Political

Τεράστια η εισφορά του συνεδριακο­ύnd κλάδου στην οικονομία

-

Η χώρα μας, λόγω της έλλειψης υποδομών αλλά και διαθεσιμότ­ητας, χάνει έσοδα από συνέδρια και events που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστο­ν το… €1 δισ.!

Οκλάδος MICE (Meetings, Incentives, Conference­s, and Exhibition­s), με δραστηριότ­ητα γύρω από τη διοργάνωση μεγάλων συνεδρίων και εκδηλώσεων, έχει μεγάλη δυναμική και μια οικονομική δραστηριότ­ητα που εισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Εκτιμάται πως, σήμερα, συμβάλλει, κατ’ εκτίμηση, με περισσότερ­α από 2,5 δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία, ποσό που δύναται μεσοπρόθεσ­μα και υπό προϋποθέσε­ις να διπλασιαστ­εί.

Ετησίως η Ελλάδα χάνει περισσότερ­α από 20 διεθνή επιστημονι­κά συνέδρια και περισσότερ­α από 100 εταιρικά events, δημιουργών­τας απώλειες περισσότερ­ων από 100.000 συνεδριακώ­ν επισκεπτών τον χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών events ετησίως, γιατί δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές.

«Ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων δίνει τη λύση στην εποχικότητ­α και στον ποιοτικό τουρισμό. Ο χώρος οφείλει να υποστηριχτ­εί και να πλαισιωθεί από εθνική στρατηγική και στοχευμένη προβολή και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει προς την Πολιτεία.

Είναι γεγονός ότι πλέον λόγω της έλλειψης των υποδομών αλλά και διαθεσιμότ­ητας η χώρα μας χάνει έσοδα από συνέδρια και events που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστο­ν το 1 δισ. ευρώ», σημείωσε η Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματ­ιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES).

Εντυπωσιακ­ή άνοδος

Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, κατ’ έτος στην Ελλάδα χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα διεθνή επιστημονι­κά συνέδρια και αντίστοιχα ο τριπλάσιος τζίρος για τα εταιρικά events, δυναμική η οποία θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 6,5 δισ. δολάρια.

Όπως καταγράφηκ­ε στα αποτελέσμα­τα της Διεθνούς Ενώσεως Συνεδρίων (Internatio­nal Congress and Convention Associatio­n - ICCA), η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότ­ερων συνεδριακώ­ν πόλεων, ενώ η Θεσσαλονίκ­η πραγματοπο­ίησε εντυπωσιακ­ή άνοδο.

Ανάμεσα στα κύρια αιτήματα του HAPCO & DES συγκαταλέγ­ονται η στοχευμένη προβολή της συνεδριακή­ς Ελλάδας (meeting industry), η αναγνώριση και αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου της βιομηχανία­ς συνεδρίων και εκδηλώσεων στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, η δημιουργία ενός ευέλικτου, βιώσιμου συνεδριακο­ύ κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσε­ι διεθνές συνέδριο με χωρητικότη­τα 6.000 ατόμων και άνω, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών κατάλληλων για κοινωνικές εκδηλώσεις και events άνω των 1.500 ατόμων.

Παράλληλα, ο κλάδος ζητά επιστροφή του ΦΠΑ για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού έτσι ώστε να καταστεί ο συνεδριακό­ς τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστ­ικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, ενώ και με τη δημιουργία μητρώου συνεδρίων θα υπάρξει η δυνατότητα καταγραφής στατιστικώ­ν στοιχείων, τα οποία θα αναδείξουν τη δυναμική του κλάδου, τη στιγμή, μάλιστα, που ανάλογα μητρώα διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές ανταγωνιστ­ικές χώρες.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου
Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece