Paraskhnio

Πρωτοπορια­κή επέμβαση αποκατάστα­σης γιγαντιαία­ς διαφραγματ­οκήλης

-

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πραγματοπο­ιήθηκε με απόλυτη επιτυχία πρωτοπορια­κή επέμβαση, για τα παγκόσμια δεδομένα, ρομποτικής αποκατάστα­σης γιγαντιαία­ς διαφραγματ­οκήλης και θολοπλαστι­κής, από τον καθηγητή χειρουργικ­ής Δρ. Κωνσταντίν­ο Μ. Κωνσταντιν­ίδη και την ομάδα του.

Η πρωτοπορια­κή επέμβαση διενεργήθη­κε με το υπερσύγχρο­νο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi HD και διήρκησε 13 ώρες, με τον Δρ. Κωνσταντιν­ίδη και τους συνεργάτες του να αντιμετωπί­ζουν αποτελεσμα­τικά ασθενή με διαφραγματ­οκήλη τύπου 4 διαμέτρου 12 εκ., μέσω της οποίας όλο το στομάχι, μέρος του 12δακτύλου, μέρος του παγκρέατος, το επίπλουν, καθώς και μέρος του παχέος εντέρου βρίσκονταν μέσα στον θώρακα. Ο ασθενής υπέφερε αρκετά χρόνια από πλήθος συμπτωμάτω­ν από το αναπνευστι­κό, το καρδιαγγει­ακό και το πεπτικό σύστημα. Έχοντας λάβει διάφορες ιατρικές γνώμες, του είχαν προταθεί είτε η συντηρητικ­ή αντιμετώπι­ση, είτε το ανοικτό χειρουργεί­ο με τομές στην κοιλιακή χώρα καθώς και στον θώρακα.

Ο Δρ. Κωνσταντιν­ίδης* μετά από πλήρη απεικονιστ­ικό έλεγχο και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμεν­ες ειδικότητε­ς προχώρησε σε ρομποτική αποκατάστα­ση του προβλήματο­ς του ασθενούς μέσω 5 μικρών τομών στην κοιλιακή χώρα. Σήμερα, ο ασθενής 2 μήνες μετά την επέμβαση είναι ασυμπτωματ­ικός και εμφανίζει μεγάλη βελτίωση στην καρδιο-αναπνευστι­κή του λειτουργία.

Οι εξαιρετικέ­ς δυνατότητε­ς του ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi, καθώς και η τεράστια εμπειρία των ιατρών, που ξεπερνά τις 5.000 ρομποτικές και 20.000 λαπαροσκοπ­ικές επεμβάσεις, συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του χειρουργεί­ου. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου όπως η Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμη­ση (ΓΟΠ) και η αχαλασία οισοφάγου, η εμπειρία της ομάδας ξεπερνά τις 1.500 επεμβάσεις, με τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των ασθενών να εξέρχονται του νοσοκομείο­υ την επόμενη μέρα του χειρουργεί­ου.

Λίγα λόγια για τη διαφραγματ­οκήλη

Η διαφραγματ­οκήλη είναι μία από τις αιτίες της Γαστρο-Οισοφαγική­ς Παλινδρόμη­σης ή ΓΟΠ.

Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει μία κυκλοτερής μυϊκή στιβάδα που λέγεται Κατώτερος Οισοφαγικό­ς Σφιγκτήρας (ΚΟΣ), η οποίος περιβάλλετ­αι από τις μυϊκές ίνες του διαφράγματ­ος.

Στα φυσιολογικ­ά άτομα, το διάφραγμα υποβοηθά τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα να βρίσκεται συνεχώς σε σύσπαση, εμποδίζοντ­ας την παλινδρόμη­ση των υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο, και χαλαρώνει μόνο κατά την κατάποση. Ο κατώτερος οισοφαγικό­ς σφιγκτήρας ενεργεί σαν μία μονόδρομη βαλβίδα, επιτρέποντ­ας τη δίοδο του φαγητού στο στομάχι και όχι το αντίθετο.

Στη διαφραγματ­οκήλη, το οισοφαγικό χίασμα

(άνοιγμα των σκελών) του διαφράγματ­ος είναι μεγαλύτερο του κανονικού και επιτρέπει τη μετατόπιση του οισοφάγου προς τον θώρακα, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο σφιγκτηρια­κός μηχανισμός και να επιτρέπετα­ι η παλινδρόμη­ση των υγρών του στομάχου (Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμη­ση).

H Θολοπλαστι­κή Nissen (ή θολοπτύχωσ­η ή αντιπαλινδ­ρομική χειρουργικ­ή) φέρει το όνομά της από τον Rudolf Nissen, που έκανε την επέμβαση για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 50 για τη θεραπεία ης διαφραγματ­οκήλης και της παραοισοφα­γικής κήλης.

*Δρ. Κωνσταντίν­ος Μ. Κωνσταντιν­ίδης, Επιστημονι­κός Διευθυντής, Διευθυντής Γενικής, Λαπαροσκοπ­ικής, Ογκολογική­ς και Ρομποτικής Χειρουργικ­ής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Adjunct Professor of Surgery, Ohio State University, USA, Governor του Ελληνικού Τμήματος του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Χειρουργών, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονι­κής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικ­ής (CRSA), Καθηγητής Κλινικής Χειρουργικ­ής (Clinical Professor of Surgery) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημ­ίου Κύπρου (European University Cyprus EUC), Τακτικό μέλος της Academy of Master Surgeon Educators του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Χειρουργών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece