ביותר במדינת ישראל, שמ עבירים ביניהם מידע בזמן אמת - וזה חסר תקדים. אוקטובר שינה הרבה מאוד דברים בהבנה ובתה ליכי העבודה של המשטרה, משרדי הממשלה וצה"ל. אם עד כה כל אחד היה רגיל לעבוד בשיטה משלו, לא לשתף מידע או להילחם אחד בשני בשביל קרדיט או פוליטיקה כזו או אחרת - כיום יש שיתוף פעולה מלא והבנה ש'כוחנו באחדותנו' זו חובת המציאות".

על השאלה מדוע עד היום לא פותחה מערכת שכזאת בישראל, מדינה שחווה איומים תמידיים מיום הקמתה, מסביר גריינר כי "זה לא שמדינת ישראל לא היתה מוכנה, אלא שתסריט הייחוס של הממשלה וכלל הגורמים הלאומיים היה שאם

תיפתח פה מלחמה נאבד בממוצע כ 300 חיילים בחודש. איש לא ציפה למה שקרה באוקטובר.

"כשהתחילו להגיע הנתונים מהשטח באותה השבת השחורה, והמספרים הפכו למפלצתיים, כל התהליכים שעד כה חשבנו שאנחנו יודעים לנהל הפכו למורכבים הרבה יותר. אף אחד לא נערך להיקף הנפ געים, הנרצחים והחטופים שקיבלנו באוקטובר".

תרגיל לאומי רחב

גריינר ממשיך ומדגיש עד כמה אירועי אוקטובר תפסו את המדי נה לא מוכנה בהיבט האזרחי. "עד אוקטובר אירוע הנפגעים האזרחי הגדול ביותר שאיתו מדינת ישראל נאלצה להתמודד היה האסון במירון, שבו נהרגו 45 אנשים ונפצעו עוד 102 בני אדם. אף אחד לא העריך שנצטרך להתמודד עם אירוע כמו שקרה באוקטובר, עם יותר מ 1,000

נרצחים והרוגים ועוד כמעט 2,000 פצועים".

במקביל להטמעת המערכת נערך השבוע תרגיל לאומי רחב היקף שמ טרתו לדמות תרחיש חירום לאומי ולתרגל את שיתוף הפעולה בין כלל גורמי החירום. תנ"צ יואב תלם, סגן ראש אגף החקירות והמודי עין, מפרט: "התרגיל כלל פתיחת שני תר"חים )תחנות לזיהוי חללים( לאומיים, תרגול מוקד משפחות ומ רכז השוואה, ובחינת מערכת השלי טה והבקרה המשטרתית להזנת נתו נים ושיקוף תמונת מצב בזמן אמת.

"התרגיל נערך במחנה שורה, ולכלל הגורמים המעורבים היה מאוד לא פשוט לחזור למקום שבו נאספו כל גופות החללים מהט בח באוקטובר. יחד עם זאת, כולם הבינו את החשיבות המבצעית, וגם הסמלית, של המקום ואת הצורך לוודא שלעולם לא נצטרך להגיע לכך שוב".

"אף אחד לא העריך שנצטרך להתמודד עם אירוע כמו 7 באוקטובר,

עם יותר מ 1,000 נרצחים והרוגים ועוד כמעט 2,000 פצועים"

 ?? ?? פרסום ראשון
מפיקים לקחים צילום: באדיבות משטרת ישראל
פרסום ראשון מפיקים לקחים צילום: באדיבות משטרת ישראל

Newspapers in Hebrew

Newspapers from Israel