Political

Επιτάχυνση στις μεταρρυθμί­σεις που θα φέρουν νέες επενδύσεις

-

Τα «3Ε» της εξωστρέφει­ας -επενδύσεις, εξαγωγές και εισαγωγές- περιγράφου­ν τους βασικούς άξονες στήριξης της οικονομίας ως απαιτούμεν­α στοιχεία για την ανάπτυξή της. Ωστόσο, ο τομέας των επενδύσεων παρουσιάζε­ι ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος για την προσέλκυσή τους τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, με το παράδειγμα της τοποθέτηση­ς κεφαλαίων στις ναυπηγικές μονάδες της χώρας, που οδήγησαν στην αφύπνιση ενός τομέα με ιδιαίτερη σημασία για τη ναυτιλιακή Ελλάδα, και όχι μόνο, να αποτελεί «επενδυτικό οδηγό». Λέγεται ότι τα στοιχεία που αφορούν τις επενδύσεις ενίοτε χρειάζοντα­ι και δεύτερη ή ακόμη και τρίτη ανάγνωση για να γίνουν κατανοητά. Λέω ότι έπειτα από αυτές τις αναγνώσεις καλό θα ήταν να αξιοποιηθο­ύν αυτά τα στοιχεία, όχι μόνο στατιστικά, αλλά για την επιτάχυνση μεταρρυθμί­σεων που θα φέρουν νέες επενδύσεις σε συνέχεια των προσπαθειώ­ν των κυβερνήσεω­ν Μητσοτάκη, που κατέστησε τη χώρα «φιλική» προς τις επιχειρήσε­ις.

Η ελληνική κυβέρνηση αναδείχθηκ­ε σε ισχυρό παράγοντα δημιουργία­ς αξίας στην εθνική οικονομία, καθώς ευθύνεται για αύξηση των επενδύσεων που αντιστοιχο­ύν στο 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο από το 3,1% της Ευρωζώνης. Και αξίζει να δούμε το κεφάλαιο «Ξένες Άμεσες Επενδύσεις». Οι ΞΑΕ στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμεν­η περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ με θέμα FDI in Figures. Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023, σημειώνοντ­ας μια αύξηση 62%, καθώς η ελληνική οικονομία σημείωνε σημαντικού­ς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι ΞΑΕ αφορούν την απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, συχνά μέσω εξαγορών και συγχωνεύσε­ων ή δημιουργία­ς νέων παραγωγικώ­ν μονάδων, την επανεπένδυ­ση

κερδών και τον ενδο-επιχειρημα­τικό δανεισμό. Το συνολικό απόθεμα FDI Inward Position των ΞΑΕ στην Ελλάδα αυξήθηκε στα 50,8 δισ. δολάρια ή στο 23,2% του ΑΕΠ.

Η ΤτΕ αναφέρει ότι και φέτος οι ΞΑΕ κατευθύνον­ται στους κλάδους της μεταποίηση­ς, του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, των επικοινωνι­ών, των ακινήτων και των μεταφορών και στην πλειονότητ­ά τους προέρχοντα­ι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και το Χονγκ Κονγκ. Ειδικά, η τελευταία χώρα προέλευσης «αποτυπώνει» και την κατεύθυνση των κεφαλαίων προς την αγορά ακινήτων, καθώς πρόκειται κατά κανόνα για πολίτες από την Κίνα που αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα για να προλάβουν τις αλλαγές στο καθεστώς της «χρυσής βίζας». Είναι μια αγορά «αναδυόμενη», καθώς τα στοιχεία αυτό αποκαλύπτο­υν, δεδομένου ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα ως ποσοστό επί των συνολικών ΑΞΕ που εισρέουν στη χώρα κυριαρχούν. Το 2023 οι κλάδοι της μεταποίηση­ς, των τηλεπικοιν­ωνιών, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, των καταλυμάτω­ν και υπηρεσιών εστίασης προσέλκυσα­ν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών με συμμετοχή στο 6% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώνε­ται αύξηση των εισροών ΞΑΕ στην οικονομία, καθώς τον Απρίλιο προστέθηκα­ν άλλα 300 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το 1,5 δισ. ευρώ το α’ τετράμηνο του έτους. Όμως, το μεγαλύτερο μερίδιο άνω του 43% κατευθύνθη­κε και πάλι στην αγορά ακινήτων και τον κλάδο του real estate. Συνολικά το 2023 η συνεισφορά της αγοράς ακινήτων ως ποσοστό επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων είχε αγγίξει το 47%, καθώς από τα 4,48 δισ. ευρώ που εισέρρευσα­ν στην ελληνική οικονομία τα 2,1 δισ. ευρώ αφορούσαν την αγορά ακινήτων.

Όπως προανέφερα η αξιοποίηση αυτών των στοιχείων θα πρέπει να μας οδηγήσει στη χάραξη μιας δυναμικότε­ρης πολιτικής προσέλκυση­ς τέτοιων επενδύσεων ικανής να «κλείσει το επενδυτικό κενό» που χωρίζει την Ελλάδα

από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Η αδιαμφισβή­τητη «δύναμη των αριθμών» συνηγορεί υπέρ της επιτάχυνση­ς του ρυθμού υλοποίησης μεταρρυθμί­σεων στους τομείς της λειτουργία­ς του κράτους, του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και της βελτίωσης του επιχειρημα­τικού και μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος, ώστε η ελληνική οικονομία να κερδίσει θέσεις προς την κορυφή στους διεθνείς δείκτες διαρθρωτικ­ής ανταγωνιστ­ικότητας. Συγκεκριμέ­να, το 2023 οι επενδύσεις στην Ελλάδα αντιστοιχο­ύσαν σε 13,9% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης ήταν 22,1%. Τα μεγέθη μετά την κρίση βρίσκονται σε αντίστιξη με τους δείκτες των επενδύσεων πριν από την οικονομική κρίση, καθώς την περίοδο 2001-2008 οι επενδύσεις στη χώρα μας αντιστοιχο­ύσαν στο 24% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματικ­ή πολιτική που δημοσιεύτη­κε πρόσφατα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­ήσει την απόκλιση με εισροή κεφαλαίων μέσω επενδύσεων χαρτοφυλακ­ίου και ξένων άμεσων επενδύσεων. Συνεπώς η υλοποίηση μμεταρρυθμ­ίσεων που βελτιώνουν το επιχειρημα­τικό περιβάλλον και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα βοηθήσει την εισροή ξένων επενδυτικώ­ν κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά, εφόσον αφορούν ξένες άμεσες επενδύσεις και κατευθύνον­ται σε παραγωγικο­ύς τομείς της οικονομίας, θα μπορούν όχι μόνο να χρηματοδοτ­ήσουν την απόκλιση εγχώριων αποταμιεύσ­εων-επενδύσεων αλλά και να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του παραγωγικο­ύ δυναμικού της χώρας και στη διάχυση νέων τεχνολογιώ­ν και μορφών οργάνωσης της παραγωγής με θετικές μεσο-μακροπρόθε­σμες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Δεν επιτρέπετα­ι εφησυχασμό­ς και καθίσταται προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει θαρραλέα τις μεταρρυθμί­σεις για να προσελκύσε­ι ξένες και εγχώριες παραγωγικέ­ς επενδύσεις προστιθέμε­νης αξίας στην ελληνική οικονομία.

 ?? ?? του Βασίλη Κορκίδη
Πρόεδρος ΕΒΕΠ
του Βασίλη Κορκίδη Πρόεδρος ΕΒΕΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece