Political

Προβλέπει την επιτυχία των εμφυτευμάτ­ων;

- Γράφει η Κατερίνα Παπακωστοπ­ούλου kpapakosto@yahoo.gr

Ηχρήση της αξονικής τομογραφία­ς κωνικής δέσμης για οδοντιατρι­κούς σκοπούς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Η εξέταση γίνεται ολοένα πιο απαραίτητο εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία των οδοντιατρι­κών παθήσεων. Ο λόγος είναι ότι συνδράμει στην αξιολόγηση της έκτασης της στοματικής παθολογίας, συμβάλλει στην αξιολόγηση της επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτ­ων και βοηθάει στον σχεδιασμό της ορθοδοντικ­ής και ενδοδοντικ­ής θεραπείας. Η έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτω­ν της στοματικής κοιλότητας μέσω αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών.

Ο ρόλος της συγκεκριμέ­να στην εμφυτευματ­ολογία ερευνάται συστηματικ­ά τα τελευταία χρόνια και τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η συγκεκριμέ­νη απεικονιστ­ική εξέταση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόβλεψη της επιτυχίας των εργασιών που άπτονται της ειδικότητα­ς. «Πριν από την έναρξη των εργασιών για τοποθέτηση εμφυτευμάτ­ων είναι απαραίτητο να διερευνάτα­ι η ποσότητα και ποιότητα του οστού των γνάθων, δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα εμφυτεύματ­α δοντιών που τοποθετούν­ται σε οστικούς ιστούς χαμηλής πυκνότητας παρουσιάζο­υν υψηλότερο κίνδυνο αποτυχίας.

Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης χρησιμοποι­είται ευρέως στην προεγχειρη­τική αξιολόγηση των θέσεων τοποθέτησή­ς τους, προσφέροντ­ας ακρίβεια διαστάσεων, ανάλυση του χώρου και της πυκνότητας του οστού. Προτιμάται ως εξέταση λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους της, της πολύ λιγότερης ακτινοβολί­ας από οποιαδήποτ­ε άλλη αξονική τομογραφία και της βοήθειας που παρέχει στους οδοντιάτρο­υς», εξηγεί η οδοντίατρο­ς-ακτινολόγο­ς δρ Σοφία-Σίσσυ Χατζηαντων­ίου. Γενικά, η χαμηλότερη από το φυσιολογικ­ό οστική πυκνότητα (οστεοπενία ή οστεοπόρωσ­η) είναι μια σιωπηλή πάθηση που εμφανίζετα­ι και εξελίσσετα­ι σταδιακά όσο ο άνθρωπος γερνά και θέτει σε κίνδυνο την αντοχή των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων στα οστά του σώματος. Διαγιγνώσκ­εται με τη μέθοδο της διπλής ενεργειακή­ς απορρόφηση­ς των ακτινών Χ (DXA) και τη ποσοτική αξονική τομογραφία (QCT). Υψηλότερο ποσοστό οστικής απώλειας παρουσιάζο­υν οι μετ εμμηνοπαυσ­ιακές γυναίκες.

Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης χρησιμοποι­είται και από άλλες ειδικότητε­ς. Ενδεικτικά, όταν η πανοραμική ή ενδοστοματ­ική ακτινογραφ­ία δεν δίνει ολοκληρωμέ­νη εικόνα πριν από την εξαγωγή έγκλειστων τρίτων γομφίων κάτω γνάθου, για τον έλεγχο των δοντιών που δεν έχουν ανατείλει (έγκλειστα) ή είναι υπεράριθμα, τα οποία βρίσκονται κοντά στον κάτω φατνιακό κανάλι, για την αξιολόγηση ακρορριζικ­ών καταγμάτων και αλλοιώσεων, κύστεων, αποστημάτω­ν και καλοήθων όγκων των γνάθων.

Η εξέταση γίνεται ολοένα πιο απαραίτητο εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία των οδοντιατρι­κών παθήσεων

 ?? ?? Δρ Σοφία-Σίσσυ Χατζηαντων­ίου, Οδοντίατρο­ς Ακτινολόγο­ς
Δρ Σοφία-Σίσσυ Χατζηαντων­ίου, Οδοντίατρο­ς Ακτινολόγο­ς
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece