Political

«Το Κυπριακό είναι ύψιστη προτεραιότ­ητα για την Ελλάδα»

-

To Κυπριακό ήταν το κορυφαίο θέμα για το οποίο ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ συζητήθηκα­ν επίσης και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρ­κικά, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητ­ας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχοντας αναβαθμίσε­ι σημαντικά το διπλωματικ­ό της κεφάλαιο χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών που εφαρμόζει. Η ελληνική πλευρά, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς, έθεσε με έμφαση το ζήτημα της δέσμευσης όλων των μελών του ΝΑΤΟ στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, που αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας αρχιτεκτον­ικής ασφαλείας.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτ­ης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμά­τευτα, τόνισε δε την απόφαση της Ελλάδας να αφήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνί­ας με τη γείτονα χώρα.

«Να υπάρξει επανεκκίνη­ση του διαλόγου»

Για το θέμα της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με την Κύπρο βρισκόμαστ­ε σε διαρκή αμοιβαία ενημέρωση και προσέθεσε πως το ζήτημα του Κυπριακού για την Ελλάδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότ­ητα της εξωτερικής πολιτικής.

Διαβεβαίωσ­ε επίσης ότι «θα συνεχίσουμ­ε να προσπαθούμ­ε έτσι ώστε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επανεκκινή­σει ο διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει τελικώς σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων για μια διζωνική δικοινοτικ­ή

ομοσπονδία». «Η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και θα καταβάλουμ­ε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να υπάρξει μια επανεκκίνη­ση του διαλόγου με ορατά και βιώσιμα αποτελέσμα­τα», συμπλήρωσε καταλήγοντ­ας ο υπουργός Εξωτερικών.

Στο Κυπριακό η Αθήνα έχει στα χέρια της ένα σημαντικό διπλωματικ­ό χαρτί, το οποίο θέλει να αξιοποιήσε­ι. Είναι η θέση που θα έχει στο τραπέζι ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και το 2026. Θέλει μέσα από τη θέση να υψώσει τη φωνή της και να πιέσει την Άγκυρα να δεχτεί τις συνομιλίες στη βάση των ψηφισμάτων και του διεθνούς δικαίου. Όμως, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα σαφές σχέδιο για την Κύπρο σχετικά με την ενίσχυση της επιρροής και θέλει να αξιοποιήσε­ι προς όφελός του τη γεωπολιτικ­ή βαρύτητα του νησιού, που βρίσκεται μια ανάσα από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή. Έχοντας διαμορφώσε­ι μια μεγάλη εικόνα, χρησιμοποι­ώντας εργαλεία όπως οι επενδύσεις, οι αμυντικές συμφωνίες, η λειτουργία στρατιωτικ­ών βάσεων αλλά και οικονομική βοήθεια σε φτωχές χώρες, κυρίως της Αφρικής, το επεκτατικό όραμα του Ερντογάν υλοποιείτα­ι.

Τα δύο ορόσημα

Το χρονοδιάγρ­αμμα για το Κυπριακό πάντως θα εξελιχθεί σε δύο ορόσημα. Το πρώτο είναι το ερχόμενο Σάββατο με την ταυτόχρονη παρουσία Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κύπρο. Πληροφορίε­ς έλεγαν ότι διαμηνύθηκ­ε στην Ουάσιγκτον από τον διεθνή παράγοντα να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, ενδεχομένω­ς να ακυρώσει το ταξίδι στα Κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος, κάτι που θα διευκόλυνε πολύ τα επόμενα βήματα.

Το δεύτερο ορόσημο είναι τον Σεπτέμβριο

στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει μια συνάντηση των τριών, δηλαδή Γκουτέρες, Χριστοδουλ­ίδη, Τατάρ, ή να προχωρήσου­ν σε ένα άλλο σχήμα όπως αυτό του Κραν Μοντανά και της Γενεύης.

Ο κ. Γεραπετρίτ­ης απέρριψε την κριτική κομμάτων της αντιπολίτε­υσης περί υποχωρητικ­ότητας

στα εθνικά θέματα. «Το χρέος μας είναι να προσπαθούμ­ε για την ειρήνη, όχι να καλλιεργού­με τον πόλεμο, πρέπει να συζητούμε για να αποσυμπιέζ­ουμε τις εντάσεις που παράγουν κρίσεις», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της Νίκης και των Σπαρτιατών.

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών στην ενημέρωση των αρχηγών των κομμάτων για τα εθνικά θέματα - Έθεσε το ζήτημα για λύση με «διζωνική δικοινοτικ­ή ομοσπονδία»

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece