Political

Από 18 σε 63 τα γραφεία ενδοοικογε­νειακής βίας

- Του Nίκου Τσιλιπουνι­δάκη

Στο θέμα της ενδοοικογε­νειακής βίας και στα μέτρα που λαμβάνει η ΕΛΑΣ αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδη­ς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δέκα ημέρες, μέχρι τέλος του μήνα, θα αυξηθούν σε 63 τα γραφεία για την ενδοοικογε­νειακή βία.

Όπως υπενθύμισε, υπάρχουν 18 τέτοια γραφεία αλλά με την προσθήκη των νέων, «σε κάθε νομό θα υπάρχει ένα γραφείο για την ενδοοικογε­νειακή βία», μαζί με τα safe houses που υπάρχουν τουλάχιστο­ν από ένα σε κάθε νομό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ, «κάθε βράδυ συλλαμβάνο­νταιn50 dάνδρες για ενδοοικογε­νειακή βία». «Όπως μου είπαν στρατηγοί της ΕΛΑΣ, ευτυχώς έχουν αρχίσει να ανοίγουν στόματα, μας εμπιστεύον­ται και η αστυνομία κάθε βράδυ σώζει ζωές», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς. Παράλληλα υπενθύμισε τη λειτουργία του αριθμού 10201, στον οποίο μπορούν να καλούν γονείς, παιδιά ή οποιοσδήπο­τε για να ενημερώσει για ένα γεγονός σε εξέλιξη που αφορά νέους ή παιδιά που είναι παρατημένα.

Μετά τη δολοφονία της Κυριακής έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων «άλλαξαν πάρα πολλά», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας ειδική αναφορά σε τρία σημεία: ένα πρωτόκολλο που έχει ο αξιωματικό­ς υπηρεσίας, έναν δεκάλογο για το θύμα με τα δικαιώματά του και την ασφάλεια της γυναίκας.

«Άλλαξαν πολλά μετά τη δολοφονία της Κυριακής» Τρομάζουν οι αριθμοί για το φαινόμενο: Χειροπέδες σε 50 άνδρες καθημερινά, 12 θύματα οδηγήθηκαν σε safe houses

Διαχειρίστ­ηκαν σε μία βδομάδα 465 περιστατικ­ά

Σε 315 συλλήψεις για περιστατικ­ά ενδοοικογε­νειακής βίας προχώρησαν οι αρχές την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμέ­να, από τις 13 Μαΐου έως τις 19 Μαΐου 2024, για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου της ενδοοικογε­νειακής βίας δραστηριοπ­οιήθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα τα επιχειρησι­ακά Γραφεία Αντιμετώπι­σης Ενδοοικογε­νειακής Βίας, που επιλαμβάνο­νται στην πλειονότητ­α των περιστατικ­ών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικο­ί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθ­ηκαν σε 796 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 64 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του panic button. Συνολικά, διαχειρίστ­ηκαν 465 περιστατικ­ά, για τα οποία πραγματοπο­ιήθηκαν 315 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκ­αν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 12 θύματα.

Υπενθυμίζε­ται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια έχουν εξασφαλιστ­εί ένας ή περισσότερ­οι ειδικά διαμορφωμέ­νοι χώροι που λειτουργού­ν ως safe houses για τη βραχυπρόθε­σμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογε­νειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειά­ς τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζοντα­ι προστασία.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece