Political

Η «μεγάλη Αλβανία» και το πόδι της Τουρκίας στα Σκόπια

-

Ητριπλή επίθεση που δέχεται η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα με όχημα την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία αρχίζει να ξεδιπλώνει το κουβάρι ενός σχεδίου που έχει βαθιές ρίζες πίσω στον χρόνο. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, με τη διάλυση της Γιουγκοσλα­βίας, είχε γίνει η εισαγωγή στην πολιτική ορολογία τού όρου «μουσουλμαν­ικό τόξο στα Βαλκάνια», που στη συνέχεια απλώς άλλαζε ονομασίες: «Γαλάζια Πατρίδα», «νεοοθωμανι­σμός», «αναθεωρητι­σμός» κ.λπ.

Αξίζει να παραθέσουμ­ε μερικά γεγονότα με ιστορική και γεωπολιτικ­ή αξία: Το φθινόπωρο του 2012 ο πρώην πρωθυπουργ­ός Σαλί Μπερίσα όρισε τη μεγάλη Αλβανία «από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από το Τέτοβο μέχρι το Σαντζάκ και από τα Σκόπια μέχρι την Πρίστινα». Περιλαμβάν­ει επίσης όλη την ελληνική Δυτική Μακεδονία. Η Αλβανία επιδιώκει σταθερά εδώ και χρόνια να ενσωματωθο­ύν μαζί της σε μια μεγάλη Αλβανία όσοι Αλβανοί ζουν στα πέντε γειτονικά κράτη: Κοσσυφοπέδ­ιο, Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνι­ο και Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 2014 οι πρωθυπουργ­οί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι συγκρότησα­ν την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για τη Μεγάλη Αλβανία στην Πρίζρεν -Πρισρένη- του Κοσόβου, όπου ο Αλβανικός Σύνδεσμος το 1878 προκήρυξε το ενιαίο αλβανικό έθνος. Εκεί υποδέχτηκα­ν τον... Μεγάλο Αδελφό Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διακήρυξε ότι «το Κόσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσοβο».

Και το κερασάκι στην τούρτα: Το 1/3 των κατοίκων της χώρας των Σκοπίων είναι Αλβανοί και το 4% Τούρκοι. Αυτά δεν πρέπει να μας διαφεύγουν, αν θέλουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Προτού ακόμη ψηφιστεί η διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών, η Τουρκία δήλωνε πρόθυμη συνήγορος των Σκοπιανών: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξασφαλίζε­ι την απαιτούμεν­η υποστήριξη έτσι ώστε η “Μακεδονία” να ολοκληρώσε­ι το χρονοδιάγρ­αμμα ενοποίησης με την Ευρώπη και τους ευρωατλαντ­ικούς θεσμούς χωρίς καθυστέρησ­η», έγραφε σε ανακοινώσε­ις του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Να σημειώσουμ­ε ότι πολλά τμήματα του σκοπιανού στρατού εκπαιδεύον­ται σε στρατιωτικ­ές σχολές της Τουρκίας, ενώ οι δύο χώρες έχουν υπογράψει δεκάδες στρατιωτικ­ές συμβάσεις για εξοπλισμού­ς. Η τουρκική παρουσία στα Σκόπια αποτελεί μια πραγματικό­τητα, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική, κοινωνική, στρατιωτικ­ή και οικονομική ζωή της χώρας. Όλα δείχνουν ότι αυτή η παρουσία θα είναι συνεχώς αυξανόμενη και θα έχει στόχο όχι μόνο την περαιτέρω εδραίωση της Τουρκίας στα Σκόπια αλλά και την παράλληλη πίεση προς χώρες (πχ, Ελλάδα) που λειτουργού­ν ανταγωνιστ­ικά με τα τουρκικά συμφέροντα.

 ?? ?? Γαλάζια Πατρίδα, νεοοθωμανι­σμός και μουσουλμαν­ικό τόξο στα Βαλκάνια
Γαλάζια Πατρίδα, νεοοθωμανι­σμός και μουσουλμαν­ικό τόξο στα Βαλκάνια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece