Västra Nyland

Sjundeå ber staten om mera pengar

Sämre ekonomi tvingar Sjundeå att strama åt och ansöka om mera statsunder­stöd. Det förutsätte­r balanserin­gsåtgärder.

- Mira Strandberg mira.strandberg@vastranyla­nd.fi

Det är inte kris just nu, men det är bättre att förbereda sig i god tid än att sen måste göra något verkligt drastiskt om läget blir sämre.

Kommunstyr­elsen i Sjundeå beslutade i måndags att kommunen ska ansöka om en halv miljon extra statsbidra­g. Orsaken är kommunen kommer att göra ett sämre resultat än väntat. Enligt prognoser kommer förlusten för i år att ligga på nästan en miljon euro.

– Det är inte kris just nu men det är bättre att förbereda sig i god tid än att sen måste göra något verkligt drastiskt om läget blir sämre, säger styrelseor­dförande Maria Koroma-Hintikka (Saml.).

Efter social- och hälsovårds­reformen är kommunens budget euromässig­t mycket mindre.

– Det betyder att även en mindre förlust är större än tidigare i relation till hela budgeten.

Letar sparobjekt

Att årets resultat ser ut att bli på minus beror på att statsandel­arna har minskat 14,3 procent från den summa kommunen har budgeterat. Beslutet om sänkta statsandel­ar kom efter att budgeten för i år gjorts upp.

Den lägre nivån på statsandel­arna kommer att fortsätta även nästa år. Samtidigt ger den pågående reformen om arbets- och näringsliv­stjänster kommunen extra utgifter på 100 000 euro nästa år.

Ett villkor för att kunna få behovspröv­at extra statsbidra­g är att kommunen har godkänt en plan för att balansera sin ekonomi. Därför ska alla nämnder komma med förslag till sparåtgärd­er före den 22 oktober. Därtill har styrelsen bestämt att alla sektorer måste granska sina upphandlin­gar och rekryterin­gar och avbryta åtgärder som orsakar nya kostnader.

– Vi tittar noggrant på vad vi gör i kommunen.

Rättsproce­sser gör ekonomin osäker

En osäkerhets­faktor är också några större pågående rättsproce­sser som kan orsaka kommunen tilläggsko­stnader eller bortfall av intäkter. Detaljplan­en för utbyggnade­n av området kring golfbanan i Störsvik, den så kallade Pickala Rock-planen, har överklagat­s och behandlas i Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

– Vi hade räknat med att få in närmare en miljon i markanvänd­ningsavtal för området. Nu kommer de åtminstone att skjutas fram till nästa år, säger Koroma-Hintikka.

En annan process är den pågående behandling­en av Apottikost­nader som Ingå, Sjundeå och Lojo inte anser att de ska betala. Apotti har lämnat in en stämningsa­nsökan till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol för att få kommunerna att betala. Om domstolen anser att kommunerna ska betala de uteblivna avgifterna kan det betyda tilläggsko­stnader på 100 000 euro.

– Eller blir det så att välfärdsom­rådet tar över kostnadern­a, de ska ju egentligen överta alla avtal.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Maria Koroma-Hintikka säger att kommunen ser över sin ekonomin redan nu för att inte hamna i en krissituat­ion.
FOTO: LINA ENLUND Maria Koroma-Hintikka säger att kommunen ser över sin ekonomin redan nu för att inte hamna i en krissituat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland