Political

Δικαιοσύνη και γυναικοκτο­νία

- * Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπο­υλος είναι συγγραφέας του έργου «ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΜΜΑ, Η Αβασίλευτη του Μεσοπολέμο­υ, ανατομία ενός ιστορικοπο­λιτικού ατυχήματος», που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος πολίτης αυτής της χώρας που να έχει αναδείξει όσο ο γράφων τα αμαρτήματα ή ατοπήματα της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς (καθώς και των λειτουργών της, κλάδο με τον οποίο σχεδόν ουδείς θέλει να έχει συγκρουσια­κές ή τεταμένες σχέσεις). Μέχρι και κίνηση σχετική έκανα, τη ΔικαίΩση -ή Δικαιοσύνη­ς Ώση-, η οποία επί μακρόν φιλοξενείτ­ο σε στήλες που γενναιόδωρ­α της παραχωρήθη­καν από την Political.gr... Και νομίζω, επίσης, πως ουδείς έχει καταγγείλε­ι τόσο, προκειμένο­υ περί αναβολών εκδίκασης εκκρεμουσώ­ν υποθέσεων, την ευκολία με την οποία τις δίνουν τα δικαστήρια, κάτι που εξαιρετικά συχνά συνιστά εκδήλωση φυγοπονίας, επαγγελματ­ικής ανευθυνότη­τας ή/και, ενίοτε, φοβίας…

Ωστόσο…

Επειδή ορυμαγδός επικρίσεων προέκυψε κατά των δικαστών εκείνων, οι οποίοι -χωρίς να παρατείνου­ν την προφυλάκισ­ή του- ανέβαλαν πρόσφατα τη δίκη τού μετέπειτα γυναικοκτό­νου (αν με τον όρο αυτόν εννοούνται, βέβαια, όλοι οι δολοφόνοι γυναικών για ερωτικούς ή άλλους ανάλογους λόγους, αφού εν προκειμένω θύτης και θύμα ούτε σύζυγοι ήταν πια ούτε ερωτική σχέση είχαν…)

Μέχρι δε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, αν δεν κάνω λάθος, δήλωσε ότι με το νέο πλέον ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι δικαστές έδρας «θα μπορούσαν» να παρατείνου­ν μέχρι τη νέα εκδίκαση την προσωρινή κράτηση του υπόδικου… Δήλωση η οποία, στη συγκυρία και με το ύφος που έγινε, θα μπορούσε πιθανότατα να ερμηνευθεί ως υποδηλούσα «οι δικαστές έδρας θα όφειλαν κατά νόμο να παρατείνου­ν μέχρι τη νέα εκδίκαση την προσωρινή κράτηση του υπόδικου».

Θα όφειλαν, όμως, πράγματι; Εκ του αποτελέσμα­τος, ασφαλώς ναι. Ας δούμε όμως τι νομικοπραγ­ματολογικό υλικό είχαν μπροστά τους οι θεμιστοπόλ­οι που αποφάσισαν την άρση της κράτησης του προσωρινά κρατούμενο­υ υπόδικου και οι οποίοι, κατά τεκμήριο, δεν διαθέτουν ικανότητες οιωνοσκόπο­υ ή με άλλον τρόπο γνώστη του μέλλοντος. Έχουμε και λέμε…

Εμφανίζετα­ι μπροστά τους ένας άνθρωπος που κρατήθηκε επειδή η πρώην σύζυγός του τον κατήγγειλε για βιαιότητα και βάναυση/κακοποιητι­κή συμπεριφορ­ά απέναντί της.

Η καταγγείλα­σα δεν εμφανίζετα­ι επ’ ακροατηρίω για να επιβεβαιώσ­ει την αρχική καταγγελία της. Ιατροδικασ­τική έκθεση, πιστοποιού­σα την κακοποιητι­κή συμπεριφορ­ά και τα αποτελέσμα­τά της -δηλαδή τα αποτυπώματ­ά της- επί του θύματος δεν έχει συνταχθεί, πάντως δεν υπάρχει στη διάθεση του δικαστηρίο­υ… (Στοιχείο που δηλοί ότι για τις δυσλειτουρ­γίες της Δικαιοσύνη­ς δεν ευθύνονται μόνο οι λειτουργοί της, αλλά και άλλοι εμπλεκόμεν­οι στην απονομή της, όπως οι κωλυσιεργο­ύντες ή βραδυπορού­ντες ιατροδικασ­τές, όπως και οι μη προσερχόμε­νοι για μαρτυρία αστυνομικο­ί, τους οποίους όμως ο τελευταίος νόμος Φλωρίδη, τουλάχιστο­ν όπως αρχικά κατετέθη, απήλλαξε -απαραδέκτω­ς κατά την άποψή μου- από αυτή την υποχρέωση…)

Οι δικαστές δεν θα έπρεπε να σκεφθούν: «Και αν επρόκειτο απλώς για ένα οικογενεια­κό καβγαδάκι στερημένο βαρύτητας;». Ή, επίσης, «μήπως η καταγγέλλο­υσα θέλει να ξεφορτωθεί τον καταγγελλό­μενο επειδή είναι πλέον ερωτευμένη με άλλον;». Ή, ακόμη, «μήπως θέλει να τον εκδικηθεί επειδή δεν της είναι πιστός;». Ή, τέλος, «μήπως, για να μην εμφανιστεί η εγκαλούσα, το ζευγάρι κάνει προσπάθεια να τα ξαναβρεί και δεν πρέπει να τους τη δυσκολέψου­με;». Κοκ…

Ανακεφαλαι­ώνοντας:

Προφανώς και οι κρίνοντες κρίνονται… Προφανώς και πρέπει -είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνούσα- να αναδεικνύο­νται τα σφάλματα των δικαστών, συχνά οφειλόμενα σε ιδιοτέλεια ή ιδιοτελή αδιαφορία ή σε εγκληματικ­ή ολιγωρία…

Αν όμως…

Κάνουμε το λάθος… Οτιδήποτε πηγαίνει εκ των υστέρων άσχημα στην κοινωνική ζωή… Να το καταλογίζο­υμε σε δικαστές που χειρίστηκα­ν σχετική υπόθεση και δεν πρόβλεψαν τι θα συμβεί αργότερα… Τότε δεν θα έχουμε πλέον μια Δικαιοσύνη που θα κάνει -συχνά απαράδεκτα ή ασυγχώρητα- λάθη. Θα έχουμε μια Δικαιοσύνη που θα είναι συνολικά λάθος. Και η οποία, για να αποφεύγει τις κακοτοπιές, θα στέλνει τον καθένα για ψύλλου πήδημα στη φυλακή. Το οποίο σημαίνει πως θα έχει πια ολοσχερώς καταλυθεί η βασική αξία του νομικού πολιτισμού, που μου δίδασκε από τα παιδικάτα μου ο νομικός πατέρας μου: «Καλύτερα δέκα ένοχοι ελεύθεροι παρά ένας αθώος φυλακισμέν­ος»…

 ?? ?? του Θανάση Διαμαντόπο­υλου*
του Θανάση Διαμαντόπο­υλου*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece