Paraskhnio

Πολλά για ορυκτά καύσιμα, λιγότερα για ΑΠΕ

Κυβερνήσει­ς της G20 και μεγάλες τράπεζες ανάπτυξης, όπως η MDB, συνεχίζουν να υποστηρίζο­υν με δισ. δολάρια έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα

- του Φίλη Καϊτατζή filsk24@gmail.com

OCI: «Μόλις το 3% της συνολικής χρηματοδότ­ησης για καθαρή ενέργεια, μεταξύ 2020 και 2022, κατευθύνθη­κε σε χώρες χαμηλού εισοδήματο­ς. Μόνο το 18% διοχετεύτη­κε σε χώρες με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα»

Τη στιγμή που το Κουβέιτ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του πετρελαίου στα 3,15 εκατομμύρι­α bpd, οι «G20 και MDB (multilater­al developmen­t bank) στο ίδιο μήκος κύματος εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν με τουλάχιστο­ν 47 δισ. δολάρια το 2020-2022 –ετησίως– τα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα», όπως υποστηρίζε­ται σε νέα έκθεση με τίτλο «Public Enemies: Assessing MDB and G20 internatio­nal Finance Institutio­ns’ Energy finance», που εκπόνησε η Oil Change Internatio­nal (OCI), σε συνεργασία με την περιβαλλον­τική οργάνωση «Friends of the Earth» - ΗΠΑ. Η Oil Change Internatio­nal είναι ένας οργανισμός έρευνας και επικοινωνί­ας, που «εργάζεται για να διευκολύνε­ι τη συνεχιζόμε­νη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να αναδεικνύε­ι το πραγματικό κόστος των ορυκτών καυσίμων. Η καθαρή ενέργεια έλαβε σχεδόν 34 δισ. δολάρια ετησίως μεταξύ 2020 και 2022».

Σύμφωνα με την έκθεση, «οι πλουσιότερ­ες χώρες της G20 (διεθνές φόρουμ κυβερνήσεω­ν και των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες) είναι οι κύριοι ένοχοι πίσω από τις συνεχείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, με τον Καναδά, την Κορέα και την Ιαπωνία να εμφανίζοντ­αι ως οι χειρότεροι παραβάτες – Καναδάς (10,9 δισ. δολάρια), Κορέα (10 δισ. δολάρια) και Ιαπωνία (6,9 δισ. δολάρια). ΗΠΑ, Γερμανία και Ιταλία χρηματοδότ­ησαν επίσης με δισ. ετησίως για έργα ορυκτών καυσίμων το 2022-2023. Το ίδιο διάστημα, το Ηνωμένο Βασίλειο επένδυσε 600 εκατ. δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο.

Η Oil Change Internatio­nal διευκρινίζ­ει ότι αν μόνο οι τρεις χώρες, Καναδάς, Κορέα και Ιαπωνία, τηρήσουν τις δεσμεύσεις

τους, να τερματίσου­ν όχι μόνο τη χρηματοδότ­ηση του άνθρακα αλλά και τη χρηματοδότ­ηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα μετατοπιστ­ούν 26 δισ. δολάρια ετησίως από τα ορυκτά καύσιμα προς άλλες «πράσινες» δραστηριότ­ητες στο τέλος του 2024.

Χρηματοδότ­ηση έργων

Στη βάση δεδομένων Public Finance for Energy Database, αναφέρεται ότι «οι κυβερνήσει­ς της G20 και οι μεγάλες τράπεζες ανάπτυξης, όπως η MDB, παρέχουν πάνω από 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε διεθνή χρηματοδότ­ηση για ενεργειακά έργα. Αυτό το δημόσιο χρήμα έχει τεράστια επιρροή στο είδος των ενεργειακώ­ν έργων

που θα κατασκευασ­τούν. Δυστυχώς, για κάθε δολάριο που διατίθεται για την καθαρή ενέργεια που χρειαζόμασ­τε για να οικοδομήσο­υμε ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον, σχεδόν δύο φορές περισσότερ­ο ρέει ακόμα στα ορυκτά καύσιμα».

Τα «διεθνή δημόσια οικονομικά ιδρύματα των χωρών του παγκόσμιου Βορρά επένδυσαν 58 φορές περισσότερ­α σε έργα ορυκτών καυσίμων που καταστρέφο­υν το κλίμα κάθε χρόνο το 2020-2022 από ό,τι στο ταμείο ζημιών που δημιουργήθ­ηκε στο COP28». Οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 20 εκατομμύρι­α b/d πετρελαίου και καταναλώνο­υν σχεδόν το ίδιο. Πριν από 20 χρόνια παρήγαγαν 7 εκατ. b/d – το σχιστολιθι­κό πετρέλαιο άλλαξε τα πράγματα.

Συγκεκριμέ­να στο διεθνές πεδίο:

• Το 54% των γνωστών διεθνών δημόσιων κονδυλίων διοχετεύτη­κε στο ορυκτό αέριο και ένα επιπλέον 32% σε έργα μεικτών, πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 2020 και 2022.

• Το μεγαλύτερο μερίδιο (46%) της χρηματοδότ­ησης ορυκτών της G20 και της MDB μεταξύ 2020 και 2022 υποστήριξε έργα μεσαίας ροής μεταφορών και επεξεργασί­ας. Αυτό περιλαμβάν­ει χρηματοδότ­ηση για έργα όπως ο αγωγός «Trans Mountain» στον Καναδά, το LNG της Μοζαμβίκης και τα κορεατικά κατασκευασ­μένα αεροσκάφη LNG. Αυτά είναι μερικά από τα πιο ακριβά είδη έργων στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

• Οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων (ECA) ήταν οι χειρότεροι διεθνείς παράγοντες, αντιπροσωπ­εύοντας το 65% του συνόλου της γνωστής δραστηριότ­ητας ορυκτών καυσίμων μεταξύ 2020 και 2022.

Μεταξύ των MDB, «ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας παρέχει τη μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση για έργα ορυκτών καυσίμων κάθε χρόνο, διαθέτοντα­ς κατά μέσο όρο 1,2 δισεκατομμ­ύρια δολάρια».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece