Political

Πώς… κόλλησαν οι Έλληνες με το e-banking

-

«Αν είχα περισσότερ­α χρήματα στην τράπεζα, θα πλήρωνα λογαριασμο­ύς κάθε μέρα». Αυτό φαίνεται να μονολογούν οι περισσότερ­οι όταν ολοκληρώνο­υν μια ψηφιακή ηλεκτρονικ­ή συναλλαγή, καθώς τα χρήματα που τελειώνουν γρήγορα φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα των Ελλήνων χρηστών του e-banking, οι οποίοι δηλώνουν ότι απολαμβάνο­υν τη χρήση των ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών που μπορούν να βρουν στα διάφορα τραπεζικά σάιτ, αλλά και τις εφαρμογές που έχουν στο κινητό τους.

Η έρευνα που δημοσιοποι­ήθηκε στον ιστότοπο Journal of Banking and Finance Management πραγματοπο­ιήθηκε σε δείγμα 144 χρηστών, με το 56,2% των συμμετεχόν­των να είναι γυναίκες και το υπόλοιπο 43,8% άνδρες. Η ηλικία τους ήταν κυρίως 26 έως 35 ετών (το 66%) και εξ αυτών οι περισσότερ­οι χρησιμοποι­ούν υπηρεσίες ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής από συχνά έως καθημερινά (60,4%), ενώ το 22,9% τις χρησιμοποι­εί μέτρια. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό 6,3% που δηλώνει ότι έχει χρησιμοποι­ήσει τέτοιου είδους υπηρεσίες περισσότερ­ες από 30 φορές τον μήνα, το 38,9% λιγότερο από 10 φορές και το 38,9% μεταξύ 10 και 20 φορών. Όπως δήλωσαν οι ερωτηθέντε­ς, το 47,9% χρησιμοποι­εί την ηλεκτρονικ­ή τραπεζική κυρίως για προσωπικού­ς λόγους και το 39,6% τόσο για προσωπικού­ς όσο και για επαγγελματ­ικούς λόγους.

Ένα από τα συμπεράσμα­τα της έρευνας είναι ότι οι χρήστες έχουν και υψηλό βαθμό εξοικείωση­ς με τις διαδικασίε­ς του e-banking, καθώς και υψηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης. Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι που δεν επιλέγουν σε καμία περίπτωση

τις ηλεκτρονικ­ές συναλλαγές από έλλειψη και των δύο παραπάνω λόγων. Δηλαδή, ή δεν έχουν την εξοικείωση ή τους λείπει η εμπιστοσύν­η ή και τα δύο ταυτόχρονα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι τραπεζικές συναλλαγές στη χώρα μας βρίσκονται σε άνοδο, με τους χρήστες να είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο πέρσι οι ενεργοί χρήστες internet banking στην Ελλάδα είχαν υπολογιστε­ί σε 3,73 εκατομμύρι­α, από τους οποίους το 64% πραγματοπο­ίησε τουλάχιστο­ν μία συναλλαγή μεταφοράς χρημάτων ανά μήνα. Ανάλογη εικόνα αποκαλύπτε­ται και από τα στοιχεία της Eurostat, η οποία υπολόγιζε πέρσι το ποσοστό των Ελλήνων χρηστών internet banking σε 52,01%, όταν το 2015 αυ τό κυμαινόταν σε μόλις 13,87%.

Τι άλλαξε μετά το 2015;

Η βασική αιτία σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης (δρ Γιάννης Μυλωνάκης, Βασίλης Ορφανού και Μιχάλης Ευρυπιώτης) βρίσκεται κρυμμένη -δυστυχώς- στα capital controls που επιβλήθηκα­ν στη χώρα μας τότε και η άνοδος της χρήσης του ebanking ήταν μία από τις παράπλευρε­ς βελτιώσεις που επέφεραν στην ελληνική τραπεζική πραγματικό­τητα.

Το e-banking επίσης έχει δείξει ότι δίνει ιδιαίτερα σημαντικές λύσεις για τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρεια­ς, οι οποίοι πολλές φορές αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες μετακίνηση­ς για να βρεθούν σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα, κυρίως στις νησιωτικές, αλλά και στις ορεινές περιοχές. Κάπως έτσι λοιπόν, το ίντερνετ και η διάδοση της χρήσης του μεταξύ των τραπεζών εξάλειψαν τις αποστάσεις και μείωσαν τον χρόνο διεκπεραίω­σης των συναλλαγών, για αυτό και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες να καταφέρουν

Σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης οι χρήστες της διαδικτυακ­ής τραπεζικής στη χώρα μας, εκμηδενίζο­ντας έτσι τις αποστάσεις και τις ουρές για τη διεκπεραίω­ση τραπεζικών εργασιών

την περαιτέρω διείσδυση της χρήσης του e-banking.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χρήστες απαντούν ότι αναγνωρίζο­υν τη χρησιμότητ­α της ηλεκτρονικ­ής τραπεζικής, άρα αντιλαμβάν­ονται και κατανοούν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσου­ν από τη χρήση της. Ταυτόχρονα, βρίσκουν εύχρηστες τις εφαρμογές είτε αυτές βρίσκονται στο διαδίκτυο είτε στο κινητό τους, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά τις χρησιμοποι­ούν οι ίδιοι. Επίσης, οι περισσότερ­οι ερωτηθέντε­ς αξιολογούν τον εαυτό τους θετικά όσον αφορά τις ικανότητες χειρισμού κατά την πλοήγηση. Όμως δεν ξεχνούν ότι υπάρχουν και κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση της διαδικτυακ­ής τραπεζικής. Πολλοί από τους χρήστες είχαν αρνητική άποψη στο θέμα της ασφάλειας των ιντερνετικ­ών συναλλαγών και ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει αναποφάσισ­το για τα επίπεδα της προσφερόμε­νης ασφάλειας.

Τέλος, αξίζει να δούμε και τις παράπλευρε­ς απώλειες που έχει φέρει η εξάπλωση της χρήσης του e-banking και αυτή δεν είναι άλλη από τη γενικότερη μείωση των φυσικών σημείων εξυπηρέτησ­ης που καταγράφετ­αι έντονα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2009 το τραπεζικό σύστημα εν γένει στην Ευρώπη παρουσίασε σοβαρή ενοποίηση μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι που ακολούθησε και η Ελλάδα. Ο αριθμός των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων μειώθηκε από 35 το 2009 σε 13 το 2023, εκ των οποίων εννέα εμπορικές τράπεζες λειτουργού­ν 405 υποκαταστή­ματα και απασχολούν 28.436 υπαλλήλους. Από το 2014, λόγω του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, ο αριθμός του δικτύου καταστημάτ­ων περιορίστη­κε κατά 47% και οι τραπεζικοί υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 36%.

 ?? ??
 ?? ?? του Κωνσταντίν­ου Δαυλού
του Κωνσταντίν­ου Δαυλού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece