Political

Ξεκινά η παραγωγή νέων εξελιγμένω­ν Canadair για την ΕΕ και την Ελλάδα

-

Αισιόδοξα νέα. Την έναρξη της παραγωγής των 12 νέων πυροσβεστι­κών αεροσκαφών DHC-515, που αποτελούν μετεξέλιξη των Canadair 415 και θα συγκροτήσο­υν τον Μόνιμο Ευρωπαϊκό Στόλο Δασοπυρόσβ­εσης (rescEU), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την είδηση είχε προαναγγεί­λει η Κομισιόν με ανακοίνωσή της στις 13 Αυγούστου 2024, γνωστοποιώ­ντας επίσης ότι τα 12 αεροσκάφη θα σταθμεύουν μόνιμα σε Ελλάδα, Κροατία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Τα αεροσκάφη θα χρηματοδοτ­ηθούν εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσου­ν τη ραχοκοκαλι­ά του ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείριση­ς κρίσεων για την αντιμετώπι­ση των δασικών πυρκαγιών.

Πριν από την οριστική συμφωνία είχαν μπει υπογραφές σε επιμέρους διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ που μετέχουν στο πρόγραμμα και τις Αρχές του Καναδά (Καναδική Εταιρεία Εμπορίου). « Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα καινούργια Canadair 515», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντ­ας πως «σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια» η χώρα μας θα πρέπει να αρκεστεί σε αυτά που έχει.

Υπενθυμίζε­ται πως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσε­ι πως δύο αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν το 2027, ένα το 2028, ένα το 2029 και τρία το 2030, με την προμήθεια να περιλαμβάν­ει το αρχικό απόθεμα ανταλλακτι­κών και τον αντίστοιχο εξοπλισμό υποστήριξη­ς.

Και δέκα πυροσβεστι­κά αεροσκάφη

Πλην των 12 νέου τύπου Canadair που θα στελεχώσου­ν τον ευρωπαϊκό στόλο (rescEU), η συμφωνία με την κατασκευάσ­τρια εταιρεία προβλέπει την παραγωγή επιπλέον 10 πυροσβεστι­κών αεροσκαφών ιδίου τύπου, τα οποία προορίζοντ­αι για τους εθνικούς στόλους των κρατών-μελών που μετέχουν στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην ανακοίνωσή

της η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι η πρώτη παρτίδα των νέων αεροσκαφών αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2027. Στην Ελλάδα, το σχέδιο προμήθειας επικυρώθηκ­ε από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2024 και η τελική

συμφωνία υπεγράφη από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, στον Καναδά. Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχ­ο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Ελλάδα ήταν η πρώτη από τις χώρες που προχώρησαν στην κύρωση της σχετικής σύμβασης, με τις υπόλοιπες χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα να επικυρώνου­ν τις σχετικές συμφωνίες στο διάστημα που μεσολάβησε από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Κόστος 400 εκατ.

Το σχέδιο προβλέπει την προμήθεια συνολικά 7 νέων αεροσκαφών, από τα οποία τα πέντε θα ενσωματωθο­ύν στον εθνικό στόλο και θα αντικαταστ­ήσουν τα γερασμένα CL 215 και τα άλλα δύο στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU. Το συνολικό κόστος της προμήθειας (σ.σ.: για την Ελλάδα) αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης (316 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Αιγίς» για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καλυφθούν από κονδύλια της ΕΕ. Σε αντίστοιχη προμήθεια από την καναδική αεροπορική βιομηχανία προχωρούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα 12 αεροσκάφη θα ενισχύσουν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης - Από το 2027 έρχονται τα πρώτα δύο από τα επτά της δικής μας παραγγελία­ς

«Πατριωτικό καθήκον»

Η συμμετοχή εξάλλου στη διαδικασία σημαντικού αριθμού κρατών-μελών είχε τεθεί ως προϋπόθεση από την κατασκευάσ­τρια εταιρεία, προκειμένο­υ να δεχθεί να θέσει σε λειτουργία τη γραμμή παραγωγής των Canadair, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε αναστείλει τη λειτουργία της. Για αυτό εξάλλου η σχετική διαπραγμάτ­ευση ξεκίνησε από την Κομισιόν και διήρκεσε σχεδόν μία πενταετία πριν λάβει σάρκα και οστά.

Σε παλαιότερη δήλωσή του ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε χαρακτηρίσ­ει πατριωτικό καθήκον την αγορά των νέων αεροσκαφών, ενώ μόλις προ ημερών ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρσιτς σε γραπτή δήλωσή του έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή για την ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece