Israel Hayom

משטרה פוליטית פוגעת באזרחים

- שאנה אורליק הכותבת היא מנכ"לית "התאוררות", תנועת שטח א מפלגתית לבניית כוח אזרחי משפיע

מאז הוקמה ממשלת נתניהו האחרונה, זו שהוגדרה ימין מלא מלא, הביטחון הלאומי שלנו הופקד בידי אדם עם משנה סדורה: הניסיון לעטר את פעולו תיו במילים "משילות", "החזרת הביטחון", "להיות בעלי הבית" הוא בסך הכל הסחת דעת מהתוכנית הגדולה שלו, והיא: להפוך את המשטרה לכלי בידי הפוליטיקאי.

קו שזור עובר בין פעולותיה של הממשלה בתחום המשפטי לאלה שאנחנו רואים בניהול המשטרה. הרצון להעביר את מוקדי הכוח כולם להיות תחת ידם של נבחרי הציבור בלבד, ללא הגבלות ואיזונים ובלמים, היתה המטרה המרכזית שעליה הסתערו חברי הממשלה. זה נכון לגבי כמעט כל משרד - בתחבורה אנחנו רואים מינויי מקורבים, העדפה של רשויות תומכות ליכוד ושחיתות כללית, במשרד התקשורת אנחנו רואים פעולות דומות, וכך גם במשרדי ההתיישבות והבי טחון תחת סמוטריץ' וסטרוק. הפגעים הללו נובעים מצפצוף על מוסד הביקורת המשפטית ועל האיזונים והבלמים הנחוצים בדמוקרטיה.

התופעה הזאת הופכת למסוכנת במיוחד כאשר מכ ניסים לאותה מדמנה את מערכת אכיפת החוק - ומנ סים לבצע בה פעולות דומות. תחת בן גביר המשטרה עברה פוליטיזציה כל כך מהירה, שהיא אפילו הפתי עה את מבקריה הגדולים ביותר. הנכונות של קצינים בכירים, ובהם גם המפכ"ל, להתיישר אל מול הדרישות האנטי דמוקרטיות של השר היא נקודת מפנה דרמטית ביחסים שבין האזרחים למשטרה.

מסקר שערכנו באמצעות Ipanel עולה כי 48% מהישראלים מעידים כי האמון שלהם במשטרה ירד לאחר מינוי בן גביר לשר. זה מצטרף לנתון שלפיו 47% מהציבור אינם מאמינים למשטרה. עוד עלה בסקר כי 65% מהציבור חושבים כי בן גביר פוגע במשט רה. בקרב בעלי הדעה, 50.5% מהאזרחים סבורים כי המשטרה מפעילה אלימות יתר כנגד אזרחי המדינה, כ 36.4% חושבים שהמשטרה מפעילה אלימות, אך במידה הנכונה, ורק כ 13.1% טענו כי המשטרה אינה מפעילה מספיק אלימות.

למרות זאת, נראה כי גם הסוגיה הזאת מקבלת גוון פוליטי, וגם הנתונים שלנו מראים פערים בתפיסה בין מצביעי האופוזיציה לבין מצביעי הקואליציה. התמונות שראינו לאחרונה במירון, בקפלן, בדרום, בצפון ובמרכז מדגימות שאלימות משטרתית לא מבחינה בהצבעה בקלפי. הן מוכיחות שהפיכת המשטרה לגוף פוליטי לא תפגע רק במתנגדי המשטר, אלא שבסופו של דבר היא תפגע בכל אזרחי ישראל. יש מספיק דוגמאות מההיסטוריה וגם מהזמן האחרון מה התוצאה של הפיכת מערכות החוק לפוליטיות. לישראל אסור להגיע לשם.

תופעת האלימות המשטרתית תיעלם רק כשכולם יגיבו עליה בכל פעם באותו האופן, ולא משנה כלפי מי היא מופנית. לא יכול להיות שהשר לביטחון לאומי יגיב לאלימות משטרתית רק כשהיא נגד הבייס שלו; לא יכול להיות שיתנהגו ככה כל חברי הקואליציה, שמולם אנחנו הציבור צריכים לעמוד כמו חומה בצו רה אל מול כל גילוי של אלימות משטרתית. כי אין דמוקרטיה עם משטרה פוליטית.

התמונות שהגיעו לאחרונה ממירון, מקפלן, מהדרום, מהצפון ומהמרכז מדגימות שאלימות משטרתית לא מבחינה בין דפוסי הצבעה בקלפי

 ?? ??

Newspapers in Hebrew

Newspapers from Israel