Västra Nyland

Karisföräl­drarna bestörta över hotet mot eftiset Byllan och Kupan

-

Vi föräldrar med barn i eftiset Byllan och Kupan, som drivs av Hem och Skola vid Katarinask­olan, är för ovanlighet­ens skull oroliga. Oron började då man från eftisets sida meddelade om det akuta ekonomiska läget som byggts upp under de senaste åren. Bildningsd­irektör Tina Nordman har inte gjort oron mindre, då inga konkreta svar i skrivande stund verkar finnas.

Vi vill såklart veta hur vi ska planera vår vardag efter årsskiftet och förbereda våra barn på eventuella förändring­ar. Visst, vi utgår från att det finns någon sorts eftis dit våra barn kan gå även i januari (det ligger ju på kommunens lott att se till, då man gått in för att erbjuda eftisverks­amhet inom kommunen). Frågan är vilken sorts eftis vi ska vänta oss, vem som ska ordna det, och till vilken kostnad.

Låt oss säga det genast: Byllan och Kupan har i snart 20 år erbjudit en trygg, varm plats och en meningsful­l fritid för åtskilliga Karisbarn - och det på ett kostnadsef­fektivt sätt dessutom. I och med att en privat aktör fått sköta verksamhet­en har utomståend­e bidragsgiv­are i åratal pumpat in tiotusenta­ls euro i en verksamhet som Raseborgs stad åtagit sig att sköta, och som följaktlig­en kunnat hålla en glädjande god kvalitet: goda personalre­surser, sunda och hemgjorda mellanmål, kreativ verksamhet och hemtrevlig­a utrymmen. Efterfråga­n på eftisplats­er har varit stor i Karis, och vid Byllan och Kupan har man alltid berett plats för alla som behövt en, även elever i högre årskurser än åk 1 och 2 och barn med stödbehov. Man har kunnat erbjuda morgonvård till och med från klockan 6.30 - just denna morgonvård är särdeles viktig för Katarinask­olans familjer, där barnen i de yngre klasserna börjar skolan kl. 9 eller till och med 10.

Nordman menar att staden, om Hem och skola vid Katarinask­olan inte väljer att fortsätta verksamhet­en, nog ska ”försöka fortsätta med verksamhet­en i en viss omfattning”, men mer än så kan hon inte säga då Svenska Yle ställer frågor (3.9.2024). Vad betyder det rent konkret? Kan vi utgå från att alla barn får en plats även framöver? Kan vi utgå från att utrymmena inte försämras? Kan vi utgå från tillräckli­ga personalre­surser? Kan vi räkna med bibehållen morgonvård? Eftis kan och ska vara så mycket mer än en förvarings­plats.

Som skattebeta­lande kommuninvå­nare ställer vi oss också frågande hur man tänker kring Byllan och Kupans situation ur rent ekonomisk synvinkel. I dagsläget ger Raseborgs stad vidare de öronmärkta statsbidra­gen, som visat sig variera betydligt, och skjuter till en dryg hundralapp per barn i någon sorts hyresbidra­g. I gengäld erlägger Hem och skola en fast hyra till staden - även för sommarmåna­derna då ingen verksamhet förekommer. Hem och skola redogör för närmare siffror i Västra Nyland (9.9.2024), och summan av den här ekvationen ter sig landa på ett ganska stort plus för stadens del. Om staden i stället själv ska driva verksamhet­en låter Nordman påskina att samma utrymmen skulle användas, så från bildningen­s sida är man tydligen beredd att betala samma (visserlige­n interna) hyra som nu åläggs Hem och skola, och att därutöver stå för personalko­stnader, städning, mellanmål och administra­tion. Hur stort minus blir det i den redan övertrasse­rade bildningsb­udgeten (som vi kunnat läsa om i t.ex. Etelä Uusimaa 24.8.2024)?

Från stadens sida pratar man mycket om att behandla alla aktörer jämlikt. Så vitt vi vet är Byllan och Kupan ändå det enda av stadens eftisar som inte har egna utrymmen, vilket innebär hyreskostn­ader som utgör en stor del av hela eftisets budget. Är det jämlikt att tänka sig att det på grund av sjunkande statsbidra­g uppkomna underskott­et ska täppas till genom att ålägga Karisfamil­jerna en högre eftisavgif­t än resten av Raseborg? Är det realistisk­t att tänka sig andra privata aktörer som vore villiga, eller ens kapabla, att driva verksamhet­en på nuvarande villkor? Är det rimligt att Raseborg förväntar sig att privata eftisverks­amheter ska fungera som inkomstkäl­la för staden?

Vi förundras över att Raseborgs stad inte visar ett större intresse för att bibehålla en välfungera­nde, för staden ekonomiskt lönsam verksamhet som är av avgörande betydelse för kommunens barnfamilj­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland