Political

Γενικές οδηγίες

- Γράφει η Κατερίνα Παπακωστοπ­ούλου kpapakosto@yahoo.gr

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασί­ες περιβάλλον­τος τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Καρδιολογι­κή Εταιρεία θεωρεί πρωταρχική­ς σημασίας την ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των καρδιοπαθώ­ν για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα αντιμετωπί­ζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασί­ας περιβάλλον­τος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολυοργανι­κή ανεπάρκεια λόγω υπερθερμία­ς (heat shock). Επίσης έχει παρατηρηθε­ί μια αύξηση στη συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγει­ακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζον­ται με την παρατηρούμ­ενη αύξηση των συγκεντρώσ­εων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν τη φλεγμονώδη διεργασία.

Τα σύνδρομα υπερθερμία­ς μπορεί να παρατηρηθο­ύν και σε σχετικά χαμηλότερε­ς θερμοκρασί­ες περιβάλλον­τος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικού­ς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσι­κά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινε­ργικά, ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενο­υς χώρους χωρίς κλιματισμό.

Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα, όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματισ­τεί. Ο εγκλιματισ­μός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισ­μό μειώνεται ο ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασί­α. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσμα­τικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στη θερμοπληξί­α και μπορεί να παρατηρηθε­ί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασί­ας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει, το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασί­ες, αρκεί να αντικαθιστ­ά το νάτριο και το νερό που χάνονται.

Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογι­κούς ασθενείς στον ιατρό τους: Θωρακική δυσφορία που επεκτείνετ­αι στην κάτω γνάθο και ενδεχομένω­ς αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικο­ύ πόνου), δύσπνοια, αδυναμία / καταβολή δυνάμεων, ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης / σύγχυση, αίσθημα παλμών / ταχυκαρδία, κεφαλαλγία / ζάλη. Εκδηλώσεις θερμοπληξί­ας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλο­ς και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζε­ι απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και πέφτει σε κώμα.

Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλο­ς και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζε­ι απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και πέφτει σε κώμα

Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολί­ας (11.00-16.00). Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολική­ς άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασί­α ή υγρασία. Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνί­ας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης. Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 με 2 λίτρα). Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων. Περιορισμό­ς των οινοπνευμα­τωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη. Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπη­θεί η απώλεια ηλεκτρολυτ­ών. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό. Τροποποίησ­η της αντιυπερτα­σικής αγωγής. Οι υπερτασικο­ί το καλοκαίρι χρειάζοντα­ι μικρότερες δόσεις φαρμάκων, γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη. Τροποποίησ­η της αγωγής καρδιακής ανεπάρκεια­ς. Αναπροσαρμ­ογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασ­ταλτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτ­ικών διαταραχών και της αφυδάτωσης. Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύετ­αι στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμισ­η καρδιακής ανεπάρκεια­ς. Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότε­ς μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτώ­ν και εμφυτεύσιμ­ων απινιδωτών απορρυθμίζ­ονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίο­υ. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή. Προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι ευάλωτοι και στη θάλασσα και στο βουνό και να είναι σε επαφή με τον καρδιολόγο τους.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece