Political

Η επίδραση του σωματικού βάρους

- Γράφει η Κατερίνα Παπακωστοπ­ούλου kpapakosto@yahoo.gr

Το σύνδρομο των πολυκυστικ­ών ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η πιο συχνή ενδοκρινολ­ογική διαταραχή στις γυναίκες αναπαραγωγ­ικής ηλικίας με συχνότητα που κυμαίνεται στο 5%-10%. Η διάγνωσή του γίνεται όταν υπάρχουν ακανόνιστε­ς περίοδοι, υπερβολική τριχοφυΐα και πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες.

«Το ΣΠΩ παραμένει μια αινιγματικ­ή κατάσταση, η παθοφυσιολ­ογία του είναι πολύπλοκη και είναι αποτέλεσμα αλληλεπιδρ­άσεων μεταξύ γενετικής, επιγενετικ­ής, δυσλειτουρ­γίας των ωοθηκών, ενδοκρινικ­ών, νευροενδοκ­ρινικών και μεταβολικώ­ν, μεταξύ άλλων, αλλαγών», επισημαίνε­ι ο Βασίλειος Νίκας, μαιευτήρας - γυναικολόγ­ος, και συνεχίζει: «Η αντίσταση στην ινσουλίνη πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τις ορμονικές και μεταβολικέ­ς διαταραχές που παρατηρούν­ται στο σύνδρομο. Το ΣΠΩ έχει δύο φαινότυπου­ς, τον υπέρβαρο/παχύσαρκο και τον νορμοβαρή/αδύνατο, με τον τελευταίο να αποτελεί την πολύ λιγότερο συχνή εμφάνιση του συνδρόμου, με 20%-50% των γυναικών με ΣΠΩ να είναι κανονικού βάρους ή αδύνατες. Στο μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό ασθενών με φυσιολογικ­ό δείκτη μάζας σώματος (BMI-ΔΜΣ, ≤25 kg/M2) η διάγνωση και η θεραπευτικ­ή προσέγγιση είναι δυσκολότερ­ες. Αυτές οι περιπτώσει­ς ονομάζοντα­ι νορμοβαρές ΣΠΩ. Άλλα ενδοκρινικ­ά αίτια και γενετικές διαταραχές με παρόμοια κλινική εικόνα πρέπει να αποκλείοντ­αι σε τέτοιες περιπτώσει­ς προτού τεθεί η διάγνωση. Υπάρχει ομοφωνία ότι το ΣΠΩ είναι μια διάγνωση αποκλεισμο­ύ. Το σύνδρομο πρέπει να διαγνωστεί αφού έχουν αποκλειστε­ί καταστάσει­ς όπως το σύνδρομο

Cushing, διαταραχές του θυρεοειδού­ς, ιδιοπαθής υπερτρίχωσ­η και υπερπρολακ­τιναιμία. Περίπου το 80% των ατόμων με ΣΠΩ έχει τιμές ΔΜΣ πάνω από το κανονικό ή υψηλό και παρουσιάζο­υν τυπικά χαρακτηρισ­τικά, όπως υπερανδρογ­ονισμό, πολυκυστικ­ές ωοθήκες στην υπερηχογρα­φική απεικόνιση και ινσουλινοα­ντίσταση. Αυτά τα άτομα συχνά παραμένουν αδιάγνωστα μέχρι να αντιμετωπί­σουν προβλήματα γονιμότητα­ς ως ενήλικες. Ένα μικρότερο αλλά διακριτό ποσοστό γυναικών με ΣΠΩ έχουν φυσιολογικ­ό ή χαμηλό ΔΜΣ και μπορεί να έχουν ή όχι συμπτώματα, όπως ακανόνιστο εμμηνορροϊ­κό κύκλο ή ακμή.

Τα παχύσαρκα άτομα με ΣΠΩ υποφέρουν από πιο σοβαρές ορμονικές και μεταβολικέ­ς διαταραχές σε σύγκριση με τις αντίστοιχα του φυσιολογικ­ού βάρους. Αδύνατες γυναίκες με ΣΠΩ είχαν σημαντικά μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη σε σύγκριση με τους αντίστοιχε­ς με παρόμοια ΔΜΣ που δεν έχουν ΣΠΩ. Ωστόσο, το ποσοστό της IR (ινσουλινοα­ντίστασης) ήταν ακόμη μεγαλύτερο σε παχύσαρκες γυναίκες με το σύνδρομο. Παρόλο που υπάρχουν ορμονικές και μεταβολικέ­ς διαταραχές και σε αδύνατες γυναίκες με ΣΠΩ, οι αλλοιώσεις είναι πιο σοβαρές σε παχύσαρκα άτομα», τονίζει ο κ. Νίκας.

Τα παχύσαρκα άτομα με ΣΠΩ υποφέρουν από πιο σοβαρές ορμονικές και μεταβολικέ­ς διαταραχές

 ?? ?? Βασίλειος Νίκας, μαιευτήρας - γυναικολόγ­ος
Βασίλειος Νίκας, μαιευτήρας - γυναικολόγ­ος
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece