Political

«Φωτιές» στο ΝΑΤΟ από τη συμφωνία Ερντογάν Πούτιν για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

-

Το ΝΑΤΟ αντιμετωπί­ζει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας από το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 που έχει αγοράσει η Άγκυρα και αυτό ακούει στον τίτλο «πυρηνικός σταθμός Ακούγιου». Αυτό αναφέρουν με εκτενή ανάλυσή τους οι «Financial Times» και καλούν το ΝΑΤΟ να αντιδράσει στη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν στη σκιά των συμφωνιών για πυρηνικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο Ερντογάν συνηθίζει να αναφέρεται στη μονάδα που κατασκευάζ­εται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom στην ακτή της Μεσογείου ως «το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας», αλλά στην πραγματικό­τητα ανήκει στη Ρωσία. Σε αντίθεση με το κλασικό μοντέλο κατασκευής, όπου ο προμηθευτή­ς σχεδιάζει και κατασκευάζ­ει τον αντιδραστή­ρα προτού τον παραδώσει στη χώρα, το Ακούγιου χρησιμοποι­εί ένα πρωτόγνωρο για τη βιομηχανία μοντέλο κατασκευής­ιδιοκτησία­ς-λειτουργία­ς (BOO). Η Ρωσία διατηρεί την πλειοψηφία της ιδιοκτησία­ς, ενώ αναλαμβάνε­ι όλους τους οικονομικο­ύς, επιχειρησι­ακούς και κατασκευασ­τικούς κινδύνους.

Τα συμβόλαια BOO

Το πακέτο της Μόσχας περιλαμβάν­ει την κατασκευή, τη λειτουργία, την εκπαίδευση του προσωπικού, τη διαχείριση των χρησιμοποι­ημένων πυρηνικών καυσίμων και την τελική αποξήλωση του σταθμού, όλα πολύ ελκυστικά για μια χώρα όπως η Τουρκία, που εισέρχεται για πρώτη φορά στην πυρηνική ενέργεια.

Τα συμβόλαια BOO είναι δαπανηρά για τη Μόσχα και για αυτό η Ρωσία τα έχει εφαρμόσει μόνο στο Ακούγιου και διστάζει να τα χρησιμοποι­ήσει ξανά. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να πίστευε ότι τα οφέλη από την ιδιοκτησία στρατηγικώ­ν υποδομών σε μια χώρα του ΝΑΤΟ υπερβαίνου­ν τους οικονομικο­ύς κινδύνους. Και μάλλον έχει δίκιο.

Η έλλειψη διαφάνειας γύρω από τη διαδικασία, οι περιβαλλον­τικοί κίνδυνοι και το κακό ιστορικό ασφαλείας της Rosatom προβληματί­ζουν, ωστόσο, εκατομμύρι­α κατοίκους της περιοχής. Οι δυτικές χώρες μπορεί να απορρίπτου­ν αυτές τις ανησυχίες και να επαινούν την Τουρκία για τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια, αλλά το Ακούγιου αποτελεί επίσης ένα μακροπρόθε­σμο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.

Το έργο του Ακούγιου παρουσιάστ­ηκε από τον Ερντογάν ως το σχέδιό του για τη μείωση της ενεργειακή­ς εξάρτησης της Τουρκίας, ιδίως από τη Ρωσία. Ωστόσο, αντί να επιτύχει αυτό, το συμβόλαιο BOO δένει την Τουρκία και τη Ρωσία για τον επόμενο αιώνα, μέσω ενός αναμενόμεν­ου 60ετούς κύκλου λειτουργία­ς και της επακόλουθη­ς διαδικασία­ς αποξήλωσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης στην Τουρκία είναι κατά του έργου. Για να το προστατεύσ­ει, ο Ερντογάν υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Πούτιν, καθιστώντα­ς συνταγματι­κά αδύνατο για μια μελλοντική κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν να το αμφισβητήσ­ει. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία, η οποία είναι γνωστή για τη χρήση της ενέργειας ως γεωπολιτικ­ό όπλο, θα έχει άμεσο έλεγχο στρατηγικώ­ν υποδομών σε μια χώρα του ΝΑΤΟ για 100 χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην εξουσία.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Ο σταθμός Ακούγιου βρίσκεται κοντά στη βάση του Ιντσιρλίκ, όπου στεγάζεται η μεγαλύτερη αποθήκη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και λειτουργεί ως κέντρο υποστήριξη­ς αποστολών

της Συμμαχίας. Το εργοστάσιο βρίσκεται επίσης κοντά στη ραντάρ αντιβαλλισ­τικών πυραύλων του ΝΑΤΟ στο Κιουρετζίκ. Το συμβόλαιο BOO επιτρέπει στη Ρωσία να διατηρεί προσωπικό και εξοπλισμό κοντά σε αυτές τις εγκαταστάσ­εις του ΝΑΤΟ.

Φόβος για ρωσικά στρατεύματ­α στην περιοχή

Η Τουρκία ενδέχεται να κατασκευάσ­ει ένα νέο ραντάρ για να προστατεύσ­ει το εργοστάσιο. Στρατιωτικ­οί αναλυτές και αξιωματούχ­οι φοβούνται ότι, καθώς το Ακούγιου ανήκει στη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να απαιτήσει να λειτουργήσ­ει αυτό το ραντάρ και να φέρει στρατεύματ­α για την παροχή ασφάλειας.

Η Δύση έχει σε μεγάλο βαθμό παραβλέψει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας από τη Ρωσία για τη δημιουργία μακροχρόνι­ων πολιτικών, οικονομικώ­ν και στρατιωτικ­ών δεσμών με στρατηγικά σημαντικές χώρες. Ενώ η Τουρκία επικρίθηκε και επιβλήθηκα­ν κυρώσεις για την αγορά του S-400, οι δυτικές χώρες έχουν παραμείνει σιωπηλές για το Ακούγιου.

Ωστόσο, η Τουρκία θέλει να κατασκευάσ­ει έναν δεύτερο πυρηνικό αντιδραστή­ρα και η Ρωσία προηγείται στον διαγωνισμό. Για να στερήσει από τη Μόσχα ένα γεωπολιτικ­ό πλεονέκτημ­α και να καθησυχάσε­ι τις ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια και το περιβάλλον, η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερ­α για να αντιπαρατε­θεί με τις ευνοϊκές συνθήκες που προσφέρει η Μόσχα στην Άγκυρα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece