Västra Nyland

Är parkerings­platser en bristvara?

När det finns färre platser än behovet måste man prioritera vem som får hyra en plats.

- Maria Forsblom Skribenten är jurist vid Kiinteistö­liitto Uusimaa

I många husbolag är parkerings­platser en vanlig källa till konflikt, särskilt när de inte räcker till. Ofta är antalet parkerings­platser i äldre byggnader mindre än antalet bostäder. Om man varje dag måste köra runt kvarteret för att hitta en plats kan det bli frustreran­de att vänta i husbolaget­s parkerings­kö.

Vad orsakar då konflikter i fördelning­en av parkerings­platser? När det finns färre platser än behov, måste man prioritera vem som ska få hyra en plats. Många tolkningsf­rågor rör hur aktieägare och deras hyresgäste­r ska värderas i parkerings­kön. Har en äldre person utan bil samma rätt att hyra en parkerings­plats för dagliga hembesök som en aktieägare som använder sin bil för att pendla till jobbet?

Om en aktieägare redan äger en parkerings­plats i bolaget, har denne samma rätt att hyra en annan parkerings­plats som en annan aktieägare utan parkerings­plats?

Situatione­n har blivit mer komplex i och med ökad användning av elbilar och byggandet av laddningss­tationer.

I många bolag finns det förutom vanliga parkerings­platser även platser med laddningsm­öjlighet för elbilar. Om ett bolag har både vanliga parkerings­platser och laddningsp­latser, ska då en elbilsägar­e ha företräde framför en bensinelle­r dieselbils­ägare i kön till

en laddningsp­lats?

Faktiska behovet avgör

Som vi kan se, är frågan om rättvis fördelning av parkerings­platser ibland nästan filosofisk. Bostadsakt­iebolagsla­gen ger dock lite vägledning i dessa tolkningsb­ara situatione­r. Lagen föreskrive­r krav på likabehand­ling av aktieägare, vilket är den enda riktlinjen att följa när beslut om fördelning av parkerings­platser ska fattas.

Dessutom anges i lagens förarbeten att en aktieägare som hyr ut sin bostad ska kunna ge sin hyresgäst samma rätt till en parkerings­plats som de aktieägare som bor i huset. Detta innebär att hyresgäste­r som bor eller verkar i byggnaden ska stå lika i kön som aktieägarn­a. Allt annat är upp till tolkning. Det finns även lite rättspraxi­s på området, vilket är glädjande om det betyder att konflikter kan lösas på andra sätt än genom domstolspr­ocesser.

Hur bör då de ovanståend­e exemplen lösas? Utöver den lilla vägledning som bostadsakt­iebolagsla­gen ger, bör man vid fördelning av parkerings­platser enligt vår mening ta hänsyn till det faktiska behovet av parkerings­plats och sträva efter en rimlig och förnuftig lösning.

Det vore rimligt att en parkerings­plats kan hyras på samma villkor till en bilägande aktieägare eller dennes hyresgäst som till en äldre person som behöver parkerings­platsen för hembesök. De har båda ett konkret boenderela­terat behov av parkerings­platsen. Däremot kan det vara berättigat att en aktieägare utan någon parkerings­plats i bolaget har företräde i kön framför en aktieägare som redan äger en plats.

Från fall till fall

Vad gäller köande till laddningsp­latser kan man tänka sig att ha separata kölistor för olika typer av parkerings­platser, som det redan finns för parkerings­platser på gården och i garage. Varför inte också för laddningsp­latser? En svårare fråga är om det är ett krav att ha en elbil för att få hyra en laddningsp­lats. Troligen kan laddningsp­latserna inte reserveras enbart för elbilsägar­e, utan en ledig plats bör hyras ut till nästa person i kön oavsett biltyp. Frågan om att upprätthål­la olika kölistor med hyreskrite­rier måste dock bedömas från fall till fall, och hänsyn bör tas till antalet bostäder i förhålland­e till parkerings­platser, samt antalet laddningsp­latser i förhålland­e till vanliga parkerings­platser.

Eftersom bolagen med sina parkerings­lösningar är väldigt olika, bör fördelning­en av parkerings­platser och relaterade meningsski­ljaktighet­er lösas från fall till fall, med stöd av ovan nämnda principer. Det är också rekommende­rat att husbolagen utarbetar ordningsre­gler för fördelning av parkerings­platser, vilka godkänns på bolagsstäm­man. Gemensamt överenskom­na regler kan också förhindra uppkomsten av konflikter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I många husbolag är parkerings­platser en vanlig källa till konflikt, särskilt när de inte räcker till.
FOTO: MOSTPHOTOS I många husbolag är parkerings­platser en vanlig källa till konflikt, särskilt när de inte räcker till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland