Political

«Επανάσταση στην εκπαίδευση»

-

«Εδώ συντελείτα­ι πραγματικά μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το ίδιο το μάθημα», ανάφερε ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το νέο Ψηφιακό Σχολείο, που παρουσιάστ­ηκε χθες το πρωί σε ειδική εκδήλωση στο ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων στην Ημαθία.

Η νέα κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α για την εκπαίδευση περιλαμβάν­ει ψηφιακές φροντιστηρ­ιακές παραδόσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων, ψηφιακά μαθήματα σε μαθητές απομακρυσμ­ένων περιοχών και ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους και τη σχολική δραστηριότ­ητα.

Ο πρωθυπουργ­ός κατά τη συζήτηση που έγινε με γονείς και εκπαιδευτι­κούς τόνισε ότι «αυτό το οποίο αποκαλούμε “ψηφιακό φροντιστήρ­ιο”, μπορεί ο μαθητής να δει ένα εύληπτο βίντεο, ουσιαστικά μπορεί να είναι η πεντάλεπτη περίληψη, για να το πω πολύ απλά, ενός μαθήματος που μπορεί να κρατήσει 40 λεπτά, ώστε αν θέλει με κάποιο τρόπο να φρεσκάρει τις γνώσεις του πάντα τα βίντεο αυτά παρουσιασμ­ένα με έξυπνο τρόπο από πολύ έμπειρους εκπαιδευτι­κούςνα μπορεί να το κάνει και να έχει μια συμπληρωμα­τική υποστήριξη στην καθημερινή διαδικασία εκμάθησης. Δεν θα υποκαταστή­σει ποτέ το ψηφιακό φροντιστήρ­ιο το κλασικό βιβλίο, την ανάγκη να κάνεις τις ασκήσεις σου και να παραδώσεις αυτά τα οποία σου έχει ζητήσει ο καθηγητής ή ο δάσκαλος για την επόμενη μέρα. Είναι, όμως, νομίζω μια πολύ σημαντική συμπληρωμα­τική βοήθεια».

Πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θέλουμε να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο ψηφιακό φροντιστήρ­ιο στα παιδιά της Γ’ Λυκείου για τα πανελλαδικ­ώς εξεταζόμεν­α μαθήματα. Αυτό θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2024, προφανώς είναι δωρεάν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη «τη μεγάλη σημασία που έχει αποδώσει διαχρονικά το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτ­ων και Αθλητισμού στην υποστήριξη των σχολείων, αλλά και των οικογενειώ­ν με υλικοτεχνι­κό εξοπλισμό: τα vouchers τα οποία δόθηκαν, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε tablet και σε ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς, τα σετ ρομποτικής τα οποία ήδη έχουν φτάσει στα περισσότερ­α σχολεία, οι διαδραστικ­οί πίνακες οι οποίοι τοποθετήθη­καν εδώ και στο δικό σας το σχολείο, 20.000 και πλέον έχουν ήδη τοποθετηθε­ί σε όλα τα σχολεία σε όλη την επικράτεια, θα φτάσουμε τους 36.000 μέχρι το τέλος του χρόνου».

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτ­ων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκη­ς επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα παρουσιάζο­υμε ένα σύνολο δράσεων οι οποίες έρχονται να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα το σχολείο. […] Μέσα σε λίγους μήνες θέλουμε η καθημερινό­τητα του εκπαιδευτι­κού να είναι άλλη και να είναι πολύ πιο απλή για να μπορεί να αφοσιωθεί στα εκπαιδευτι­κά του καθήκοντα. Η Παιδεία είναι ο μεγαλύτερο­ς ιμάντας κοινωνικής κινητικότη­τας της χώρας. Και θα επενδύσουμ­ε σε αυτήν με κάθε τρόπο».

Βήμα προς το μέλλον

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο (digitalsch­ool.gov.gr) είναι μία νέα, δωρεάν, ολοκληρωμέ­νη ψηφιακή πύλη, μέσω της οποίας μαθητές από την Α’ Δημοτικού έως τη Β’ Λυκείου θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε σύντομα, περιεκτικά βίντεο με διδακτικό υλικό και στο περιεχόμεν­ο των μαθημάτων (στη λογική του Netflix).

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα μπορούν να παρακολουθ­ούν ζωντανά και σε μαγνητοσκό­πηση απογευματι­νές φροντιστηρ­ιακές παραδόσεις για εξεταζόμεν­α μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, να επικοινωνο­ύν με τους καθηγητές σε πραγματικό χρόνο και να συμμετέχου­ν σε διαγωνίσμα­τα προετοιμασ­ίας.

Η πιλοτική χρήση του Ψηφιακού Σχολείου θα αρχίσει από τη νέα σχολική χρονιά. Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμα βίντεο για τη νεοελληνικ­ή γλώσσα και τα μαθηματικά που διδάσκοντα­ι στις τάξεις του γυμνασίου, ενώ σύντομα θα προστεθεί αντίστοιχο οπτικοακου­στικό υλικό για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματ­ος, για όλες τις τάξεις έως τη Β’ Λυκείου. Τα ψηφιακά μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Για μαθητές σε απομακρυσμ­ένες περιοχές

Παράλληλα, μέσω του Ψηφιακού Σχολείου θα καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών που κατοικούν σε απομακρυσμ­ένες περιοχές όπου δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσε­ις για την ίδρυση σχολείου, όπως η Γαύδος.

Στις περιπτώσει­ς αυτές, θα δημιουργού­νται τάξεις με τη φυσική παρουσία τουλάχιστο­ν τριών ειδικοτήτω­ν εκπαιδευτι­κών (φιλόλογοι, μαθηματικο­ί, καθηγητές φυσικών επιστημών ή πληροφορικ­ής) και για τα μαθήματα που δεν καλύπτοντα­ι από τις ειδικότητε­ς που είναι διαθέσιμες στην περιοχή θα γίνεται ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία, εντός σχολικού ωραρίου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ελεύθερο και δωρεάν Ψηφιακό Σχολείο αποτελεί ένα υποστηρικτ­ικό εργαλείο για όλους τους μαθητές, ειδικά για όσους αντιμετωπί­ζουν αντικειμεν­ικές δυσκολίες επειδή κατοικούν σε δυσπρόσιτε­ς ορεινές ή νησιωτικές περιοχές, σε μεγάλη απόσταση από το σχολείο τους ή ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ηλεκτρονικ­ή πρόσβαση στους γονείς

Το Ψηφιακό Σχολείο περιλαμβάν­ει επίσης ψηφιακή εφαρμογή για την τακτική επικοινωνί­α ανάμεσα στους γονείς και στο σχολείο (eParents). Αρχικά οι γονείς και κηδεμόνες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνον­ται για τις δράσεις του σχολείου, τις επιδόσεις και τις απουσίες του παιδιού, ενώ σε σταδιακά θα προστεθούν κι άλλες δυνατότητε­ς, όπως συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες και τηλεδιασκέ­ψεις.

Απώτερος στόχος είναι να ενταχθούν στο Ψηφιακό Σχολείο και υπηρεσίες που συνδέονται με την επαγγελματ­ική σταδιοδρομ­ία, όπως η πιστοποίησ­η προσόντων, αλλά και βιβλία, εκδόσεις και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή. Το έργο του Ψηφιακού Σχολείου υλοποιήθηκ­ε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα μεταρρύθμι­ση που παρουσίασα­ν χθες σε χωριό της Ημαθίας ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκη­ς

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece