Västra Nyland

Inter krossade EIF – ”Det är bara att glömma bort den här matchen”

Ekenäs IF fick ge sig i söndagens hemmamatch i ligan. Åbolaget Inter vann med hela 7–0.

- Thomas Sundström thomas.sundstrom@vastranyla­nd.fi

EIF kom till matchen med flera stabila insatser bakom sig, men mot Inter kammade man noll. Åbolaget dominerade matchen och vann med på förhand sett helt osannolika 7–0.

– Det är bara att glömma bort den här matchen. Vi grävde ner oss i en grop som vi aldrig kom upp från, sade EIF-spelaren Alexander Leksell.

– Slutsiffro­rna rusade i väg, för matchen var jämn i inledninge­n.

Men vi fick med oss ett bra resultat i första halvlek och i slutet rullade det sedan på, sade Inters tränare Vesa Vasara.

EIF kom till spel utan ordinarie målvakten Ramilson Almedia som var avstängd. I hans frånvaro spelade nu Otto Huuhtanen som var inlånad från Ilves och som fick en minst sagt tung kväll.

– Bakgrunden till den här matchen blev tuff. Vi fick nu in en orutinerad målvakt en dag före matchen. Det som händer på plan är en sak, men vi uppträder heller inte så profession­ellt som man kunde förvänta sig av en ligaföreni­ng. Jag hoppas att vi inte hamnar i motsvarand­e situation igen, sade EIF-tränaren Gabriel Garcia Xatart efteråt.

Två mål före paus

Efter en jämn start tog Inter ledningen i den 25 minuten. Iiro Järvinen kom fri och rullade in bollen i mål.

EIF försökte lyfta spelet, men det var i stället Inter som gjorde 2– 0. Juuso Hämäläinen­s nick såg inte helt omöjlig ut, men gick likväl in i mål.

Det definitiva avgörandet kom tio minuter in på andra halvlek. På en målvaktsre­tur slog Luka Kuittinen in 3–0 och loppet var kört.

Mardröm för EIF

Slutet blev sedan en mardröm sett med EIF-ögon. Inter gjorde fyra mål till och vann med hela 7–0.

Två av målen gjordes av Darren Smith som ju gjorde stor lycka i EIF för några säsonger sedan.

– Det här var en märklig match. Förstås känns det bra att vinna stort, men samtidigt tycker jag synd om EIF i dag. Man har gjort en bra säsong och en match behöver inte säga så mycket, sade Smith.

Bröder möttes

Inter vann till slut med 7–0 och tog tre synnerlige­n viktiga poäng i kampen om en plats bland de sex bästa som går till den övre slutserien. Tabellen börjar redan vara ganska tudelad, nu är sjuan Inter tre poäng efter sexan och har dessutom spelat två matcher mera än Valkeakosk­ilaget.

Mot EIF led man ingen större nöd. Ett bra försvarssp­el räckte långt och framåt gjorde man mål på många av sina chanser.

Mest intressant var kanske målvaktsdu­ellen där Otto Huuhtanen i EIF ställdes mot lillebror Eetu Huuhtanen i Inter. Efter 7–0 var det dock inte så mycket att orda om den saken. Otto Huuhtanens uppgift var både otacksam och orealistis­k.

Viktig match

EIF fick ge sig med klar marginal och jämfört med de föregående matcherna tog man ett steg tillbaka.

Nu väntar en desto viktigare match. På lördag möter man i Uleåborg AC Oulu som är en av Ekenäslage­ts huvudkonku­rrenter i kampen om förnyat seriekontr­akt.

– Den här matchen var en ny typ av upplevelse för mig. Vi måste jobba vidare på alla plan, sade Gabriel Garcia Xatart.

– Det är bara att gå vidare här, det finns inget annat, sade Alexander Leksell.

?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? Ӗ Det blev en tung kväll för EIF med bland andra Väinö Vehkonen, Alexander Leksell och Salomo Ojala. FC Inter vann med solklara siffror i Ekenäs.
FOTO: JESPER SUNDSTRÖM Ӗ Det blev en tung kväll för EIF med bland andra Väinö Vehkonen, Alexander Leksell och Salomo Ojala. FC Inter vann med solklara siffror i Ekenäs.
 ?? FOTO: JESPER SUNDSTRÖM ?? Ӗ EIF:s tidigare spelare Darren Smith (med bollen) nätade mot sitt gamla lag i Ekenäs.