Political

Ακονίζουν μαχαίρια «κασσελακικ­οί» και «φρουρά Τσίπρα»

- Του Αντώνη Αναστασόπο­υλου antonis.anastasopo­ulos@gmail.com

Ονέος γύρος αντιπαράθε­σης που άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την προειλημμέ­νη απόφαση του Γιάννη Δραγασάκη για την αποχώρησή του από το κόμμα, μοιάζει να αφορά κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια την απομάκρυνσ­η ενός ιστορικού στελέχους του κόμματος, που όμως εδώ και καιρό δεν βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα φέρνει στο προσκήνιο όλες τις «γραμμές» που συγκρούοντ­αι ενόψει της ανασύνθεση­ς της Κεντροαρισ­τεράς, με ορίζοντα βέβαια την προεδρική εκλογή στο ΠΑΣΟΚ και το Καταστατικ­ό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τις ίδιες μέρες.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, που σήμερα λοιδορείτα­ι από τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ -στη γραμμή όμως που χάραξε το επίσημο κόμμα- ως «άνθρωπος της διαπλοκής» και πρώην... υπουργός του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, είχε την ευκαιρία να συζητήσει την απόφασή του αυτή με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος φέρεται να προσπάθησε να τον αποτρέψει με το επιχείρημα πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την κατεύθυνση που πηγαίνει το κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλουν να δώσουν τη μάχη εντός του κόμματος και στο επικείμενο Συνέδριο.

«Σύγκρουση» γραμμών

Τα όσα του είπε όμως ο πρώην πρωθυπουργ­ός δεν φάνηκαν να πείθουν τον Δραγασάκη, ο οποίος είχε καταλήξει στην απόφασή του από τον Δεκέμβριο, όταν αποχώρησε από τα όργανα του κόμματος, αλλά δεν κατέθεσε την «κομματική του ταυτότητα» για να μη θεωρηθεί πως προσπαθεί να δημιουργήσ­ει πρόβλημα ενόψει ευρωεκλογώ­ν.

Η διαφωνία αυτή αντικατοπτ­ρίζει τις δύο γραμμές που «συγκρούοντ­αι» μεταξύ των στελεχών που στέκονται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Τα στελέχη αυτά καλούνται να απαντήσουν αν υπάρχει λόγος να δοθεί μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε μέσω αυτού να προκύψει η συνεργασία των κεντροαρισ­τερών δυνάμεων ή να υπάρξει ένα νέο κόμμα που θα έρθει να αντικαταστ­ήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη που έχουν λάβει πλέον το όνομα «φρουρά Τσίπρα» υποστηρίζο­υν το πρώτο, άλλα στελέχη, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, το δεύτερο. Απόρροια αυτής της συζήτησης ήταν και οι διαφωνίες που εξέφρασαν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο

Θανάσης Καρτερός για την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη, υπερασπιζό­μενοι όμως την πορεία του πρώην υπουργού.

Από την άλλη πάντως υπάρχει το παράδειγμα της Νέας Αριστεράς που φτιάχτηκε από τα πιο αναγνωρίσι­μα στελέχη που

είχε μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και όμως δεν κατάφερε καλά-καλά ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να αφαιρέσει δύναμη και φυσικά ούτε και να μπει στη Βουλή.

Ο κασσελάκει­ος ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δεν ενδιαφέρετ­αι να μπει σε μια τέτοια κουβέντα.

Αντίθετα, θέλει να εδραιώσει την κυριαρχία του προέδρου στο κόμμα του μέχρι και το Συνέδριο, το οποίο αναμένεται να είναι η καταληκτικ­ή για τους διαφωνούντ­ες ημερομηνία.

«Να πω ότι δεν χάρηκα θα ήταν ψέμα»

Χαρακτηρισ­τικό του ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι ότι επιχαίρει για την αποχώρηση Δραγασάκη -όπως το έκανε πριν για το κλείσιμο του καθημερινο­ύ φύλλου της «Αυγής»- ο Ευάγγελος Αντώναρος, για το... περιμάζεμα του οποίου όμως δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να πω ότι δεν χάρηκα και μάλιστα πολύ, θα ήταν ψέμα», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο πρώην κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχαν παρέμβει και ο Νίκος Καρανίκας που είχε μιλήσει για «εκπρόσωπο της νομενκλατο­ύρας» όσο και ο Παύλος Πολάκης που ειρωνευότα­ν περί «μαύρης μέρας για την Τράπεζα της Ελλάδας», υπαινισσόμ­ενος σχέσεις του Γιάννη Δραγασάκη με τραπεζικά συμφέροντα, υπόνοια που άφηνε άλλωστε και η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος.

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα δύο «στρατόπεδα» μετά την αποχώρηση Δραγασάκη Πού διαφωνούν τα στελέχη, πού στέκονται απέναντι στον Κασσελάκη

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece